Görüş Bildir
Haberler
7'den 70'e Kağıt Oyunlarının Vazgeçilmezi Batak Nasıl Oynanır?

7'den 70'e Kağıt Oyunlarının Vazgeçilmezi Batak Nasıl Oynanır?

Kahvelerin, öğrenci yurtlarının ve evlerinin vazgeçilmezi, gençlerimiz için üniversite kazanıldığında mutlaka öğrenilmesi gereken Batak oyununun nasıl oynandığını aktaracağız bugün. 

Halk arasında farklı şekillerde adlandırılabilen, farklı kurallarla da oynanabilen batak oyununun püf noktalarını, kartlarını ve stratejilerini anlatacağız.

Batak, "52" dediğimiz deste ile oynanır.

Batak, "52" dediğimiz deste ile oynanır.

52 kartın bulunduğu deste içerisinde KARO, MAÇA, KUPA, SİNEK serileri bulunur.

4 farklı serimiz bulunur. Her serinin içinde yer alan sıralama aynıdır.

4 farklı serimiz bulunur. Her serinin içinde yer alan sıralama aynıdır.

Kartların büyükten küçüğe doğru sıralaması AS, PAPAZ, KIZ, VALE, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 diye gider.

Aşağıda serilerin dizilimini soldan sağa doğru küçükten büyüğe görebilirsiniz. İşte batak kartları.

Aşağıda serilerin dizilimini soldan sağa doğru küçükten büyüğe görebilirsiniz. İşte batak kartları.

Ne kadar da asil duruyorlar değil mi?

4 tür batak oyunu vardır; klasik batak oyunu, gömmeli batak oyunu, koz maça batak oyunu, eşli batak

4 tür batak oyunu vardır; klasik batak oyunu, gömmeli batak oyunu, koz maça batak oyunu, eşli batak

Yere atılan kartları sürekli yükseltmek durumundasınız. Bu kuralı oyun oynayan gruplar kendi aralarında düzenleyebilmektedir. Ancak siz yükselterek oynayın. 

Örnek yere 7 kupa atıldı. Sizin elinizde de kupa 5 ve kupa 9  ve Kupa papaz var. En az kupa 9'u atmak zorundasınız. Eğer yerdeki kartları hiç geçemiyorsanız istediğiniz kartı atabilirsiniz.

Klasik batak nasıl oynanır?

Klasik batak nasıl oynanır?

Klasik batak oyunu: oyun 4 kişiyle oynanır. Bir destedeki 52 adet kağıdın hepsi 4 kişiye 13'er adet olmak üzere dağıtılır. Kartları dağıtmadan önce yerden toplar ve karıştırmaya başlarsınız. Ardından desteyi solunuzda kişiye kestirirsiniz. İster teker teker isterseniz 4'lü bir şekilde hızlıca kağıtları dağıtabilirsiniz. Farklı kart dağıtma taktikleri de mevcuttur. 

Oyunun başında bir puan(örnek 51) veya toplam oynanacak el sayısı belirlenir ve ona göre oyun başlar. Kartlar dağıtıldıktan sonra herkes elinde yer alan kağıtlara göre en az 5 diyerek ihaleye girebilir. Diğer oyuncular da sırası ile dilerse 5 rakamını yükseltir veya pas der. En az 5 alamazsanız girdiğiniz sayıya batarsınız. Diğer oyuncular da aldığı el kadar puan kazanır. Yaz-boz dediğimiz kağıda herkes için her el kazandığı veya kaybettiği kadar puan yazılır. İhaleyi alan oyunu başlatır.

Örnek yazboz fişi. Genelde kahvelerde görürsünüz bunu. Evde ise defter, not kağıdı gibi şeyleri kullanabilirsiniz.

Örnek yazboz fişi. Genelde kahvelerde görürsünüz bunu. Evde ise defter, not kağıdı gibi şeyleri kullanabilirsiniz.

Eğer über-yaratıcı bir öğrenci eviniz ve kişiliğiniz varsa daha farklı yazboz çeşitlerini kendiniz de üretebilirsiniz(örn; fiş, fatura, çorap tutucu kağıt vb) 😂

Gömmeli batak nasıl oynanır?

Gömmeli batak nasıl oynanır?

3 kişi ile oynanır.Gömmeli batak oyununda iki çeşit vardır. Birincisi normal, ikincisi ise kanlı batak. 

Gömmeli batak oyununda 52 destesi 3 kişiye 16'şar kart olmak üzere dağıtılır ve son kalan 4 kart yere üzeri kapalı bir şekilde konur. İhale genelde 8 veya 11'den başlar. Koz seçilir. Bu kurallar tamamen oynayan oyuncuların seviyesi ve istekleri doğrultusundadır. 

Normal gömmeli batakta ihaleyi alan kişi 4 kartı alır ve destesine ekler, ardından istediği en zayıf 4 kartı da yere bırakır. 

