Görüş Bildir
Haberler
Londra'ya Giriş 1001

Londra'ya Giriş 1001

tolgasisman
22.11.2014 - 00:04 Son Güncelleme: 24.11.2014 - 00:06

Ufak Bilgiler ile Londra

Londra ilginç bir şehirdir. Havası insanı depresyona sokmak için yeterlidir. Ancak yaşam konforu ve hayatın size sağladığı kolaylıklarda oldukça fazladır. Bu galeride birkaç tane temel olan faydalı bilgiler bulacaksanız.

Kırmızı Çift Katlı Otobüsler

Kırmızı Çift Katlı Otobüsler

Londra'nın simgelerinden biri haline gelen çift katlı kırmızı otobüsler. En önünde yer bulabilirseniz hemen kapılmalı. Ancak 100 metre'de bir durup insana kafayı yedirir. 7/24 çalışırlar ve belli bir saatten sonra gece otobüslerini kullanıma açarlar. Gece otobüslerinin başında 'N' harfini görüp otobüsün numarasını görürsünüz. Örnek: 'N5'.

Yağmurlu Havalar

Yağmurlu Havalar

Eee malum değişken havalarıyla meşhur bir yerdir Londra. Havanın erken kararmasının yanı sıra hava sürekli sisli ve pusludur. Depresyona girmek için doğru bir yerdir.

Metro Avantajı

Metro Avantajı

Her sokağa gider.  Bunu zamanında düşünüp şehrin alt yapısıyla beraber geliştirmişler. Doğal tüm insanlar için müthiş bir ulaşım kaynağıdır. Seneye 24 saat açık olacağı da konuşulmaktadır.

Oyster Kullanmak

Oyster Kullanmak

Oyster yani bizdeki ismi ile 'Akbil'. Tüm otobüs ve metrolara bu kart ile binilir. Kendilerinin öğrenci için olanı da mevcuttur. Ancak aylık veya haftalık yükleme yapılmaz ise bir anlamı yoktur normal olanıyla. Eğer yanınızdaki kişinin Oyster'ı yoksa 'senin için ben basarım' kavramı yoktur. Sadece bir defa basabilirsiniz. Ayrıca para kabul etmemektedirler. (bir aralar ediyorlardı)

Taxi

Taxi

İşte o klasik Londra taksileri. Aşırı pahalı olmasıyla meşhurdurlar. Bunların yerine daha çok 'minicab' denilen arayınca gelinen araçlar kullanılır. Black Cab yani resimde gördüğümüzden daha ucuzdurlar.

Her adım başı fast-food dükkanları

Her adım başı fast-food dükkanları

Londra'ya gelenler görmüştür. Adım başı Fast-Food dükkanları vardır ve hepside çok ucuzdur. Öğrenciler tarafından çok tercih edilir. Elleri çok boldur çünkü. Tabak taşana kadar patates kızartması koyarlar, siz bile şaşırırsınız.

Tesco Çılgınlığı

Tesco Çılgınlığı

Buradaki en büyük yeme-içme alışveriş merkezidir. Genel de her yerde görebilirsiniz. Küçük olanlarında yeme-içme, büyük olanlarında ise aradığınız her şeyi bulursunuz.

Sol ve Sağ Tarafa Bakmak

Sol ve Sağ Tarafa Bakmak

Evet Londra'da sokaklarda karşıdan karşıya geçeceğiniz zaman ilk önce nereye bakacağınız yerde yazmaktadır. Look Right veya Look Left şeklinde sizi uyarır. Bizler gibi trafiğinin normal yönde aktığı ülkelerden gelenler için büyük avantajdır. Olabilecek kazalara karşı sizi korur.

Yaya Geçitleri

Yaya Geçitleri

Tüm araçlar yaya geçidinde durmak zorundadır. Eğer durmazlarsa çok büyük cezai yaptırımı vardır. Otobüsler ki bazen içleri full dolu olmasına rağmen dururlar ve sizin o yaya geçidinden koşarak geçmek zorunda bırakırlar. Ülkemizde de yaya geçitlerine çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Pub Kültürü

Pub Kültürü

Londra'da Pub kültürü çok yüksektir. Her sokakta iki tane görebilirsiniz. Çalışan insanlar iş çıkışlarında gelip bir kaç bira içip evlerine geçerler. Ayrıca pub yemekleride çok güzeldir. Çeşit, çeşit bira vardır. İnsanın hepsinden içesi gelir önüne oturup. Pub'larda ayrıca cam bardakla dışarı çıkılması çoğu yerde yasaktır. Hepsi aynı görünüme sahiptir. Siyah fon üzerine altın harflerle yazılmış pub'ın ismi. İçeride de aynı koku vardır. Eskimişlik ile karışık bira kokusu.

