onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Wordpress Site Kurmak

Wordpress Site Kurmak

Philodoks Net
25.03.2014 - 19:36 Son Güncelleme: 25.03.2014 - 19:41

Wordpress Site Kurmak

WordPress sitesi neredeyse heryerde, tüm ülkelerde en çok rağbet gören ve en çok kullanılan bir blog sistemidir. Açık kaynaklı yani “open source” olması ve tamamen bedava| free wordpress olmasından dolayı kullanıcı sayısı da hızla artmaktadır. Diğer hazır CMS sistemleri gibi, WordPress de çok hızlı kurulur. Ayrıca WP olarak ta kısaltıldığını birçok yerde görebilirsiniz. Çok hızlı bir kurulumdan sonra artık siz de bir blogcu olabileceksiniz. Kullanıcıları tarafından da hergün geliştirilen WordPress siteleri, çok çok daha iyi bir sistem olmayı ve zirvede kalmayı kolaylıkla başarabilmektedir.

Bu arada, wordpress sitesi yapmak veya diğer bir adıyla wordpress kurmak çok ama çok kolaydır. Yazımızın devamında sizlere WordPress site nasıl kurulur? Ayrıntılarıyla anlatacağız. Ayrıca bedava wordpress yükleme ve wordpress hosting hakkında da bilgiler sunacağız. Sitenizin tamamen Türkçe olabilmesi için wordpress tr yada wp Türkçe resmi sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Bunu söylememizdeki maksat, bu sistemin Türkiye’de de destek ve teknik konuda uzman kişilerin bulunduğunu vurgulamaktır. Tüm bu ücretsiz hizmetlerin yanında kullanıcılar için özel olarak hazırlanan wordpress premium themes olarakta adlandırılan temalar bulunmaktadır. Bu sayede artık daha profesyonel bloglar hazırlamanız mümkündür. Ayrıca bu temalar çok uygun ücretlerle satılmaktadırlar.

Teknik destek ve eklenti yardım dökümasyonları için WordPress Türkiye 2005 yılından beri canla başla çalışmaktadırlar. 2013 wordpress en son sürümü artık aramızda ve bulunulan katkılardan dolayı neredeyse hatasız şekilde çalışmaktadır.

Öncelikle WordPress sitesi kurmak için, linux tabanlı bir hosting – PHP, MySQL sahibi olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla işlemlere başlamadan önce linux hosting sahibi olduğunuzu doğrulayınız. Ayrıca hosting’in cPanel sahibi olduğundan da emin olmalısınız. Tüm bunlara sahip olduğunuzu düşünerek Philodox.Net olarak sizlere 10 adımda resimli wordpress kurmak nasıl olur onu anlatmaya çalıştık.

1- Öncelikle tr.wordpress.org sitesinden WordPress en son sürümünü indiriniz. Şuanki en güncel sürüm WordPress 3.5.2’dir. Ancak daha sonraları worpress 3.5.3, 3.5.4, 3.5.5, …, wp 3.5.6 şeklindeki sürümleri de çıkacaktır. Aceleci davranmaya gerek yok, zaten şuanki sürümü de gayet başarılıdır. Dosyayı indirdikten hemen sonra sıkıştırılmış dosyayı açmamız gerekecek.

2- Açtığımız wordpress sitesi dosyalarını FTP (File Transfer Protocol) sayesinde sitemizde kurmak istediğimi dizine gönderiyoruz. Dikkat edilmesi gereken husus, eğer siteadınız.com adresinde görüntülenmesini istiyorsanız, sunucunuzun ana dizinine, siteadınız.com/blog şeklinde görüntülenmesini istiyorsanız da, ana dizinde blog adlı bir klasör oluşturarak onun içersine göndermeniz gerekecektir. Bu wordpress dosyaları sunucuya gönderme işlemi biraz zaman alabilir. Sabırlı olmanız gerekecektir. Bu işlem sırasında buena vista social club dinleyerek zamanınızı değerlendirebilirsiniz.

3- Dosyalarınız aktarıldıktan sonra sunucunuzun cPanel yönetim kısmına erişim sağlamamız gerekecektir. Bunu da http://cpanel.sitenizinadı.com şeklinde veya http://sitenizinadı.com:2082 tarayıcınıza yazarak ulaşabilirsiniz. Burada kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak başarılı bir giriş yaptıktan sonra, veritabanı oluşturmamız gerekecektir. Bu MySQL ile sağlanmaktadır. Neden WordPress MySQL’e ihtiyaç duyar? Çünkü daha sonra işleyeceğiniz bilgiler bu veritabanında saklanmaktadır.