Gömmeli kanlı batakta ise oyuncu yerdeki kartları görmeden en zayıf 4 kartını yere bırakır. Riski buradadır. Yerden gelen kartlarda hiç koz olmayabileceği için oyunun heyecanı artar. İhaleyi alan oyunu başlatır.

Eşli batak nasıl oynanır?

Eşli batak nasıl oynanır?

Eşli batak 4 oyuncu ile oynanır. İkişer kişilik iki grup oluşturulur ve yazboza iki ayrı grubun adı yazılır ve puanlama ona göre yapılır. En az 8 ile ihaleye girilir. Burada eşler ellerindeki hakkındaki kartlarla ilgili birbiri ile konuşamaz ancak kaş göz vb. hareketlerle hile yapan eşlere her zaman rastlayabilirsiniz :)

İhaleyi alan kişinin eşi tüm kartlarını yere sıralı bir şekilde seri seri(sinek, maça, kupa, karo) olmak üzere açar ve tüm oyuncular da bunu görür. İhaleyi alan yerden istediği kartı istediği gibi kurallar dahilinde kullanabilir. 

Elinizde en az 4 parça koz diyip gireceğiniz serinin yüksek kartlarının olması önemli. Gerisi biraz şans ve taktik, stratejiye bağlı olarak eşinizin elindeki kağıtlara kalıyor. En az 3-4 tane de yerden koz ve yan gelse ihaleden çıktınız :)

Koz maça nasıl oynanır?

Koz maça nasıl oynanır?

Koz maça batak oyunu diğer oyunlardan biraz farklıdır. Bu oyunda koz maçadır ve herkes buna göre dağıtılan eline bakarak alabileceği kadar bir sayı belirtir. Herkes alabileceği elin en fazla 2 üzerini alabilir. 2'yi geçerse batarsınız. Örneğin 4 dediniz ama 7 aldınız. -3 yersiniz. Puanları ister -1 isterseniz -10'ar şekilde belirleyebilirsiniz. 

Bu oyundaki batma ve çıkma çok zorlu olduğu için oldukça eğlencelidir.

Çeşitli batak stratejilerini ve püf noktalarını da paylaşalım sizinle.

Çeşitli batak stratejilerini ve püf noktalarını da paylaşalım sizinle.
  • İhaleye girerken elinizde en yüksek serisi bulunan kartlara göre girmeyi düşünün. Eşli oyunlarda eşin elini bilmediğiniz için risk alarak hareket etmeniz muhtemelen batmanıza sebep olacaktır. İhaleye kimse girmez ise ihale dağıtan kişiye en az sayıdaki ihale rakamından kalır.

  • Koz saymak adeta bir kanundur ve çıkan kartları takip etmek önemlidir. Unutmayın her seriden 13 adet kart var. Sizde en yüksek papaz var ise ve bir oyuncudan o serinin as kartı ne zaman çıktı takip edemediyseniz papazınız muhtemelen yanacaktır. 

  • Esnemek önemli. Esnemek dediğimiz yandan veya kozcudan yere karo 8 atıldı(Koz fark etmez). Sizde de karo 9, 10 ve papaz var. Hemen en büyüğü atmak yerine 9'u atarak eli esnetebilirsiniz. Esnetirken aynı serinin bir kez daha döneceğinden emin olun. 

  • Yan dediğimiz koz dışındaki serilerin yüksek kartları elinizde var ise(as, papaz, kız, vale) bu yan serilerden alırlarınızı da hesaplayın. Özellikle as ve papaz burada işinize yarayacaktır. Hemen ilk elden en yüksek yan kartlarla 'kamyoncu çıkışı' yapıp acemi olduğunuzu belli etmeyin. Duruma göre oynayın. 

  • Kimi oyunlarda ilk önce tüm oyunculardaki kozları bitirmek iyi bir strateji olabilir. Eğer elinizde şans eseri sadece koz ve başka bir serinin (toplam iki seri varmış gibi düşünün) kartları elinizde varsa, oyundaki ve sizdeki kozları bitirin, alırınızı alın ve diğer seri üzerinden devam edin. Eğer yere attığınız kart, koz bittikten sonra, kimsede yoksa tüm oyunu siz alırsınız. Bu da koz olmadan herkesten el alabileceğinizi gösterir. 

  • Eşli oyunlarda kaş göz yapın, iletişim kurmaya çalışın. Eli mümkün olduğunda yere geçirmeye çalışın ve al-ver yapın. 

  • İhaleye girerken çok yüksek sayılarla girmeyin, minimumdan başlayın (Dörtse dört, sekizse sekiz), ara sıra blöf yapın(ihale 8'de iken) ve yüksek rakamla rakibi gaza getirip ihaleye sokmaya çalışın.

  • Elinize gelen en az seri muhtemelen bir oyuncunun kozu olacaktır. Ona göre alırınızı yan dediğimiz kartlar üzerinden iyi hesaplayın. 

  • Tüm grup olarak seri oynamaya çalışın, yavaş oynayanı sevmezler :)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
126
46
30
20
18
18
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın