Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'da Sur Yürüyüşüne Müdahale

Diyarbakır'da Sur Yürüyüşüne Müdahale

Onedio Medya
02.03.2016 - 16:54

HDP ve DBP'nin çağrısı üzerine bugün sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesine doğru yürüyüşe geçen gruba polis müdahale etti. Çıkan olaylarda 34 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği, yürüyüş çağrısının vatandaşlar nezdinde karşılık bulmadığını açıklayarak, halka teşekkür etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesine girmek isteyen gruba polis müdahale etti. Diyarbakır'ın Sur ilçesinin 6 mahallesinde 2 Aralık günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün Diyarbakır'da yaptığı açıklamada bugün saat 16.00'da herkesi bulunduğu yerden Sur'a yürüme çağrısı yapmış, çağrı üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş hakkında soruşturma başlatmıştı. 

Diyarbakır Valiliği de bugün saat 12.00'den itibaren ikinci bir emre kadar Sur İlçesi'nde ikamet edenlerin haricinde ilçeye girişleri yasakladı.

Sur'a yürümek isteyecek grupların engellenmesi için polis ekipleri kente sıkı güvenlik önlemleri aldı

Sur'a yürümek isteyecek grupların engellenmesi için polis ekipleri kente sıkı güvenlik önlemleri aldı

DHA

Özellikle Sur'a giriş kesimlerinde asker ve polisten oluşan güvenlik güçleri, zırhlı araçlarla önlemleri artırırken, içeri girenleri tek tek kimlik kontrolünden geçirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saat 15.30 sıralarında Sur'a yürümek için Urfakapı'da bekleyen yaklaşık 200 kişiden polis dağılmaları yönünden anonslar yaptı. 

DHA'nın verdiği bilgiye göre, son yapılan anonsta 2 dakika süre verilen grup dağılmayınca polis, gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Gruptakiler de polise taş, havai fişek attı.

Polis, gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti

Polis, gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti

Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk

Bir süre devam eden olayların ardından göstericiler ara sokaklara dağıldı. Bölgede güvenlik güçlerinin aldığı önlemler de sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DİHA

CHA

Öte yandan merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Demokratik Toplum Kongresi binası önünde öğleden sonra toplanan yaklaşık 300 kişi Sur'a yürümek için hazırlık yaparken, polis ekipleri 16.00'dan itibaren polis basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

1 kişi yaşamı yitirdi, 34 kişi gözaltında

Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre 34 kişi gözaltına alınırken T24'ten Veysi Polat'ın haberine göre ise gazdan etkilenen bir kişi yaşamını yitirdi.

Polat, hayatını kaybeden kişinin HDP Lice ilçe yöneticilerinden Muhsin Maltaş olduğunu duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Valilik: Yürüyüş ve gösteri davetlerinin boşa çıktığı görülmüştür

Valilik: Yürüyüş ve gösteri davetlerinin boşa çıktığı görülmüştür

DHA

Diyarbakır Valiliği'nden, yapılan açıklamada;

'Söz konusu kanunsuz gösteri ve yürüyüş davetlerine riayet edilmemesi yönündeki çağrının vatandaşlar nezdinde büyük ölçüde karşılık bulduğu ve söz konusu yasa dışı yürüyüş ve gösteri davetlerinin boşa çıktığı görülmüştür. Diyarbakır halkına göstermiş oldukları sağduyu ve duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz' denilen açıklamada, vatandaşların kentin huzur ve esenliğini bozmaya yönelik bu tür kanunsuz talep ve kışkırtmalara karşı göstermiş olduğu tavrın herkesçe görülmesi ve doğru okunmasının büyük önem arz ettiği belirtildi.

34 gözaltı

Kanunsuz eylem çağrıları sonucu düzenlenen ve az sayıda katılımın gerçekleştiği izinsiz yürüyüş ile ilgili olarak şehir genelinde yapılan aramalarda; 35 el yapımı patlayıcı, 25 molotof kokteyli, 16 av tüfeği fişeği ele geçirildiği, vatandaşları korku ve paniğe sevk ederek kamu düzenini bozmaya çalışan ve güvenlik güçlerine saldıran 34 şüphelinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Sur'daki güvenlik koridoru

Sur bölgesinde mahsur kaldığı iddia edilen sivillerin bölgeden güvenli bir şekilde tahliye edilmesi ile ilgili olarak birçok kez güvenlik koridoru oluşturulduğu ve her türlü gayret gösterildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Güvenlik birimlerimizce bölgedeki sivillerin tahliyesi ve bölücü terör örgütü mensuplarının teslim olmasına yönelik duyurulara her gün devam edilmektedir. Bu çerçevede valiliğimiz gerek bölge Milletvekilleri, gerek STK temsilcileri gerekse de bu konuda duyarlı özel ve tüzel kişiler ile her türlü diyalog ve işbirliğine açık olup bu konudaki çalışmalar gayretli bir şekilde devam ettirilmektedir.'

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR - Ahmet ÜN/DİYARBAKIR | DHA ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ynsemrebagiban

Bunların leşlerini gerçek mermi ile yere sermedikçe hiç birimize rahat yok arkadaşlar...

Sorgulayan

AYNEN

muhammedorak

amaçsız bir çaba ve kandırılan halk,yazık gerçekten

TÜRK'ÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZ. KAÇIN BAKALIM