Görüş Bildir
Haberler
Amerikan İç Savaşı

Amerikan İç Savaşı

aedificium
28.06.2017 - 17:35

Kuşkusuz Amerikan İç Savaşı, ABD'yi derinden etkileyen bir olaydır. Etkisi ABD ile sınırlı kalmamış, pek çok dünya ülkesini de etkilemiştir. Gelin bakalım bu olay neymiş?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güney Eyaletleri'nin (Konfederasyon) Ekonomisi

Güney Eyaletleri'nin (Konfederasyon) Ekonomisi

'Konfederasyon' şeklinde tabir ettiğimiz Güney eyaletlerinde ekonomi;  genel olarak pamuk, tütün ve şeker kamışı tarımına bağlıydı. Ve tahmin edebileceğiniz üzere, işgücü olarak Afrika'dan 'ithal edilen' köleler kullanılıyordu.

Kuzey Eyaletleri'nin (Birlik) Ekonomisi

Kuzey Eyaletleri'nin (Birlik) Ekonomisi

'Birlik' yani Kuzey eyaletlerinde ve yeni kurulan Kaliforniya, Oregon gibi Batı eyaletlerinde ise ekonomi, Güney eyaletlerinin aksine daha çok sanayiye bağlıydı. Ayrıca işgücü olarak konfederasyon tarafındaki kadar köle kullanılmıyordu. Köleden ziyade hakları yasalar tarafından korunan, aylık belirli bir maaşa sahip, haftasonu tatili olan işçi dediğimiz sınıf mevcuttu.

Seçimler ve Abraham Lincoln

Seçimler ve Abraham Lincoln

1860 Başkanlık seçimleri yaklaşıyordu ve Abraham Lincoln, söz konusu seçimlerde adaylığını duyurdu. En büyük seçim vaati ise ekonominin tarıma ve dolayısıyla köleliğe bağlı olduğu Güney'i çok kızdıracaktı: Köleliği kaldırmak!

Başkan Abraham Lincoln

Başkan Abraham Lincoln

Lincoln, 1860 seçimlerinden rakibinden yaklaşık 400.000 daha fazla oy alarak zaferle çıktı ve 16. ABD Başkanı ünvanına erişti. Tahmin edebileceğiniz üzere kölelik önce Kuzey eyaletlerinden kalktı.

Taraflar Ayrılıyor

Taraflar Ayrılıyor

Güney eyaletleri ise köleliğin kaldırılmaya başlandığını görünce korktu ve 7 Güney eyaleti, hemen aralarında bir antlaşma imzalayıp Amerika Birleşik Devletleri'nden bağımsızlıklarını ilan edip yeni bir devlet kurdu: Amerikan Konfedere Devletleri. Çok geçmeden 4 eyalet daha bu Konfedere Devletler çatısı altına girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Savaş Başlıyor

Savaş Başlıyor

Tabii ki, bu 11 Konfedere Devlete karşılık Birlik tarafı savaş ilan etti ve böylece savaş başlamış oldu. Savaşın ilk yıllarında iki taraf da büyük kayıplar verdi ama kimse kesin bir zafer kazanamadı. Birlik tarafı, ele geçirdiği Konfedere bölgelerindeki köleleri serbest bıraktı, serbest bıraktığı kölelerin birçoğu da daha sonradan kendi rızaları ile Birlik ordusuna katıldı.

Gettysburg Muharebesi

Gettysburg Muharebesi

1863 yılında gerçekleşen Gettysburg Muharebesi ise tam bir dönüm noktası oldu. Bu muharebede iki taraf da çok büyük kayıplar verdi ancak Birlik ordusu, Konfederasyon ordusunun etrafını birçok koldan sarmayı başardı ve onları teslim olmaya mecbur bıraktı, birçok önemli Konfederasyon Generali bu muharebede Birlik eyaletlerinin eline geçti.

Kazanan Belli Oldu

Kazanan Belli Oldu

Gettysburg Muharebesi'nin ardından peşpeşe yenilgi alan Konfederasyon orduları, Birlik ordularına teslim olmak zorunda kaldılar. Savaş artık bitti.

Kuzeyin Zaferi, Köleliğin Kaldırılması ve Diğer Sonuçlar

Kuzeyin Zaferi, Köleliğin Kaldırılması ve Diğer Sonuçlar

ABD'nin iç savaştan önceki nüfusu yaklaşık olarak 5 milyon civarındaydı ve iç savaşta 600 bin kişi yaşamını yitirdi. Savaş, Birlik'in tartışmasız zaferi ile sonuçlandı ve ülke tekrar bir bütün haline geldi. Ülkenin her bölgesinde kölelik kesin bir şekilde kaldırıldı ve Güney eyaletlerinde sanayileşme hareketleri hız kazandı. (Günümüzde bile hala daha tarım, Güney eyaletlerinin ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.)

Lincoln Suikasti

Lincoln Suikasti

Savaşın Kuzey'in zaferi ile sonuçlanmasından yalnızca 5 gün sonra, Albaham Lincoln büyük bir salonda özel bir locada tiyatro izlerken bir Güneyli milliyetçisi tarafından suikaste kurban gitti. Kendisinin bir tiyatro salonunda ölmesi istenmediği için ve başkanlık konutuna gidene kadar yaşamayacağı düşünüldüğü için tiyatro salonunun hemen karşısındaki bir sağlık merkezine götürüldü ve orada öldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın