Görüş Bildir
Haberler
Ünlü Yazar Amy Morin'e Göre 4 Farklı Ebeveynlik Türü Var: Peki Siz Hangisisiniz?

Ünlü Yazar Amy Morin'e Göre 4 Farklı Ebeveynlik Türü Var: Peki Siz Hangisisiniz?

Kadijah Whomanity
24.03.2018 - 10:18 Son Güncelleme: 08.10.2020 - 12:40

Ebeveynlikte gösterilen her bir özellik çocuğun sağlığından, akademik başarısına kadar birçok şeyi etkiler. Günümüz dünyasınsa çocuk büyütmek hiç de kolay bir iş değil. Çok fazla teknoloji, besinlerde bulunan katkı madeleri, okul ile ilgili baskılar, spor ya da müziğe ilgi duyma mecburiyeti gibi birçok telaşın içinde anne baba olmak gitgide zorlaşıyor. 

Birçok ebeveyn modern dünyanın önlerine getirdiği bu tür zorluklar ve soru işaretleriyle başa çıkmak için bilimsel metotlara başvurmak zorunda kalıyor. Sizler için Inc.com'dan derlediğimiz bu yazıda bir psikoterapistin gözünden ebeveynlik tarzlarını inceliyoruz.

Kaynak: https://www.inc.com/amy-morin/there-a...
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Zihinsel Olarak Güçlü İnsanların Yapmadığı 13 Şey' kitabının yazarı Amy Morin, psikoterapi kliniğine gelen 4 farklı anne-baba tipinden bahsediyor.

'Zihinsel Olarak Güçlü İnsanların Yapmadığı 13 Şey' kitabının yazarı Amy Morin, psikoterapi kliniğine gelen 4 farklı anne-baba tipinden bahsediyor.

Peki siz kendinizi hangi tarza daha yakın buluyorsunuz?

Sakin hakimler

Sakin hakimler

Sakin hakimler, çocuklarına yeni şeyleri keşfedip denemeleri için yeterli alanı sağlarlar. Çocuklarının kendi sorunlarını çözmelerine izin verip, 'bırakın çocuklar çocuk olsun' kuralını ön planda tutarlar. 

Sakin hakim türü ebeveyn, helikopter ebeveynin tam tersidir. Çocuklarının bol bol oyun oynamasını, eğlenmesini ve kendi davranışlarının getirdiği doğal sonuçlardan ders almasını isterler. 

Bu rahat yaklaşım, çocuğun gelişimi üzerinde herhangi bir kaskı oluşturmasa da, 'sakin hakimler'in çocukları ihtiyaç duydukları rehberlik ve birebir eğitimi alamayabilir. Sonuç olarak da ihtiyaç duydukları yetenek ve kabiliyetlerden mahrum kalabilirler.

Mantıklı Komutanlar

Mantıklı Komutanlar

Mantıklı komutanlar çocuklarına bol bol kural ve işleyiş gereksinimleri koyar. Çocuklarından beklentileri, talepleri hem sayı olarak çok ve hem de büyüktür. Bu anne babalara göre günümüz çocukları fazla yumuşaktır. 

Mantıklı komutanların çocukları hata yaptıklarında, onlara ciddi sonuçlar doğurur ve bunlardan hayat dersleri çıkarmalarını beklerler. 

Öte yandan en ön planda tuttukları şey, itaat olduğu için, çocukları her zaman almaları gereken mesajları ya da dersleri içselleştiremez. Kurallara sadece başları derde girmesin diye uyar, tam potansiyellerine ulaşamayabilirler.

Hevesli avukatlar

Hevesli avukatlar

Bir öğretmen çocuğa kötü not verdiğinde ya da antrenör ona karşı sert konuştuğunda, hevesli avukat anne-baba hemen devreye girer ve çocuklarını savunur. Çocuklarına daima nazik ve adil davranılmasını isterler. Bunun aksi olduğu zaman ise seslerini çıkarmaktan korkmazlar.  

Hevesli avukatlar her zaman çocukları için en iyisini isterler ve kendi yardımları olmadan, çocuklarının bir şekilde aldatılacağını, kötü muamele edileceğini, kullanılacağını düşünürler. Herhangi bir sorunun en küçük işaretinde bu ebeveyn türü hemen duruma el koyar çocuklarını kötü duyguları yaşamaktan kurtarır. 

Fakat bu fazla korumacı tavır şüphesiz çocukları gerçek hayattan uzaklaştırır.

Zihinsel olarak güçlü liderler

Zihinsel olarak güçlü liderler

Zihinsel olarak güçlü liderler, çocuklarına yeterli özgürlüğü vermek ve onlara rehberlik etmek arasındaki dengeyi bulmaya çalışırlar. Çocuklarından beklentileri yüksektir fakat onları hedeflerine ulaşmalarında desteklerler. 

Çocuklarını 'sert çocuk' yapmaya çalışmaz, onları güçlü insanlar yapmak için uğraşırlar. Onlardan yardım istemekten çekinmezler. 

Ayrıca çocuklarına örnek olurlar. Kendi zihinsel güçlerini geliştirmeye çalışırlarken, çocukları da gelişime her zaman açık olmak gerektiğini görür. 

En önemlisi de, artık popüler hale gelmiş, çocukların zihinsel güçlerini elinden alan basmakalıp ebeveynlik alışkanlıklarını reddederler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki çocuklara hayatta ihtiyaç duyacakları becerileri nasıl verirsiniz?

Peki çocuklara hayatta ihtiyaç duyacakları becerileri nasıl verirsiniz?

Çocuklarınıza gösterdiğiniz disiplinden tutun, anne babalık sorunlarını çözme biçiminize, verdiğiniz tüm kararlar çocuğunuzun hayatı boyunca ona etki edecektir. Birçok araştırmanın da gösterdiği gibi, ebeveynlik tarzınız çocuğun derslerinden, fiziksel ve zihinsel sağlığına birçok unsuru etkiler. 

Amy Morin'e göre zihinsel olarak güçlü bir ebeveyn olmak ise çocuklarınızın tam potansiyellerine ulaşmasına yardımcı olur.

Tüm annelere ve babalara en çok da mutluluk, özgürlük ve kolaylık diliyoruz! Peki siz hangi ebeveynsiniz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
5
5
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Majestic

Biz; saldım çayıra mevlam kayıra sistemiyle büyüdük.

Kalem Kelam

Bill Gates ve türevlerinin tarzına değinmemişsin Sevgili Amy : Dünyanın geri kalan çocuklarını öldürmeyi dahi göze alarak kendi çocuklarına gelecek hazırlay... Devamını Gör

Gizem Yenikler

Zihinsel olarak güçlü liderler