onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı' Yarışmasından Ödüllü 10 Fotoğraf

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

'Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı' Yarışmasından Ödüllü 10 Fotoğraf

Atılım
17.11.2014 - 14:38 Son Güncelleme: 01.06.2022 - 13:54

50. Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı ödülleri, geçtiğimiz günlerde Londra Doğa Tarihi Müzesinde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Kazananlar ödüllerini Müze yöneticisi ve Cambridge Düşes'i, Sir David Attenborough, vahşi yaşam temsilcisi Liz Bonnin ve ünlü vahşi yaşam fotoğrafçısı Frans Lanting'in ellerinden aldılar.

Amerikalı fotoğrafçı, Michael 'Nick' Nichols, Tanzanya, Serengeti Ulusal Parkında yavrularıyla beraber dinlenen huzur dolu siyah-beyaz fotoğrafıyla, uluslar arası jüri tarafından 2014 yılının Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı seçilirken; sekiz yaşındaki Carlos Perez Naval, İspanya'da evinin yakınlarında çektiği akrep fotoğrafıyla, 2014 yılının Genç Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı seçildi.

Bu iki fotoğraf, diğer yarışmacıların fotoğraflarıyla beraber 24 Ekim, Cuma gününden, 30 Ağustos 2015, Pazar gününe kadar bu müzede sergilenecek. Bu sergi, aynı zamanda, 6 kıtada milyonlarca insana ulaşacağı bir dünya turuyla insanlara bu olağan üstü vahşi yaşam fotoğraflarını görme fırsatı doğuracaklar.

Kaynak: http://twistedsifter.com/2014/10/wild...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. "Son Fotoğraf"- Michael ‘Nick’ Nichols (A.B.D) -Tüm Alanlarda Birinci- Yılın En İyi Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı.

1. "Son Fotoğraf"- Michael ‘Nick’ Nichols (A.B.D) -Tüm Alanlarda Birinci- Yılın En İyi Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı.

Nick, aslanların nitelikleri ile bizim onları nasıl gözümüzde canlandırdığımızı anlatabileceği arketipik bir fotoğraf yaratmak için yola koyulmuştu. Bu fotoğrafta, tüyler ürpertici ve nefes kesen bir biçimde kolektif bir 'takım' olan Vumbi aslan sürüsünün 5 dişisi yavrularıyla beraber Tanzanya'nın Serengeti Ulusal Parkındaki kopjelerin (yer yüzüne çıkan kayalar) üzerinde dinlenirlerken objektife böyle yansıyor. Nick'in varlığına alıştıkları için rahat bir şekilde birbirlerine sokulmuş sakince uyuyorlardı çünkü Nick onları yaklaşık 6 aydır takip ediyordu. Bu sayede Nick, aracı ile bulundukları kopjelere rahatça yaklaşabildi ve aracının üzerinde var olan özel bir delikten Serengeti ovasındaki dramatik öğleden sonra manzarası ile birlikte bu eşsiz fotoğrafı çekebildi. 

Nick, fotoğrafı infra-red (kızılötesi) ile çektiğini ve bunun toz ve pusu engellerken tüm ışığı ve yaşanan o anı harika bir şekilde objektife yansıtmasını sağladığını belirtti. Nick, ne zaman Afrika'dan ya da aslanlardan konu açılsa bu fotoğraf anını anımsadığını belirtiyor. Çünkü Nick onlarla bunca vakit geçirdikten sonra Vumbi sürüsünü tanımıştı ve sevmişti. Fakat daha sonra, parkın arka tarafındaki arazide dişilerden 3'ünün riskli bir kapışmaya giriştiğini ve öldüğünü duydu. Bir hayli üzülmüş olsa gerek.

Canon Eos 5D Mark III + 24-70mm f2.8 lens, 32mm; 1/250'de, f8; ISO 200

2. Kıyamet - Francisco Negroni (Şili)- Dünya'dan Çevre- Birinci

2. Kıyamet - Francisco Negroni (Şili)- Dünya'dan Çevre- Birinci

Puyehue-Cordon Caulle volkanik patlamasından hemen sonra, Francisco, bir ışık şöleni beklentisiyle Şili'nin güneyindeki Puyehue Ulusal Parkına bir geziye gitti. Fakat, orada tanık olduğu şey daha çok bir kıyamet gibiydi. Yanardağın batısına bakan ve oraya hayli uzakta bir tepeden, korku içinde, gökyüzünü yaran ışıkları, lavlardan fırlayan ışıltıları ve yukarı doğru yükselen, yarılmış gökyüzünü donatan dumanı izliyordu.

