Görüş Bildir
Haberler
Bir F-4 Daha Düştü: 2 Şehit

Bir F-4 Daha Düştü: 2 Şehit

FreiGeist
05.03.2015 - 10:34 Son Güncelleme: 05.03.2015 - 15:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eskişehir'den eğitim için havalanan F-4 savaş uçağı Konya'da düştü. İki pilot hayatını kaybetti. Dokuz gün önce de iki F-4 uçağı düşmüş ve dört pilot şehit olmuştu.

Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin 'TURAZ Şahin 2015 Eğitim Tatbikatı' Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda devam ederken, bugün acı haber geldi. Tatbikata katılmak için saat 08.58 sıralarında Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan F-4E 2020 tipi eğitim uçağı Konya'da Ortakonak Mahallesi'nde 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı atış poligonu yakınında belirlenemeyen nedenle düştü. Uçağın düştü bölge Konya kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve yerleşim alanına uzak bir noktada bulunuyor. Uçağın düştüğünün ihabarın ardından bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi. Düşme sonucu oluşan alevlerle itfaiye ekipleri müdahale etti.

TSK: 2 PİLOT ŞEHİT OLDU

TSK: 2 PİLOT ŞEHİT OLDU

Fotoğraf: AA

Genelkurmay'dan kaza ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır.

Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz.

Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.''

9 gün arayla düşen üçüncü F-4

24 Şubat’ta Malatya'dan havalanan 2 adet RF-4E keşif uçağı eğitim uçuşu sırasında Akçadağ ilçesi yakınlarında düşmüştü. Olayda 4 pilot ölmüştü. RF-4E'ler Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974'ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli.

"6 Pilot Neden Atlayamadı?"

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar CNN Türk'e konuştu:

'Malatya'daki düşen uçakların durumunu ayrı bir yere koyalım. Çünkü onlar 2015'te envanterden çıkarılacak uçaklar. Bu uçaklar ise modernize edilen uzun yıllar kalacak olan uçaklardır. Neden 6 pilotumuzda fırtlatma koltuklarını atamadılar. Benim kafama takılan bu. Bütün uzmanların sorması gereken bu. Hava kuvvetlerinin yeterliliği sorgulanıyor şu an. Uçak alınır. Ama 6 tane en üst düzey askerlerinizi kaybediyorsunuz. Uçak düşer ama bu 6 evlat neden atlayamadılar? Bu açıklanmalı. Bu açıklanamıyorsa da bu F4'lerle ilgili uçuş yasağı mı koyarsınız...Bir şey yapmalı...'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"F-4 Kazalarının Nedeni Oluşan Eğitim Zaafiyeti"

"F-4 Kazalarının Nedeni Oluşan Eğitim Zaafiyeti"

Yine CNN TÜRK yayınında yaşanan kazaya ve F-4 tipi uçaklara ilişkin değerlendirmelerde bulunan emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, F4E'nin en yeni model olarak imal edildiğini belirterek, pilotların paraşütle atladığını ancak buna rağmen şehit olduklarını dile getirdi. Karakuş, 'Dönüşlü bir şekilde paraşütle atlarsanız bunun için asgari bin metre yüksektan atlamalısınız ki paraşüt açılabilsin. Eğer düz uçuşta atlarsanız daha alçak irtifadan atlayabilirsiniz. Bilemiyorum durumu tabii' dedi.

'Yaşananlar Hava Kuvvetleri'nde eğitim zaafiyeti yarattı'

Karakuş, F-4 uçaklarının ömrünü tamamladığı yönündeki eleştirilere ve kazanın nedenine ilişkin de şunları söyledi:

'Burası zaten elektronik harp sahası. Burada hava savunma sistemlerinden kaçınma harekatı, kaçınma hareketlerinin çoğunlukla yapıldığı yer. Tabiatıyla yapılan hareketlerin hepsi risklidir. Uçakla ilgili sorununuz olmasın. Bu uçaklar fevkalade uçaklardır. Uçakların ömrünün tükenmesi söz konusu değil. Bu uçaklar 2030 yılına kadar uçabilecek uçaklardır. Gövde ömürleri müsaittir, modernizasyonları yapılmıştır. Yapılan işlem oldukça zor bir işlemdir. Düşmana, devlete karşı yapılan harekatta onların hava savunma sistemlerinden korunma harekata yapılıyor. Fevkalade eğitim ister. Konya atış sahası pek meşhur olan harp sahalarından birisidir. Dünyada nadir olan harp sahalarından biridir. Ben şu anda bilmiyorum, tam ayrıntılarıyla bir şey diyemem ama çok iyi, yüksek eğitim seviyesi ister. Bu esnada yapılabilecek bir yanlışlıkla kaza söz konusu olabilir. Bütün dünyada 100 bin saate göre kıymetlendirme yapılır ama şu güne kadar TSK, Türk Hava Kuvvetleri en ufak bir şekilde tehlike riskinin üzerinde bir değerlendirme söz konusu olmamıştır. Kazalar Türk Hava Kuvvetleri'nde daima az olmuştur ama şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum: Türk Hava Kuvvetleri biliyorsunuz çok zorlu günler geçirdi. Ergenekon'du, Balyoz'du diye birçok genç pilotumuz zulümhaneye atıldı, hapislere atıldı. Ancak daha yeni birçoğu çıkmış durumda. Komuta kademesi 5 dönem neredeyse değişikliğe uğramış oldu. Bütün bunları göz önüne aldığınızda Hava Kuvvetleri'nin bir de şöyle bir durumu oldu. Evvelki sene TSK'da mecburi hizmeti 15 yıldan 10 yıla düşürdüler. Hava Yollarında da birçok pilot ihtiyacı söz konusu olunca, Hava Kuvvetleri'nde yetiştirilenden daha fazla pilot ayrıldı. Bunun da Hava Kuvvetlerinde eğitim zaafiyeti yaratılması söz konusu oldu.'

'Herkes pilotluk kolay sanıyor, sadece uçak nedeniyle düşülür sanıyor'

Karakuş, F16'lar düştüğünde de benzer şekilde şeyler söylendiğini hatırlatarak, bu konularda uzman olmayanların konuşmaması gerektiğini belirtti. Karakuş, 'Bu uçak zor bir uçaktır. F4'ü uçurabilmek kolay değildir. Bunu bir hava yolu uçağıyla mukayese etmeyin. Bu uçak her türlü manevrayı yapacak, düşmana karşı harekat yapacak o şekilde pilotların yetiştirilmesi söz konusu olacak. Türkiye'de en uzun eğitim jet pilotları için, Harp Okulu 5 sene, 3 sene de uçuş okulu, o bile yetmiyor bu şekilde eğitim yapılıyor. Herkes sanıyor ki, muharebe pilotluğu kolay, sadece uçak nedeniyle düşülür zannediyor. Eğitim fevkalede önemlidir. Hiç de kolay değildir.'

AA, DHA ve CNN Türk

Twitter'dan yorumlar

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0