4- cPanel içersinde databases kısmından “mySQL Database Wizard” yani mySQL veritabanı sihirbazına tıklamanız gerekiyor. Sizlere bir yeni bir veri tabanı ismi sorulacaktır. Burada herhangi bir isim verebilirsiniz. Sonraları sadece WordPress sitesi kurarken kullanacak, sonra bir daha sitenin görünen hiçbir yerinde görüntülenmeyecektir. Dolayısıyla gelin örnek olarak “egitim” olarak adlandıralım. Sonrasında kullanıcı adı olarakta “egitim” yazalım ve şifreyi de kendiniz belirleyiniz. En son olarak veritabanı adınız: dfrsadaegitim, ve kullanıcı adınız da dfrsadaegitim şeklinde oluşturulacaktır.

5- Oluşturduğunuz veritabanın kullanıcı etki ve yetki ayarlarını yapmamız gerekecektir. Burada aşağıdaki resimdeki gibi yetkilendirdiğinizden emin olduktan sonra, next step düğmesine tıklayabilirsiniz. Artık işin en eğlenceli kısmına geçebiliriz. Bu kısımda kendinize limonlu bir çay yapabilir, işe daha da eğlenceli bir hal aldırabilirsiniz.

6- Tarayıcımıza gelip, eğer blog olarak ana dizine atmadıysanız, http://siteadınız.com , eğer alt dizinde ise de http://siteadınız.com/blog adresine giderek alttaki resmi göreceksiniz. Tebrikler kurulumun ilk aşamasına gelmiş bulunuyorsunuz. Bu ekranda karşınıza gelen “Yapılandırma dosyası yarat” butonu üzerine bir kere tıklıyor ve bir sonraki aşamaya gidiyoruz.

7- Alttaki ekran karşınıza gelirse wordpress site kurma işlemine “devam edebiliriz” düğmesine tıklayıp, bir sonraki etapa geçiş yapabiliriz.

8- İşte sonunda geldik, o cPanel üzerinde oluşturduğumuz veritabanını kullanmaya. Veritabanı adına dfrsadaegitim, kullanıcı adı alanına dfrsadaegitim, parola kısmına oluşturduğunuz şifreyi, veritabanı sunucusu kısmına localhost, tablo ön eki kısmına da egitim yazmamız gerekiyor. Ancak hemen hatırlatmalıyız ki, “dfrsadaegitim” ibaresindeki “dfrsada” bir örnektir. Dolayısıyla oluşturduğunuz veritabanındaki ibare ne ise onu yerleştiriniz. Yoksa dfrsada şeklinde bırakırsanız hata alacaksınız. Tüm bunları yazdıktan sonra “Gönder” tuşuna basıyoruz ve “Şimdi kuruluma başlayabiliriz” düğmesine tıklattığımızda artık blogcu olmanıza bir adım kalmış bulunuyor.

9- Burada WordPress’e Hoşelginizi mesajını göreceksiniz. Hemen altında sitenize daha sonra rahatlıkla değiştirebileceğiniz bir başlık, bir admin kullanıcı adı, şifresi girdikten sonra, sitenizin bağlı olacağı geçerli bir e-mail girdikten sonra “Wordpress’i Kur” tuşuna basacak ve artık kullanıma hazır bir WordPress sitesi sahibi olacaksınız.

10- İşlem başarıyla tamamlandıktan sonra size yönetici adınız ve şeçtiğiniz şifre gösterilecek ve kurulumu tamamlayarak giriş yapmanız sağlanacaktır. Tebrik ediyoruz, artık sizin de bir WordPress siteniz bulunmaktadır.

Wordpress sitesi yönetim kısmına girmek için http://sitenizinadı.com/wp-admin şeklinde ulaşabilir, burada sitenize ait her özelliği değiştirebilirsiniz. Dilerseniz bedava wordpress temaları ile daha güncel görünümlere imza atabilir, yada wordpress premium themes ile daha karizmatik sayfalar yaratabilirsiniz. Bu kısımdan sonrası yaratıcılığınıza ve gireceğiniz özgün makalelere kalmıştır. Eğer aklınızda soru işaretleri kaldıysa, burayı kullanarak bize sorularınızı yöneltebilirsiniz, en geç 24 saat içersinde istediğiniz cevaba kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaynak: http://philodox.net/wordpress-site-ku...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam