Görüş Bildir
Haberler
Siber Saldırıların Arkasında Kim Var?

Siber Saldırıların Arkasında Kim Var?

Onedio Medya
26.12.2015 - 10:41 Son Güncelleme: 26.12.2015 - 22:06

Son günlerde Türkiye'de gündeme oturan siber saldırıların arkasında kim var, bu saldırılar daha da artacak mı? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

14 Aralık'tan bu yana Türkiye'de birçok internet sitesine gerçekleştirilen siber saldırılar son iki günde büyük bankalara da sıçramış durumda. İnternetin 'siyasi aktivistleri' olarak bilinen Anonymous grubunun üstlendiği saldırılar birçok bankanın internet sitesine erişimi engelleyerek müşterileri mağdur etti.

BusinessHT'den Enes Tunagür, siber saldırıların arkasındaki isimleri, saldırıların devam edip etmeyeceğini konunun uzmanlarına sordu.

Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Anonymous'ın DDoS (Distributed Denial of Service-Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırıları, Türkiye’deki sitelerin alan adı sağlayıcısı olan ODTÜ’nün nick.tr adlı serverlarına karşı gerçekleşiyor. 

DDoS saldırılarının asıl amacı, aynı anda 30 bin isteğe cevap verebilecek kapasitede bir sunucuyu, gönderilen yaklaşık 35 bin istekle etkisiz ve erişilemez hale getirmek. Bu saldırıları gerçekleştirmenin ciddi bir kapasite gerektirmediği de ifade ediliyor.

Siber saldırıları kimin yaptığı çoğunlukla bilinemezken, istihbarat örgütleri büyük çapta gerçekleşen siber saldırılar olduğunda genellikle farklı ülkeleri işaret ediyor. Bunun son örneklerinden biri 2008 yılındaki Rusya-Gürcistan savaşı sırasında Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına gerçekleştirilen saldırı olmuştu. Bloomberg'in saldırıya ilişkin bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberde boru hattında meydana gelen patlamanın bir siber saldırı olduğu kaydedilmişti. Haberde Amerikan istihbaratının saldırının en ciddi şüphelisi olarak da Rusya'yı gördüğü belirtilmişti.

24 Kasım'da Rus savaş uçağının düşürülmesiyle patlak veren kriz de akıllara Anonymous'ın Rusya tarafından kullanıldığı yönünde soru işaretlerini getirmişti.

Failinin kim olduğu konusunda şüphelere yol açan bir başka konu da bankalara saldırıların ve günlük hayatı zora sokacak eylemlerin Anonymous'un tarzının dışında yer alması olarak görülüyor. 

Bu durum eylemleri başkasının gerçekleştirerek Anonymous'ı suçladığını ve böylece kendisini korumuş olabileceği ihtimalini de ortaya çıkarıyor. Zira Anonymous'ın kim olduğu bilinmediği için üstlendiği eylemleri de kimin yaptığı tam anlamıyla bilinemiyor.

Business HT'ye konuşan siberbulten.com Genel Koordinatörü Minhac Çelik, Anonymous'ın genelde emniyet teşkilatlarının sitelerini hackleyerek kendi mesajını verdiğini veya hedefteki kişilerin gizli bilgilerini sızdırdığını ifade etti.

Saldırıların artma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydeden Çelik, kaosa yol açmamak adına önlemler alınması gerektiğini kaydetti. Polonya'da geçtiğimiz yıllarda bir hackerın tek başına havaalanın sistemine sızarak birçok seferi iptal ettiğini ve ertelettiğini hatırlatan Çelik 'Bu ciddi bir kaosa yol açar. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı örneği tarzı bir eylemin gerçekleşmesi halindeyse konunun Anonymous'ı aştığı anlaşılır' diye konuştu.

Anonymous nedir?

Anonymous nedir?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Anonymous saldırılara gerekçe olarak Rusya ve Putin'in Türkiye'yi hedef alan IŞİD petrolü suçlamalarını gösterdi. 

Hacker ve aktivist kelimelerinden türetilen 'hacktivist' ismiyle kendisini tanımlayan grup, adını 2008'de duyurdu. Amerikalı aktör Tom Cruise'un tarikatı Scientology'nin kilisesindeki bir videosunu Youtube'dan kaldırılmasını talep etmesi sonrası Anonymous tarikatın internet sitelerine DDoS saldırıları düzenlemişti.

Grup ilk olarak 21 Ocak 2008'de Anonymous adını kullanarak Youtube sayfasından kendini tanıttı. Bu tarihten sonra ise birçok siyasi konuda taraf olarak çeşitli saldırılar düzenledi.

Hacktivist grup Türkiye'de ise daha önce Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıkları, Tübitak ve THY dahil olmak üzere birçok internet sitesini siyasi gerekçelerle hacklemişti. Grup Gezi Parkı olaylarının ilk yıldönümünde ise emniyet teşkilatının sitelerini erişime kapatmıştı.

BusinessHT / Enes Tunagür

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
33
25
13
8
1
1