Kendisi de bu durumu 'hayatımda gördüğüm en mükemmel şeydi' şeklide belirtiyor. Volkanik yıldırımlar, muhtemelen, volkanik alandaki kırmızı sıcak taş parçalarının, küllerin ve yüksek buharın birleşmesiyle oluşan statik elektrik yükünden kaynaklanan, çok az rastlanan ve kısa zamanlı bir olaydır.

Cordon Caulle volkanik patlaması, atmosfere 100 milyon ton kadar kül püskürttü ve bu  tüm Güney hava yolu trafiğinin etkilenmesine sebep oldu.Bu volkanik  hareketler düşük seviyede de olsa tüm yıl boyunca devam etti ve bölgeyi bir küt katmanıyla kapladı.

Nikon D300 + Sigma 70–200mm f2.8 lens; 1/541, f2.8; ISO 200'de; tripod; uzaktan kumanda

3. Onların Ödediği Bedel- Bruno D’Amicis (İtalya) Dünya Bizim Ellerimizde- Birinci

3. Onların Ödediği Bedel- Bruno D’Amicis (İtalya) Dünya Bizim Ellerimizde- Birinci

Güney Tunus'taki bir köyden bir genç, Sahra Çölü'ünde yakaladığı 3 aylık bir çöl tilkisi yavrusunu satıyor.

Tunus'ta çöl tilkilerini yakalamak ya da satmak yasal değil ama çok yaygın ki bu da, Bruno'nun üzerinde çalıştığı Sahra Çölü'nde yok olma tehlikesinde olan türlerle ilgili uzun vadeli projesinin çıkış noktası. Bruno, bu bölgedeki köylülerin çoğunun güvenini kazanmış ve bu bölgede avlanma, ticaretini yapma ve geleneksel sağlık metodları için kullanma gibi konular da dahil, yaygın olan vahşi yaşam sömürgeciliğinin ne seviyelerde olduğunu keşfetmiş. Ayrıca, bölgedeki işsizlik seviyesinin yüksekliği, eğitim düzeyinin düşüklüğü, yasaların uygulanmasındaki eksiklikler, cahil turist ve tur şirketleri ve Arap baharı isyanından kaynaklanan yıkım göz önüne alındığında bu sorunun çözümü çok da kolay görünmüyor. Fakat Bruno, değişimin mümkün olduğunu ve bu tarz 'can sıkıcı' fotoğraflarla turistlerin ve diğer insanların Sahra Çölü'ndeki bu sıkıntılarla ilgili farkındalık yaratabileceğini düşünüyor.

Canon EOS 5D Mark II + 17–40mm f4 lens  38mm; 1/160  f4; ISO 400'de

4. Güneşte Bir Isırgan - Carlos Perez Naval (İspanya)- Yılın Genç Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı

4. Güneşte Bir Isırgan - Carlos Perez Naval (İspanya)- Yılın Genç Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı

Carlos'un varlığının farkında olan akrep, iğnesini bir uyarı olarak gösteriyor. Carlos onu İspanya'nın kuzeydoğusunda  Torralba de los Sisones bölgesinde kayalıklı bir bölgede düz bir taşın üstünde güneşlenirken buluyor. Bu bölge aynı zamanda, Carlos'un sürüngen aramak için gittiği bölge. Öğlen güneşi o kadar güzel bir manzara yaratmıştı ki, Carlos güneşi de fotoğrafa katabilmek için bu fotoğrafı ikizleme yöntemiyle çekmeye karar verdi. Bu onun ilk ikizleme yöntemi tecrübesi. Güneşi sürekspoze etmemek için, 'fast speed' kullanarak arka plandan başladı ve daha sonra düşük flaş kullanarak akrebi çekti. Fakat güneş için zoomu kullandığından lensleri değiştirmek zorundaydı ve bu hareket sırasında akrep varlığını fark etti ve işte böyle iğnesini havaya kaldırarak ona göz dağı verdi.

Nikon D300 + 105mm f2.8 lens (28–300mm lens arka plan için); 1/320 ,f10; ISO 320; flash ayarlı

5. Uzun Kucaklaşma - Anton Lilja (İsveç) - 15-17 Yaş- Birinci

5. Uzun Kucaklaşma - Anton Lilja (İsveç) - 15-17 Yaş- Birinci

Dişi kurbağanın yumurtaları suyla temas ettiği anda, yumurtaların etrafındaki jölemsi şey şişmeye başlar ve bu nedenle bir dişi kurbağa yanında bir erkeğe ihtiyaç duyar, döllenmeye hazır olduğunda da yumurtalar vücudu ter eder. .Erkek kurbağanın  dölleyenin kendisi olduğundan emin olması için onun yanında beklemesi gerekir. Bu nedenle, dişi yumurtalarını suyun içine bırakana kadar dişiyi genelde bir kaç gün olmak üzere sıkıca sarar ki buna amplexus denir. Anton, yaşadığı yer olan İsveç'in Västerbotten şehrinde kurbağaların yığınlar halinde suyun kenarına geldiğini öğrendiğinde, onların çiftleşmelerini görüntülemek için hemen yola koyuldu. Onları rahat bir şekilde görebileceği kadar yakın mesafede bulunan bir banka oturdu ve kurbağaların çiftleşirken oluşturduğu küçük su hareketlerine vuran ışıkla beraber bu mükemmel manzara ortaya çıktı.

Nikon D2X + 70–200mm f2.8 lens + 1.4x teleconverter; 1/500 sec at f6.3; ISO 200; Nikon SB-800 Speedlight flash

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Tuş! - Jan van der Greef (Hollanda) - Kuşlar - Finalist

6. Tuş! - Jan van der Greef (Hollanda) - Kuşlar - Finalist

Jan'ın Ekvador gezisinin temel amacı işte bu kuş, kılıç gagalı sinek kuşuydu. Gagası vücudundan uzun olan tek kuş (kuyruğu hariç). Bu, 11 cm uzunluğundaki gaga, uzun tüp şeklindeki bitkilerin bitki özüne ulaşabilmek için dizayn edilmiş. Fakat, Jan onun başka bir işlevi daha olduğunu fark etti. Ormanda Jan'ın konakladığı yere yakın bir bölgede, en sevdiği besin kaynağı olan boru çiçeğinden yararlanmak için gezinen bir kuş vardı fakat öncelikle kılıç gagalı sinek kuşunun bölgesinden geçebilmesi için onu alt etmesi gerekiyordu. Jan, işte bu günde bir ya da iki kez gerçekleşen bu sürtüşmelerin fotoğrafını çekmek için hazırlığını yaptı ve kılıç gagalı sinek kuşunun  kanat vuruşlarını bekleyerek (yaklaşık 60 saniye) bu kusursuz ve renkli anı yakaladı

Canon EOS-1D Mark IV + 300mm f2.8 lens; 1/250, f16; ISO 400 ayarlı; Canon Speedlite 580EX flash + altı Nikon Speedlight SB-26 flashes; Gitzo tripod + Wimberley kafa

7. Küçük Mürekkep Balığı - Fabien Michenet (Fransa) - Su Altı Türleri - Finalist

7. Küçük Mürekkep Balığı - Fabien Michenet (Fransa) - Su Altı Türleri - Finalist

Planktonik hayvanlar genellikle yakalandıktan sonra kontrol altındayken fotoğraflanır fakat Fabien bu hayvanların güzelliğinden büyülenmiş ve onların doğal vahşi ortamlarında, doğal davranışlarıyla fotoğraflamak istemiş. Fabien, Tahiti kıyılarında bir gece dalışı gerçekleştirdiğinde etrafında onu çevreleyen bir minik planktonik hayvan sürüsü vardı ve bu küçük mürekkep balığı objektifine böyle yansıdı. Sadece 3 cm uzunluğuyla, muhtemelen onlarla beraber göç eden kendisinden daha küçük canlıları avlayarak denizin 20 metre derinliğinde yüzüyordu. Saydam vücudu, renk veren hücrelerden oluşan benekli noktalarla sarılmış ve gözlerinin altında dirimsel ışıldayan organlara sahip. Fabien, en ufak bir ışık ve hareketle orada olduğu anlaşılacağı için yavaşça bu balığın önüne doğru manevra yapıyor ve suyun derinliklerinde kaybolmadan önce mümkün olan en az ışıkla fotoğrafını çekiyor.

