Görüş Bildir
Haberler
Suudi Arabistan'da Kadınlar İlk Kez Oy Kullandı

etiket Suudi Arabistan'da Kadınlar İlk Kez Oy Kullandı

FreiGeist
12.12.2015 - 11:02 Son Güncelleme: 12.12.2015 - 14:14

Suudi Arabistan'daki kadınların hem aday hem de seçmen olarak ilk kez katıldıkları belediye seçimleri yapıldı. Bu seçimlerde kadınların ilk kez aday olmasına da izin verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suudi Arabistan'daki kadınların hem aday hem de seçmen olarak ilk kez katıldıkları belediye seçimleri yerel saatle sabah 08:00'de başladı.  

Suudi Arabistan dünyada kadınların araba kullanma hakkı olmayan tek ülke.

Yerel seçimlerde, 5938 erkeğin yanı sıra 978 kadın da adaylığını koydu.

Suudi Arabistan yasalarına göre daha önce kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu

Suudi Arabistan yasalarına göre daha önce kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu

Hayatını kaybeden Kral Abdullah Bin Abdulaziz'ın 25 Eylül 2011 yılında yaptığı değişiklikle kadınların 2015 seçimlerine katılmasının önü açılmış, kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etmişti. 

Genel Seçim Kurulu daha önce yaptığı açıklamada, yasalara göre kadınların fotoğraflarının yayınlanmasının uygun olmadığını belirtmiş, seçim çalışmalarında aday olan erkeklerle kadınların eşit şartlarda seçim çalışması yürütebilmesi için erkeklerin de fotoğraf kullanmasını yasaklamıştı.

Kadın adaylar seçmenleriyle paravanın arkasından konuştu

Kadın adaylar seçmenleriyle paravanın arkasından konuştu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Seçim kampanyasında kadın adaylar ya seçmenlerle bir paravanın arkasından konuştu ya da erkekler tarafından temsil edildi.

Seçimlerde oy kullanmak için yaklaşık 130 bin kadın kayıt yaptırdı. Kayıtlı erkek seçmen sayısı ise bir milyon 350 bin civarında.

Oy kullanmak için kayıt yaptıran kadın olan Selma el Raşid, BBC'ye 'Harika bir duygu. Değişim iddialı bir kelime ama seçimler, bizim gerçekten temsil edilme yolumuz' dedi.

AA, Al Jazeera ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
452
87
34
28
18
17
1