Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Erken Seçime Gidiyor

Türkiye Erken Seçime Gidiyor

Deniz Gök
23.08.2015 - 09:17 Son Güncelleme: 24.08.2015 - 21:48

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'la görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı yarın saat 11'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul edecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesi kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Yarın saat 11.00’de Davutoğlu’yla bir görüşme gerçekleştireceği belirtilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Davutoğlu’na seçim hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor.

https://twitter.com/yigitbulutt/status/635890561862500353

Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut, kararı sosyal medya hesabından 'Hayırlı olsun' diyerek duyurdu.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan basın açıklaması şöyle; '7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulamamış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir.' 

Süreç nasıl işleyecek?

Anayasa’ya göre geçici hükümetin 5 gün içinde kurulması gerekiyor.

Geçici hükümet Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin üye vermesi öngörülüyor. Hangi partinin hükümette kaç üye ile temsil edileceğini Meclis Başkanlığı belirledi. Ancak MHP ve CHP daha önce bu hükümete katılmayacaklarını açıkladı, HDP ise bu hükümette yer alma kararı aldı. Bu durumda MHP ve CHP’ye düşen üyeler yerine geçici hükümette bağımsız isimler yer alacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları da anayasaya göre bağımsız isimler olacak.

Başbakan Davutoğlu HDP’li üyeleri ise kendisinin belirleyeceğini, bakanlık teklifini partiye değil kişilere götüreceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir başbakan atayacak

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.

Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.

Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete'de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek.

Al Jazeera ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0