onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bambaşka Biri Kenan'ın Psikolojilk Rahatsızlığı Nedir? Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Ne Demek?

Bambaşka Biri Kenan'ın Psikolojilk Rahatsızlığı Nedir? Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Ne Demek?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, ruh sağlığı ile ilgili karmaşık ve gizemli bir durum olarak değerlendirilir. Bu durum, insan psikolojisinin derinliklerinde yer alır ve çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bambaşka Biri dizisinde Burak Deniz'in canlandırdığı 'Kerem' karakterinde görülen bu rahatsızlık hakkında araştırmalar başladı. Ancak, Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu nedir ve bu bozukluğa sahip bireyler nasıl davranır? Dissosiyatif bozukluk, kimlerde görülür ve bu durumun belirtileri nelerdir?

Kaynak: https://my.clevelandclinic.org/health...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, bir kişinin birden fazla farklı kişilik, benlik ya da kimlik hali taşıdığı, bu farklı kimlikler arasında bilinçsiz veya istemsiz bir geçiş yaşandığı bir psikiyatrik bozukluktur. Önceden 'Multiple Kişilik Bozukluğu' olarak adlandırılan bu durum, Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Dissociative Identity Disorder, DID) olarak adlandırılmaktadır.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Neden Ortaya Çıkar?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Neden Ortaya Çıkar?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, kişinin geçmiş travmatik deneyimleriyle başa çıkmak için geliştirdiği savunma mekanizmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kişi, bu farklı kimlikler arasında bilinçsizce veya istemli olarak geçiş yapabilir. Her kimlik, kendine özgü bir kişilik yapısı, düşünce tarzı, davranışlar ve hatta fiziksel özelliklere sahip olabilir. Bir kişilik diğerine geçtiğinde, kişi kendisini başka biri gibi hissedebilir ve bu değişimler kişinin günlük yaşamını etkileyebilir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, genellikle şiddetli travmatik deneyimler, cinsel istismar, fiziksel istismar, ağır kayıplar veya diğer travmatik olaylar sonrasında ortaya çıkabilir. Bu farklı kimlikler, kişinin travmatik deneyimlerle başa çıkmasına yardımcı olur, ancak uzun vadede kişinin işlevselliğini ve günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Yaygın Bir Rahatsızlık mı?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Yaygın Bir Rahatsızlık mı?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) çok nadir görülür. Bu bozukluk nüfusun %0,01 ila %1'ini etkiler. Her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlarda DKB görülme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu olan bir kişinin iki veya daha fazla farklı kimliği vardır. 'Çekirdek' kimlik kişinin normal kişiliğidir. 'Değişkenler' kişinin alternatif kişilikleridir. DKB'li bazı kişilerin 100'e kadar değişkeni vardır.

Alternatifler birbirinden çok farklı olma eğilimindedir. Kimlikler farklı cinsiyetlere, etnik kökenlere, ilgi alanlarına ve çevreleriyle etkileşim yollarına sahip olabilir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Semptomları Nelerdir?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Semptomları Nelerdir?
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Edilir mi?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Edilir mi?

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu teşhisi ve tedavisi karmaşık bir süreçtir. Tedavi genellikle psikoterapi (terapi) ile yapılır ve kişinin farklı kimlikleri arasındaki işbirliğini sağlama, travma sonrası iyileşmeyi destekleme ve işlevselliği artırma amacı taşır. Tedavi, uzman bir psikiyatrist veya psikoterapist tarafından yürütülür ve kişinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanır.

Bazı sağlık hizmeti sağlayıcıları psikoterapi ile birlikte hipnoterapi önerebilir. Hipnoterapi bir tür rehberli meditasyondur. İnsanların bastırılmış anıları kurtarmasına yardımcı olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2020 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü mezunuyum. Dijital dünya, fotoğraf, tasarım ve renklerin ahengine kendimi kaptırmaktan keyif aldığım dönemlerde magazinin uçsuz bucaksız dünyasının da inanılmaz eğlenceli olduğunu keşfettim. Yaklaşık üç yıldır Onedio’da editörlük yapıyorum. Buradaki maceram süresince en içten ve biz bize konuşuyor tadındaki içeriklerimi sizlere sunmak istiyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
5
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
s.rtc

Genellikle çocukluk çağı ruhsal travmalarının sonuçlarından biri olarak bilinir.

Boncuk Mavisoy

Böyle de spiler olmaz. İlk bölümden katili öğrendim!

Kerem Senol

aynısının tıpkısı ben.