Görüş Bildir
Haberler
Cizre: Ambulanslar Yaralılara Neden Ulaşamıyor?

Cizre: Ambulanslar Yaralılara Neden Ulaşamıyor?

Onedio Medya
28.01.2016 - 16:58 Son Güncelleme: 28.01.2016 - 19:46

Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre ilçesinde bir evin bodrum katında bulunan yaralılardan bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle, buradaki cenaze sayısı 6'ya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ambulansların yaralıların bulunduğu bölgeye intikal etme girişimine ilişkin ise çelişkili haberler geliyor.

HDP'nin açıklamasında yaralıların ambulanslarla alınamamasıyla ilgili 'Bugün saat 07.00'den 13.30'a kadar en az 10 kez ambulansın yaralıları alması girişimi Bakanlık tarafından verilen tüm taahhüt ve güvencelere rağmen durumda değişiklik yoktur. Olay yerine intikal için hareket eden ambulansa ateş açılması dahil, çatışma süsü verilerek her türlü engelleme çıkarılmaya devam etmektedir' dendi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise ambulansların günlerdir güvenli bölgede beklediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise ambulansların günlerdir güvenli bölgede beklediğini söyledi.

Müezzinoğlu 'Cizre'de güvenli bölgenin sınırında 24 saat ambulanslarımız nöbet bekliyor. Varsa yaralı, o güvenli bölgeye getirin. 4 tane şehidim var. 19 tane ambulans, roket ataralar, kurşunla… kullanılmaz hale getirildiyse, 29 ekibimiz alıkonulduysa, bunlarla ilgili kamuoyuna 'bu ambulans ekibini niye kaçırdınız, insanlık suçu' diye bir açıklama duydunuz mu?' diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu 'Bu sabah Cizre'deki baş hekimimizle ve 112 sorumlumuzla görüştüm. Cizre'de 112'ye gelen bin 693 çağrıdan bin 290'ına hizmet verilmiş' dedi ve ekledi:

'24 saat, dört gündür 84. kavşakta nöbet tutan iki ambulansımız var. İyi niyet olsa, bizim de sabah komuta merkezimizle görüştüğümüzde yaklaşık 400-500 metre gibi bir mesafe, yaralıyı oradan oraya getirebilirler ama dört gündür niyet yaralı değil. Niyet yaralı üzerinden kamuoyu algısı yürütmek.'

'Ambulanslar bölgeye sevk edileceği zaman her ne hikmetse silahlar patlatılıyor'

'Ambulanslar bölgeye sevk edileceği zaman her ne hikmetse silahlar patlatılıyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'nin bugün öğlen saatlerinde telefonla ulaştığı HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, yaralılarla dün yaptığı görüşmeler temelinde bölgede çatışma olmadığını söyledi.

Sarıyıldız 'O bölgede çatışma yok. Sadece zırhlı araçlar var. Ambulanslar bölgeye sevk edileceği zaman her ne hikmetse silahlar patlatılıyor' dedi.

Belediye ambulanslarının iki defa mahalleye girmeye çalıştığını, her defasında şiddetli patlama ve silah seslerinden dolayı geri dönmek zorunda kaldıklarını belirten Sarıyıldız 'Mizansen yapıyorlar. Sanal çatışma yaratıyorlar' diye konuştu.

Sarıyıldız 'PKK'lıların saldırılarından dolayı ambulansların mahalleye giremediği' haberlerinin de gerçeği yansıtmadığını, bölgede yalnızca güvenlik güçleri olduğunu ifade etti.

HDP milletvekili şunları söyledi:

'Yaralılar bana 'Dışarıdan zırhlı araçlarla teslim olun çağrısı yapıyorlar' demişti. Hiç biri ayağa kalkıp dışarıya çıkabilecek durumda değil. Zaten çıkabilecek durumda olsalardı şimdiye kadar güvenli başka yerlere geçmiş olurlardı.'

'Bırakın anneleri gidip çocuklarını sırtlayıp getirsin dedik, 'Hayır' dediler. Belediye ambulansı gitsin dedik, tamam dediler, sonra da sanal çatışma görüntüsü yaratıp gidişlerine engel oluyorlar.'

Valilik de açıklama yaptı

Valilik de açıklama yaptı

Buna karşın Şırnak Valiliği, dün Cizre'deki yaralılarla ilgili açıklamasında 'ambulans gönderilmesine izin verilmediği' haberlerinin asılsız olduğunu söylemişti.

Valilik açıklamasında 'Bölücü terör örgütünün yaptığı patlayıcı tuzaklı barikatlar, hendekler ve ambulanslarımızla sağlık görevlilerimize yönelik silahlı saldırılar nedeni ile bahse konu adrese ambulanslarımız intikal edememiştir. Bu bakımdan ambulanslarımız en yakın yere intikal ettirilmiş ve varsa yaralıların bu noktaya getirilmesi istenilmiş, ancak tüm çabalarımıza rağmen yaralılar ve arayanlar tarafından bu çağrımıza olumlu cevap verilmemiştir' denildi.

Anadolu Ajansı da iki ambulansın 'PKK tarafından yollara yerleştirilen el yapımı patlayıcılar, kazılan hendekler ve açılan ateş nedeniyle' yaralıların bulunduğu eve yaklaşık 600 metre uzaklıktaki güvenli bölgede beklediklerini aktarıyor.

Konuyla ilgili Cizre Kaymakamlığı'na ve belediyeye telefonla ulaşma çabalarımız sonuçsuz kaldı.

Şırnak Valisi Ahmet Su da, konuyla ilgili yazılı basın açıklamasının mevcut olduğunu, bu yüzden özel bir demeç veremeyeceğini belirterek görüşme talebimize olumsuz yanıt verdi.

'Yaralılar hastaneye taşınana kadar açlık grevimiz devam edecek'

'Yaralılar hastaneye taşınana kadar açlık grevimiz devam edecek'

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Bostancı Sokak’ta bulunan bir binanın Bodrum katında mahsur kalan yaralıların hastaneye kaldırılması için HDP’li milletvekillerinin dün İçişleri Bakanlığı binasında başlattığı açlık grevi devam ediyor. 

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre ise; grevin ikinci gününde yaralıların hastaneye ulaştırılması için ciddi bir mesafe kat ettiklerini söyleyen HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir “Cizre’de binada mahsur kalanlardan 5’i öldürücü yaralardan dolayı değil, hastaneye taşınmadıkları için kan kaybından hayatını kaybetti. Yaralıların hastaneye taşınması ve yeni ölümlerin yaşanmaması için açlık grevine başladık. Buradaki mesele yaşam hakkının korunmasıdır. Yaralılar hastaneye ulaşana dek grevimiz devam edecek” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yaralıların hastaneye ulaştırılması için hatırı sayılı mesafe kat ettik'

Yaralıların hastaneye ulaştırılması için dünden bu yana girişimlerde bulunduklarını söyleyen Baydemir, açlık greviyle ilgili de şunları söyledi: “Cizre’de bir binada mahsur kalan yaralıların hastaneye sevk edilmesi ve tedavi edilmesi için dün saat 11’den beri grevdeyiz. Burada tek bir amacımız var; o da yaralıların hastaneye ulaştırılması. Dün geceden beri İçişleri Bakanlığı’yla temaslarımız devam ediyor. Yaralıların hastaneye ulaştırılması için hatırı sayılır bir mesafe kat ettik. Umarım bu durum aşılır. Cizre’de binada bulunan yaralılarla direk bir irtibat kurma şansımız yok. Yaralıların durumuyla ilgili yerel kaynaklardan bilgi alıyoruz. Bizim temel isteğimiz Cizre’de yaralanan insanların hastaneye taşınması ve tedavi edilmesidir. Cizre’deki yaralılar hastaneye nakledilene kadar açlık grevimiz devam edecek.”

HDP heyeti: 1 yaralı daha öldü

HDP heyeti: 1 yaralı daha öldü

Açlık grevindeki HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Osman Baydemir, ortak bir yazılı açıklama yaparak, Cizre'deki yaralılardan bir kişinin daha öldüğünü bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi:

'Cizre'de bir bodrum katında bulunan yaralı ve cenazelerin alınması için başlatmış olduğumuz açlık grevi ve İçişleri Bakanlığındaki girişimlerimiz devam ediyor. Gerek Bakan, gerekse diğer yetkililer nezdinde yürütmüş olduğumuz çabalar henüz sonuç vermiş değildir. Bugün itibariyle saat 12.11'de yaralılardan bir kişinin daha yaşamını yitirdiğini dair bilgi edindik. Bugün saat 07.00'den 13.30'a kadar en az 10 kez ambulansın yaralıları alması girişimi Bakanlık tarafından verilen tüm taahhüt ve güvencelere rağmen durumda değişiklik yoktur.

'Ambulanslar engelleniyor'

'Ambulanslar engelleniyor'

Olay yerine intikal için hareket eden ambulansa ateş açılması dahil, çatışma süsü verilerek her türlü engelleme çıkarılmaya devam etmektedir.

'Talimatlar dinlenmiyor'

Bu konuda yaralılar ve cenazelerle ilgili kaygılarımızı arttıracak şekilde Cizre'de otonom hareket eden ve hiç bir talimat dinlemeyen  bir savaş aygıtının devrede olduğunu gözlemlemiş durumdayız.

Orada bulunan tüm yaralı ve sivillerin yaşamları tehlikededir ve bu durum Hükümet'in sorumluluğundadır. Daha fazla zaman geçirmeksizin ve daha fazla ölüme göz yummaksızın başta Hükümet olmak üzere sorumluluk sahibi herkesi sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kavinsky

Sormaya gerek yok , Sahte ihbar yapıp ambulansa bile saldıran kanı bozuk orospu evlatlarından dolayı.

Pasif Kullanıcı

Yine bir kanal d izleyicisiyle karşı karşıyayız :D

Kartalow

Çoluk çocuk demeden silahlandırın birilerini, devletin polisine askerine ateş açsınlar sonra vurulunca da devletin ambulansının gelmesini beklesinler, bu nas... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

çözüm sürecinde savaş savaş savaş. savaş çıkınca da barış barış barış.