Görüş Bildir
Haberler
Bakanlık, Nizip Mülteci Kampı'ndaki Skandalda 8 Ay 'Uyumuş'

Bakanlık, Nizip Mülteci Kampı'ndaki Skandalda 8 Ay 'Uyumuş'

ATKN
13.05.2016 - 10:55 Son Güncelleme: 13.05.2016 - 13:36

Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde AFAD'a bağlı mülteci kampında çalışan bir temizlik işçisinin 30 çocuğa cinsel istismar skandalından eylül ayında haberdar olan ve 3 duruşmaya katılmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, olayın basına yansımasının ardından dün davaya müdahil oldu. Ayrıca istismara uğrayan 3 çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mülteci kampında yaklaşık 30 çocuğun cinsel istismara uğradığının 4 Eylül 2015 tarihinde ortaya çıkmasının ardından, 8 çocuğun ailesi şikayette bulundu. 

Valilik ve mahkemenin cinsel istismar davasıyla ilgili ihbar yazısını dikkate almayan ve yapılan üç duruşmaya katılmayan Bakanlık, BirGün gazetesinin manşete taşıdığı skandalın ardından dün öğlen saatlerinde  müdahillik talebinde bulundu.

3 duruşma 'boş' geçti

3 duruşma 'boş' geçti

BirGün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre 7 Eylül 2015 tarihinde Gaziantep Valiliği, 31 Aralık 2015’de de mahkeme cinsel istismar olayıyla ilgili bakanlığa yazı yazdı. 

Ancak 30 Aralık 2015, 24 Şubat 2016 ve 11 Nisan 2016 tarihlerinde yapılan duruşmalara katılmayarak yazıları dikkate almadığını gösteren Bakanlık, olayın basına yansıması üzerine dün mahkemeye bir yazı göndererek davaya müdahillik talebinde bulundu.

3 çocuk kayıp...

3 çocuk kayıp...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kampa istismara uğrayan üç çocuğun yaşadıkları travmanın da etkisiyle skandaldan kısa bir süre sonra kampı terk ettiği, bir daha geri dönmediği ortaya çıktı. 

Jandarma tarafından tutulan tutanakta, H.B., ile A.B.,’nin 24 Eylül, M.H.,’nin ise 25 Eylül 2015 tarihinde kamptan ayrıldıkları, nereye gittiklerinin bilinmediği ve bir daha da kendilerinden haber alınamadığı belirtildi.

Meclis'e taşındı

Meclis'e taşındı

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bakanlığın olaydan haberdar olmasına rağmen 8 ay sonra davaya müdahil olmasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Ekici, şunları kaydetti:

'Çocuklar daha ne kadar tacize, tecavüze uğrayacak?'

'Çocuklar daha ne kadar tacize, tecavüze uğrayacak?'

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici

“Çocuklara yapılan tecavüzü önemsemeyen bir Aile Bakanı var ne yazık ki. Nizip skandalı ortaya çıkınca da apar topar mahkemeye müdahillik için başvurmuşlar. Çocuklar daha ne kadar tacize, tecavüze uğrayacak? Ortada bakan yok, hükümet de yok zaten. Ortada başbakan yok çünkü ülkenin bir ‘başkan yaratma’ dışında bir derdi yok bu hükümete göre.”

Ekici, soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • Nizip 1 Çadırkenti’nde meydana gelen ve 8 çocuğun ailesinin şikâyette bulunmasıyla başlayan yargılama sürecine katılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yazılan yazı sayısı nedir? Bunların tarihleri nelerdir?

  • Yargılama sürecinde bugüne kadar kaç duruşma yapılmıştır? Bu duruşmalardan kaçına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı katılmıştır?

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Nizip 1 Çadırkenti’nde yaşanan cinsel istismar olayının yargılama sürecine katılmak için verdiği dilekçenin tarihi nedir?

  • 23 Nisan’da mülteci kampını ziyaret etmek üzere ülkemize gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve beraberinde heyetin 10 binden fazla Suriyeli’nin yaşadığı Nizip 1 Çadırkenti yerine 4 bin kişilik Nizip 2 Konteynerkenti’ne götürülmesinin nedeni bahse konu cinsel istismar olayının ortaya çıkmasıyla ilgili çekinceler midir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kampa giden CHP heyetine görüşme izni yok

Kampa giden CHP heyetine görüşme izni yok

CHP Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu, Nizip Mülteci Kampı’ndaki taciz iddialarını araştırmak için Gaziantep’e gitti.

Kampta cinsel istismara uğradığı iddia edilen çocuklar ve aileleriyle görüşmek isteyen CHP heyeti kamp yetkililerinin izin vermemesinin ardından görüşme gerçekleştiremeden kamptan ayrıldı.

Heyette yer alan Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ kamp ziyareti öncesi, Hürriyet'ten Rıfat Başaran'a yaptığı değerlendirmede şunları söylemişti:

“Taciz, istismar diye geçiştirmeye çalışıyorlar ama alenen tecavüz var. Suriye’de yaşam koşullarından kaçıp gelen, ülkemize sığınan çocukları istismar edenler hakkında gereken cezalar verilinceye kadar peşini bırakmayacağız. Karaman’da kendi çocuklarımızı koruyamadık, misafir dediğimiz çocukları koruyalım. İşin peşini bırakmayacağız.”

Ne olmuştu?

Karaman’da ENSAR ile KAİMDER’e ait ev ve yurtlardaki cinsel istismarın bir benzerinin de Gaziantep'te yaşandığı ortaya çıkmıştı.

Girişinde “Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkeye hoş geldiniz” yazan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda  bir temizlik işçisi, 30 erkek çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklanmıştı.

BirGün, Hürriyet ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

ampullerin hiç yüzü kızarıyormu merak ediyorum. Neden bi bakanlık bunu ört bas etmeye çalışır? yada bunun gibi kaç tane olayı ört bas ettiler?? bunlar ört ba... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

5 vakit namaz kılıyor var mı dahası.......Onda da ne dediğini bilmiyor gerçi.

Doğan K.

Belki bir yerlerde birilerine börek açmayı öğretiyordur. Hemen almayın günahını (!)

Pasif Kullanıcı

Bu kadar çok çocuk istismarı haberleri duymaya başladık ki inanılır gibi değil.Ne ara bu kadar sapık türedi bu memlekette