Nikon D800 + 105mm f2.8 lens; 1/320, f16; ISO 200'de; Nauticam housing; iki Inon Z-240 elektronik flaş

8. Çapari Piyangosu - Rodrigo Friscione Wyssmann (Meksika) - Dünya Ellerimizde - Finalist

8. Çapari Piyangosu - Rodrigo Friscione Wyssmann (Meksika) - Dünya Ellerimizde - Finalist

Bu, genç beyaz köpek balığının yakalandığı devasa kancadan kurtulması için verdiği mükemmel bir mücadeleydi. Rodrigo, Meksika Baja California Pasifik'te acımasız Magdalena Bay kıyılarında, balıkçı şamandıralarının büyük bir güç tarafından sallandığını fark ettiğinde rastladı bu köpek balığına. Onu yakalayan balık kanca sırası üzerine dizilmiş ve mavi mako köpek balıklarını yakalamak için hazırlanmış kancalardan sadece bir tanesiydi. Rodrigo, o anı ' şok olmuştum, devasa beyaz köpek balıkları çok zarif ve aşırı zeki yaratıklar. Tanık olduğum şey öyle bir andı ki tüm fotoğrafı siyah-beyaza çevirmemi sağladı. Böylece daha 'ağır başlı' bir fotoğraf oldu, bunu başka şekilde yansıtamazdım' şeklinde anlatıyor. Bu tarz avlanmalar her yıl binlerce canlının yaşamına son veriyor ve bunların bir çoğu tükenme tehlikesinde olan türler.

Nikon D300 + Sigma 15mm lens; 1/125, f8; ISO 200'de; iki Inon Z-220 elektronik flai

9. Marc Montes (İspanya) - 11-14 yaş - Finalist

9. Marc Montes (İspanya) - 11-14 yaş - Finalist

Marc, her zaman olduğu gibi kuzey İspanya'da evi yakınlarında Vald'Aran ormanında  bir kaç hayvan fotoğrafı çekmek için kamerasıyla gezinirken, karşısına bu büyük çayır yılanı çıkınca, sevinçten ağzı kulaklarına vardı. Çünkü sürüngenlere karşı, özellikle yılanlara karşı büyük bir tutkusu vardı. Yaklaşık bir metre uzunluğundaki yılan, çok dikkatliydi ve hareket etmeye başladı fakat ışık çok zayıftı bu nedenle Marc, ona odaklanabileceği bir kaç dar alan sağlayan büyük açıklıklı mercek kullanmak zorunda kaldı. Fakat fotoğrafı çekebilmesi için çok az bir zamanı vardı ve o da odaklanabileceği en iyi yere odaklandı, yılanın gözlerine.

Canon EOS-1D Mark IV + 100mm f2.8 lens; 1/250, f4.5; ISO 800'de

10. Kar Kuşu - Edwin Sahlin (İsveç) - 15-17 yaş - Finalist

10. Kar Kuşu - Edwin Sahlin (İsveç) - 15-17 yaş - Finalist

Edwin, ailesiyle birlikte gittiği kuzey İsveç'te kar kayak tatili yaparken, Sibirya kestane kargalarının peynir ve sosis gerçekten de sevdiğini keşfetti. Ne zaman öğle yemeği için bir yerlerde duraklasalar, etrafında sürekli artık yemekler için arayışta olan kuşların fotoğraflarını çekiyordu. Bir gün anne ve babası sandviçlerini yerken, yere içine bir kuşun sığabileceği kadar derinlikte bir çukur kazdı ve içine biraz sosis ve peynir bıraktı. İşte bu sayede, bu beklediğinden de güzel olan fotoğraf karesi ortaya çıktı.

Nikon D7000 + 35mm f1.8 lens; 1/2000, f7.1 (-0.7 e/v)'de; ISO 320; pop-up flaş

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
10
3
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ece Birol

4. karenin sahibi ''Yılın Genç Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı'' Carlos Perez Naval sadece 9 yaşında...