Tuvaletler'de Çalışanlar

Tuvaletler'de Çalışanlar

Evet tuvaletlerde çalışan insanlar vardır. Özellikle yoğun olan pub'lar da çalışan abiler veya ablalar sizlere 1001 çeşit parfüm sunarlar. Ayrıca kendilerine diş fırçası, macunu, kremler kısaca bakımınız için her şey mevcuttur. Eğer bir kızla yemeğe çıktıysanız endişelenmenize gerek yok ters giden bir durumda. Tuvalete uğramanız yeterli olur. Ayrıca bahşiş yöntemi ile bu görevi yaparlar. Hatırlatmakta yarar var ki Londra'da taharet musluğu yoktur. Bu Londra'ya özgü bir şey değildir elbette.

Abbey Road

Abbey Road

Evet efendim bu klasik resimde The Beatles' müzik grubunun üzerinden geçtiği yaya geçidi Londra'da bulunmaktadır.

Bisiklet Kiralamak

Bisiklet Kiralamak

Londra'da yol kenarında veya parklarda böyle yan yana bir sürü bisiklet görürsünüz. Bu bisikletler kiralıktır ve istediğin yerde alıp istediğiniz bisiklet durağında bırakabilirsiniz. Çok garip tasarımları vardır ve sürmesi çok konforludur.

Üç Çıkışlı Prizler

Üç Çıkışlı Prizler

Londra'da prizler üç çıkışlıdır. Bizdeki gibi iki taraflı değildir. Bu yüzden eğer Türkiye'den giderseniz yanınızda ekstra olarak kendiniz için priz başlığı getirmelisiniz. 3. olan priz çıkışı güvenlik amaçlıdır. Onun sayesinde prizin önünde olan kapaklar açılır. Yani onu ittiren bir plastiktir 3. çıkıntı. NOT: Kulak çubuğunu oraya sıkıştırıp prizi çift girişli gibi kullanan çok insan gördüm. Kesinlikle ÖNERİLMEZ ve DENEMEYİNİZ.

Sütlü Çay

Sütlü Çay

Fazla söze gerek yok. Çayı süt ile içmek İngiliz kültüründe var olan bir kavramdır. Her çay istediğinizde sütlü veya sütsüz diye sorarlar. Eğer bir yere gidip çay sipariş ederseniz de size sormadan yanında süt getirirler. Bir hikaye: misafirliğe gelen birine çay ikram ettim ancak evde süt olmadığı sormadan kendisine sütsüz çay verdim. Görür görmez birden bire çok şaşırdı ve nasıl içeceğini sordu. Anlam veremedim. Çay olduğunu ve sadece içinde süt olmadığını söyledim. Bana hiç hayatında sütsüz çay içmediğini söyledi. Bende şaşırarak denemesini söyledim. Sanırsam çayın tadını saf bir şekilde orada ilk defa tatmış oldu ve bana çok sevdiğini söyledi. Ağlayarak birbirimize sarıldık ve... (hikaye bu kadar ağlama falan yok) devam edelim..

Thank You!

Thank You!

Günde ortalama 80 ila 153 defa kullanmanız gereken söz. Her durumda, her bir olayda teşekkürler yani thank you sözünü duyarsınız. Hatta bazen 'neden teşekkür etti lan bu' diye düşündürür adamı.

Sorry!

Sorry!

Günde ortalama 97 ila 186 defa kullanmanız gereken bir diğer sözdür. O kadar çok kullanılır ki artık otomatik olarak bir şeylere 'sorry' demeye başlarsınız. Bu en en en en ufak konuda bile bir şey olsa hemen İngiliz'ler 'Sorry' yani özür dilerim kelimesini kullanırlar. Bazen durup düşünürsünüz bu kadar 'Sorry, sorry' herşeye tamam da gerçek Sorry gerektirecek bir durumda ne yapıyorlar acaba diye.

CCTV

CCTV

Ve tabi ki CCTV'ler yani güvenlik kameraları. Londra izlenen bir şehirdir. Attığınız her bir adım izlenir ve görülür. Her bir köşede bu sarı CCTV yazısını görürsünüz.

İngiliz Kahvaltısı

İngiliz Kahvaltısı

O ilginç kahvaltı. Sözlerin yetersiz kaldığı kahvaltı. İçinde domuz sosisi, yumurta, fasulye ve kızarmış ekmek olan bir tabak. İlk yediğim zaman sabah kahvaltısında fasulye yemenin etkisiyle ayaklarım yerden kesilmişti. Evet feci gaz yaptı arkadaşlar. 

Elbette saymak ile bitmez. Daha bir sürü şey var bu şehirde. Aslında İngiltere'de desek daha doğru olur.

BONUS: Wembley Stadyumu

BONUS: Wembley Stadyumu

Ve bonus olarak Wembley Stadyumu. İngiltere'nin en büyük Milli stadyumudur. 90.000 kişilik kapasiteye sahiptir ve Londra'da bulunmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
15
4
1
1
1
0