Görüş Bildir
Haberler
Yeni AKM Böyle mi Olacak?

Yeni AKM Böyle mi Olacak?

ATKN
03.03.2016 - 12:04 Son Güncelleme: 03.03.2016 - 12:06

Chicago ve Pekin'de ofisleri bulunan Adrian Smith& Gordon Gill Architecture'ın yaklaşık sekiz yıldır kapalı olan Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine yaptığı 'İstanbul Kültür Merkezi' adlı proje, World Architecture News'ın düzenlediği WAN Ödülleri'nde Geleceğin Kamu Binaları kategorisinde birinci seçildi. Kim tarafından sipariş edildiği bilinmeyen gizemli projenin görselleri internette ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2000’li yılların ortalarından bu yana ‘Yıkılsın mı yıkılmasın mı?’ tartışmaları süren İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi, bilindiği üzere İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 16 Mayıs 2008’de verdiği konserden beri yaklaşık sekiz yıldır kapalı. Kasım 2007’de İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından 1. derece kültür varlığı olarak tescil edilen (yani yıkılsa bile yerine aynısı yapılmak zorunda) AKM’de 2012 yılında başlayan restorasyon çalışmaları Mayıs 2013’te durdurulmuştu.

Radikal'den Birce Altay ve Erkan Aktuğ'un haberine göre Mayıs 2013’ten bu yana kaderine terk edilmiş halde kapalı duran AKM, şimdilerde internette dolaşan bir projeyle yeniden gündemde. Zira Chicago ve Pekin’de ofisleri bulunan Adrian Smith& Gordon Gill Architecture’ın AKM’nin yerine yaptığı ‘İstanbul Kültür Merkezi’ adlı proje, World Architecture News’ın düzenlediği WAN Ödülleri’nde Geleceğin Kamu Binaları kategorisinde birinci seçildi. Kim tarafından sipariş edildiği bilinmeyen gizemli projenin görselleri ise internette ortaya çıktı.

World Architecture News internet sitesinde yer alan habere göre Washington DC’deki Constitution Gardens, Budapeşte’deki Macar Müziği Merkezi, Esbjerg Danimarka’daki GAME StreetMekka, Bodo, Norveç’teki Kültür Evi ve Taypey Sanat Müzesi tasarımları arasından birinci seçilen ‘İstanbul Kültür Merkezi’ projesi, jüri tarafından ‘çok yönlülüğüyle' birinci seçildi. 

Proje imajlarına bakılırsa AKM ve hemen yanındaki otoparkı da kapsayan ‘İstanbul Kültür Merkezi’nin tanıtımında ise “Politik gösterilerin de merkezi olan, modern İstanbul’un kalbinde, metro ağlarına yakın, büyük bir turist ve eğlence merkezi olan ve restoran, mağaza ve otelleriyle ünlü Taksim Meydanı’nda...” ifadelerine yer verildi.

Adrian Smith & Gordon Gill Architecture’ın web sitesinde ise merkezin içeriği “Bir opera salonu, bir tiyatro ve sinemadan oluşacak birbirlerine entegre edilmiş kültür binaları” şeklinde tanıtılıyor.

'Müşteri: Gizli'

'Müşteri: Gizli'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Smith & Gill Architecture şirketi, projenin davet üzerine mi yapıldığı, eğer öyleyse davetin hangi kişi ya da kurum tarafından yapıldığı sorusuna olumlu/olumsuz bir yanıt vermedi. 

Şirketin sitesinde bulunan projenin PDF formatında ise, müşteri bölümünde 'gizli' ibaresi bulunuyor.

Arkitera'dan Hazal Şentürk'ün haberine göre binada, bir adet konser ve opera salonunu içeren performans alanı, sergi alanı ve kamusal performanslar için de bir amfi tiyatro bulunuyor.

Amfi tiyatro gün boyu kamusal etkinliklere ev sahipliği yapacak, İstanbul'dan, Türkiye'den ve dünyanın her tarafından gelen yeni sanatçılar için bir davet alanı olarak hareket edecek şekilde tasarlanmış.

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture yenilikçi bir tasarımla İstanbul sakinleri ve ziyaretçilerine maksimum erişilebilirlik sağlıyor. Bu alan kamusal parkı eski haline kavuşturuyor. Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkı'nı, Marmara Denizi'nin izlenebildiği yükseltilmiş bir platformla birbirine bağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Projenin farklılığını oluşturan etmenler çevresindeki yapılar ve kültürel kompleks arasındaki kültürel bağlantıları açması ve genişletmesi, binayı kültürel programlar arası bir ağ haline dönüştürmesi ve kamusal açık-kapalı alanlar içermesi.

Proje her iki kullanım için de son derece güçlü bir peyzaj entegrasyonuna sahip. Ziyaretçiler parkın tadını çıkarabilir ya da binaları ziyaret edebilir.

RadikalArkitera ve smithgill.com

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
125
52
38
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Minare mi o ?

denemecelersss

he minare amk artık nerenle bakıyorsan resme

Bold Wolves

bugün başlasınlar, bir oylama yapacaksak benden kocaman bir EVET..

Bold Wolves

Yahu bakıyorum yorumlara, çoğu minare mi o yok bilmem ne?? minare olsa zorunuza giden ne onu anlayamıyorum, marsta yaşıyonuz da biz mi bilmiyoruz.. Hangi ara... Devamını Gör

Arc noise

Minare olmasının çok da sıkıntı değil. Sıkıtı olan şu din kavramını ve sembollerini bu kadar çok kullanma meraklısı olursan sahip olduğun inanca (eğer gerçek... Devamını Gör