Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan-AB Anlaşması Sağlandı

Yunanistan-AB Anlaşması Sağlandı

FreiGeist
13.07.2015 - 10:07 Son Güncelleme: 13.07.2015 - 16:01
İçeriğin Devamı Aşağıda

Brüksel'de yaklaşık 17 saatler süren zirvenin ardında ağır şartlar içeren üçüncü kurtarma paketi konusunda Atina ile anlaşma sağlandı.

Yunanistan, sabaha kadar süren toplantılar sonrasında Avrupalı liderlerle üçüncü kurtarma paketini alma konusunda anlaştı.

Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve yaklaşık 50 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi talep etmesinin ardından Yunanistan, AB ve IMF yetkilileri arasında yapılan görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Buna göre Yunanistan’da kurulacak 50 milyar euroluk bir fon borçların ödenmesi ve yatırım için kullanılacak. Yunanistan’dan bu fonu özelleştirmeler ve vergi gelirleri ile doldurması isteniyor.

Zirve esnasında Belçika Başbakan'ı 'anlaşma Tweeti' attı.

Bu tweet ardından Avrupa Birliği (AB) Başkanı Donald Tusk da 'Euro Zirvesi'nde anlaşma sağlandı' açıklamasını yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'50 milyar euroluk Yunan varlık fonu oluşturulacak'

'50 milyar euroluk Yunan varlık fonu oluşturulacak'

Zirve sonrası yapılan açıklamada Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan ile varılan anlaşma çerçevesinde, merkezi Atina'da olacak ancak Avrupa tarafından da gözetlenecek 50 milyar euro büyüklüğünde bir Yunan varlık fonu oluşturulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. 

Dijsselbloem: 'En önemli konu bankalar olacak. Önümüzdeki günlerde Yunan Meclis'inde önemli yasalar onaydan geçecek. Çarşamba günü bir Euro toplantısı olacak. Çarşamba ya da Perşembe olabilir. Haftasonuna doğru resmi bir karar olur ve kurumlara resmi bir yetki verilir. Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalmaya devam edecek' dedi.

Merkel: Borcun silinmesi söz konusu değil

Merkel: Borcun silinmesi söz konusu değil

Anlaşma haberi sonrası bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırma niyetinde olduğunu söyledi.

Angela Merkel, Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silinmesinin ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Merkel fonun nasıl kullanılacağını anlattı

Merkel şunları söyledi: 'Yunanistan mevcut IMF programından sonra Temmuz'un 15'ine kadar önemli adımların atılması gerekiyor denildi bu belgede. Emeklilik sisteminin değiştirilmesi bu adımlar arasında. Ve mevcut mali politikada yapılması gereken değişiklikler ve önümüzdeki süreçte ve bankaların çalışmaya devam edebilmesi için atılması gereken adımlar. Ve Çarşamba gününe kadar Yunanistan parlamentodaki kendi yasal düzenlemelerini yapacak. Sonra da kendi parlamentolarımız kendi süreçlerini başlatacaklar. Sonraki süreçte de Euro grubu bu konuyu ele alacak ve resmi anlaşma o zaman yürürlüğe girecek. Biz de Avrupa Parlamanetosu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağız. 

Oluşturulacak 50 milyar euroluk fonun bir kısmı doğrudan yatırıma harcanacak. Burada önemli olan uygulamadır. Anlaşma var ama önemli olan programın uygulanması olacak. Bu süreçte de kurumlar normal işlemeye başlamalı. Paranın önemli bir kısmı bankaların sermayelendirilmesi için kullanılacak. Avrupa geneline baktığınızda Yunanistan ile kıyaslandığında bir miktar büyüme gerçekleştirilmiş ama sonrasında bu büyüme kaybedilmişti.'

'Euro Bölgesi'nde kalacağız'

'Euro Bölgesi'nde kalacağız'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise vardıkları anlaşma ile borçlarını yeniden yapılandıracaklarını ve orta vadede kendilerine sağlanacak paketin Euro Bölgesi'nde kalmalarına imkan vereceğini söyledi.

Aleksis Çipras anlaşma sonrası ülkesinin yeni yatırım çekebileceğini, bunun resesyondan çıkmalarına ve bankacılık sistemlerinin çökmesinin önlenmesine yardımcı olacağını belirtti.

Son dakikaya dek uzun ve iyi bir mücadele verdiklerini, zor kararlarla yüz yüze olduklarını vurgulayan Tsipras, Avrupa'da muhafazakar kesimlerin radikal planlarını uygulamalarını engellediklerini kaydetti.

Çipras, anlaşmaya ilişkin ilk mesajında önlerinde zorlu bir dönem olduğunu, ancak savaşmaya devam edeceklerini kaydetti.

Çipras, “Büyük mücadele verdik. Önümüzde zorlu kararlar var. Mali tıkanma ve bankacılık sisteminde çöküşü engelledik. Borcu yeniden yapılandırmaya başladık. Büyümeye dönebilmek için savaşmaya devam edeceğiz. Bütün Avrupa’ya onur mesajı gönderdik” diye konuştu.

Reformların bu hafta parlamentodan geçmesi şartı konuldu

Reformların bu hafta parlamentodan geçmesi şartı konuldu

AA'nın verdiği bilgiye göre, Yunanistan'a üçüncü kurtarma paketi için istenilen reformların bu hafta parlamentodan geçmesi şartı ileri sürüldü.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, üçüncü kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'a dayatılan yeni şartların Atina'nın 5 Temmuz'daki referandumda reddettiği şartlardan 'bariz şekilde çok daha ağır olduğunu' söyledi.

Beş yıldır devam eden krizde ekonomisi dörtte bir oranında daralan ve kamu borçları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180'ine ulaşan Yunanistan'da bankaların bu hafta da kapalı tutulması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0