Görüş Bildir
Haberler
Antik Çağlardan Bugüne Akılalmaz Değişimlere Uğramış İdeal Kadın Vücudu 10 Yıl Sonra Nasıl Olacak?

etiket Antik Çağlardan Bugüne Akılalmaz Değişimlere Uğramış İdeal Kadın Vücudu 10 Yıl Sonra Nasıl Olacak?

Astrophel
10.09.2019 - 13:59

Güzellik o kadar da göreceli bir kavram değilmiş demek ki...

İdeal vücut şeklini birçok faktör etkiliyor ve bunlardan biri de kıtlık.

İdeal vücut şeklini birçok faktör etkiliyor ve bunlardan biri de kıtlık.

Bazı araştırmalara göre günümüzde bile açlık hissi yaşayan erkekler tombul kadınları daha çekici buluyor. 

Antik zamanlarda, kadınlarda geniş kalçalar, kalın bel ve büyük göğüsler şehvet ve doğurganlıkla ilişkilendiriliyordu. Bu çağlarda insanlar genellikle yetersiz besleniyordu ve yağ oranı yüksek kadınların doğum yapma ve bebeklerini besleme şansları daha yüksekti, erkekler de bu nedenle iri kadınları daha çekici buluyordu.

Günümüzde, Moritanya ve Uganda gibi yemek kaynaklarının az olduğu yerlerde hala iri kadınlar güzel bulunuyor, hatta kadınlara kilo aldırmaya çalışılıyor.

İdeali belirleyen asıl etken ise toplumun kendisi.

İdeali belirleyen asıl etken ise toplumun kendisi.

Antik Yunan'da, heykeltıraşların da tasvir ettiği gibi kadın vücudu çok ince olmayan çekici bir forma sahipti. Heykeller, cinsellik yerine insan vücudunun mükemmeliyetini temsil eden bir sembol olduğu için bu dönem heykellerinde kadınlar daha ufak göğüslere sahip.

Orta Çağ'da ise güzellik kriterleri Hristiyanlık etkisi ile belirlendi.

Orta Çağ'da ise güzellik kriterleri Hristiyanlık etkisi ile belirlendi.

İnsanlara, dinin kazandırdığı oruç ve cinsel perhiz gibi kavramları anımsatan solgun, sıska suratlar ve ince vücutlar o zamanın güzellik standartlarını oluşturuyordu.

Rönesans döneminde kadın vücudu inceldi ancak çoğunun karın bölgeleri belirgindi.

Rönesans döneminde kadın vücudu inceldi ancak çoğunun karın bölgeleri belirgindi.

Bunun nedeninin ise insan kişiliği ve vücuduna artan ilgi ile gebeliğin açıkça sergilenmesi olduğunu söyleyebiliriz.

Kum saati formundaki kadın vücudu, doğurganlık göstergesi haline geldi.

Kum saati formundaki kadın vücudu, doğurganlık göstergesi haline geldi.

16. Yüzyıl ile birlikte 20. Yüzyıla kadar sürecek, beli inceltip vücut şeklini kum saati formuna yaklaştıran korselerin dönemi başladı. Göğüs ve kalçalar arasındaki bu kontrast çoğunlukla moda endüstrisi tarafından dikte edilse de erkeklerin tamamen doğal olarak gelişen tercihleri de bu durumu etkiledi. Araştırmalara göre ince belli ve büyük göğüslü kadınlar daha yüksek estradiol seviyesine sahipken ince beli ve büyük kalçaları olan kadınların progesterone seviyelerinin daha yüksek olması kum saati vücut tipine olan bu ilgiyi destekler nitelikte.

Uzun lafın kısası, kum saati vücut şekline sahip kadınların doğurganlığa daha yatkın olduğu düşünülüyor.

Uzun lafın kısası, kum saati vücut şekline sahip kadınların doğurganlığa daha yatkın olduğu düşünülüyor.

1950’lerde, savaş ve kıtlıktan sonra kum saati vücut tipi popülerliğini geri kazandı ve Marilyn Monroe, Betty Brosmer ve Jayne Mansfield gibi kadınlar, dönemin şartlarında 'kusursuz' vücutlarıyla erkeklerin rüyalarını süslemeye devam etti.

İlk defa 1950'lerde piyasaya çıkan Barbie bebeklerin vücut şekli çoğunlukla doğurganlık için ideal olarak değerlendirilse de gerçek hayatta bu vücut oranlarına sahip bir kadın kısır olurdu.

Androjenliğin ortaya çıkışı da güzellik standartlarını epey etkiledi.

Androjenliğin ortaya çıkışı da güzellik standartlarını epey etkiledi.

