Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'da Nevruz Kutlaması

Diyarbakır'da Nevruz Kutlaması

Onedio Medya
21.03.2016 - 08:54 Son Güncelleme: 21.03.2016 - 14:33

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları öncesinde kent genelinde güvenlik önlemleri artırıldı. Polis, geceden itibaren birçok noktada arama ve kimlik kontrolü yapmaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Nevruz Parkı'na gelen vatandaşlar, 5 ayrı polis noktasından aranarak alana girdi. Yapılan konuşmalarda ise 'çözüm sürecinin yeniden başlatılması' çağrıları öne çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nevruz etkinliği öncesi Diyarbakır’daki güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kutlanacak olan Nevruz için 5 binin üzerinde güvenlik gücü görevlendirildi.

Terörle Mücadele, Asayiş ve Trafik Şube müdürlüklerine bağlı polisler, kentin 10 ayrı noktasında uygulama yaptı. Kutlama alanına giriş - çıkışların 5 noktadan yapılacağı Nevruz için bölgeye zırhlı araçlar da sevk edildi.

Ayrıca eğlence yerleri, umuma açık yerlerde de kimlik kontrolleri gerçekleştirildi. Otel ve pansiyonlar başta olmak üzere konaklama tesislerinde de uygulamalar gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Doğan Haber Ajansı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nevruz kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan Nevruz Parkı'nda bugün saat 10.00'dan itibaren kutlanmaya başladı. Nevruza katılmak için vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelirken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kentte ve Nevruz Parkı'nde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Nevruz ateşi için yaklaşık 3 ton odun alana getirildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı da kentin değişik noktalarından otobüslerle vatandaşları alana taşıyor.

Önceki yıllara göre daha sakin

Önceki yıllara göre daha sakin

Fotoğraf: Hatice Kamer, BBC Türkçe

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Nevruz alanına gitmek üzere 128 otobüs tahsis etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Otobüslerin hareket noktalarının ve Nevruz Parkı'nın oldukça sakin olduğu,  geçtiğimiz yıllardaki yoğunluğun bu yıl olmadığı gözlemlendi.

Demirtaş: 'Çözüm yoluna bağlıyız'

Konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Dolmabahçe mutabakatındaki çözüm yoluna bağlıyız' dedi ve çözüm sürecinin yeniden başlamasını isteyerek, şunları söyledi:

'Bizleri birleştirecek olan demokrasi ilkeleridir. Ankara'dakiler halkın taleplerini tehdit olarak gördükçe birlik sağlanamaz. Kapımıza dayanmış, hepimizi teslim almaya çalışan kaosa karşı sığınabileceğimiz tek şey ilkeli bir barış duruşudur. Hamasetle, tehdit ederek siyaset kurulamaz, diyalog kapıları açılamaz. Şeffaf, açık bir müzakereye ihtiyaç var. Öncelikle bomba, silah seslerinin susması lazım. HDP olarak bizler, bütün arkadaşlarımızla birlikte masaya dönülmesi için inisiyatif almaya hazırız.'

Fotoğraf: DİHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Devlet politikasını Kürt düşmanlığı üzerine oturtanlar, kendileri de kaybediyor, bütün vatandaşlarımıza da kaybettiriyorlar. Eğer siyaset yeni bir sayfa açmayı başaramazsa, orada siyasetsizlik vardır. Biz bunun için seçildik. Elbette ki bu direniş, kazanana kadar devam eder. Bugün Kürt halkı, savaş politikalarına karşı barışı diri tutmak için direniyor. Savaşın çözüm olmayacağını her zaman dile getireceğiz. ‘Güzel konuştuk ama başaramadık’ dersek, halkımıza borçlu kalırız.''

Sırrı Süreyya Önder: 'Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor'

Etkinlikte konuşan ve PKK'ya yönelik operasyonları eleştiren HDP'li Sırrı Süreyya Önder, 'Kamu düzeni tankla tüfekle, polisle askerle sağlanmaz. Sayın Başbakan, Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor. İşte sizin kamu düzeni diye ülkeyi getirdiğiniz nokta burası' dedi.

Önder, şunları söyledi:

'Sayın Öcalan’la aramızda dağlar, denizler, duvarlar olabilir. 3 yıl beraber barış, özgürlük, onurlu eşit bir yaşam uğruna mesai yaptık. Sayın Öcalan mesaj gönderseydi, ‘Bre siyasi ahmaklar! Ben size Eşme ruhu dedim. Yoldaşlarıma söyledim, size yardım ettiler. Bunun bölge barışı kıvılcımı olmasını diledim. Sizse katliama varan uygulamalar, kendi türbenize gönderemediğiniz tankları kendi halkınıza gönderdiniz bre ahmaklar!’ diye başlardı söze.

Kamu düzeni tankla tüfekle, polisle askerle sağlanmaz. Sayın Başbakan, Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor. İşte sizin kamu düzeni diye ülkeyi getirdiğiniz nokta burası.'

Kutlamalar sonrası gerginlik

Kutlamalar sonrası gerginlik

Fotoğraf: Doğan Haber Ajansı

Nevruz kutlamasından dağıldıkları sırada polisin bazı kişileri gözaltına almak istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis gaz bombası atarak kalabalığı dağıttı.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bold Wolves

fotoğrafı geçmiş yıllardan seçmişsin editör:) bu yılki katılım hoşunuza gitmedi heralde. tabi 2 milyonluk şehirden bin kişi toplanmayınca artık nasıl üzüldüy... Devamını Gör

dürüst

reis harbi mi diyon resim başka yıllara mı ait

ufuk usta

pkk paçavraları ile boy gösterenler,gün gelecek onları götünüze sokacağız.Nevruz türk bayramıdır şerefsiz vatan haini piçlerin değil

chars

Alana girişlerde 5 farklı aramadan geçiliyormuş.Meydandan ÖZERK KÜRDİSTAN sesleri yükseliyor.Peki biz kimi kimden koruyoruz. pkk yı ışid den mi pyd yi ışid... Devamını Gör