Kadınların kısmen özgürleştiği dönem 1920’lerde başladı. Kadınlar erkekleri memnun etmeye çalışmayı bıraktı, vücut kıvrımlarını belirginleştirmekten vazgeçtiler ve kısa saçlar popülerleşti. 1960’lardan itibaren ince ve hatları belirgin olmayan vücutlar moda sektöründe yerini almaya başladı.

Erkek çocuğunu andıran vücut şekli, kısa saçları ve kocaman gözleriyle androjen özellikleri taşıyan ilk modellerden biri olan Twiggy de bu yıllarda popülerlik kazandı. Kadınlar vücutlarını korse ile inceltmekten vazgeçse de kendilerini diyet ve sporla baskılamaya başladı. İnce ve masülen vücutların doruğa ulaşması ise Cindy Crawford ve Naomi Campbell gibi isimlerle tanıştığımız 80’leri buldu.

90’lara geldiğimizde ince vücutlar hala popülerdi ve o zamanın güzellik standartlarını en iyi yansıtan isim Kate Moss’tu.

90’lara geldiğimizde ince vücutlar hala popülerdi ve o zamanın güzellik standartlarını en iyi yansıtan isim Kate Moss’tu.

Bu dönemde medya, kilolu olmanın tehlikelerinden bahsetmeye başlayınca tombulluk alay konusu haline geldi ve çoğu zaman iradesizlikle ilişkilendirilmeye başladı. Aynı zamanda tasarımcılar da XS bedene kolaylıkla girebilen, zayıf modelleri tercih ediyordu.

2010’larda, internet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, büyük bedenler ve belirgin kıvrımlardan neredeyse kıvrımsız ve zayıf vücutlara, farklı vücut şekilleri popülerlik kazanmaya başladı.

Yine de araştırmacılar, geçtiğimiz 50 yılda erkeklerin oldukça seçici olduğunu ve göğüsler ile kalçalar arasındaki belirgin kontrastın yanında vücut kitle endeksi düşük kadınları beğendiğinin altını çiziyor.

Gelecekte ideal kadın vücudu nasıl olacak sorusunun cevabı ise yakın gelecek için kadın vücudunun ince kalacağı. Bunun birçok farklı sebebi var. 👇

1. 1. Globalleşme

Televizyon ve internetin yaygınlaşması Avrupa ülkelerinin etkilerinin tüm dünyaya yayılmasına neden oldu ve daha önce de bahsettiğimiz gibi fazla kilolar dalga konusu olmaya başladı. Kırsal bölgelerde fiziksel güç hala önemli olduğu için güçlü ve iri kadınlar ilgi görmekte ancak köylerden kentlere yerleşen erkekler de tercihlerini daha zayıf kadınlara yöneltiyor.

2. Popülasyonun tokluk durumu

Biliyoruz ki savaş ya da kıtlık olmadığı durumlarda erkekler ince kadınlardan hoşlanıyor. Günümüzde çoğu ülke yeterli yiyecek kaynaklarına sahip olduğu için de dolgun vücutlar obezite ile ilişkilendiriliyor.

3. Moda endüstrisi ve reklamlar

Moda tasarımcıları, çoğu kıyafeti iyi taşıdıkları için zayıf modelleri tercih ediyor. Bunun yanında bilgisayar programları ile çalıştıkları için gerçek olamayacak vücutlar bile yaratmakta özgürler. 

Büyük beden influencer'ların moda üzerindeki etkisini göz ardı edemeyiz ama maalesef bu etkinin ömrü pek uzun olmayacak gibi görünüyor. Moda tasarımcıları diğer vücut şekillerini görmezden gelip, popülasyonun yalnızca %8'ini oluşturan kum saati formundaki vücutlar için üretmeye devam ediyor.

Aynı zamanda istatistiklere göre genç bir kadın günde 10 dakika ailesiyle iletişim kurarken, 180 dakika boyunca çeşitli medyalardan bilgi alıyor.

Yani gerçekçi olmayan güzellik standartları sürekli artan bir şekilde bilinçlerimize yerleşiyor.

4. Cinsiyetler arası sınırların kaldırılması

Feminizmin de etkileriyle ünlüler başta olmak üzere birçok kişi androjenliği benimsemeye devam ediyor. Erkekler ve kadınlar arasında hiçbir fark olmaması gerektiğini düşünen bu kişilerin daha maskülen kıyafetler ve saç modellerini kullandığını söylemek yanlış olmaz. Bu yaklaşım kişiden kişiye değişebilir ancak yakın gelecekte güzellik standartları cinsiyet ayrımından uzak olacak.

Gelecekteki güzellik standartları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Farklı fikirleriniz varsa yorumlarda görmek isteriz! 😊

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
207
159
42
28
17
13
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın