Görüş Bildir
Haberler
Muhtemelen İlk Kez Okuyacağınız 27 İlginç Madde ile Ufkunuzu İki Kat Değil 27 Kat Açıyoruz!

etiket Muhtemelen İlk Kez Okuyacağınız 27 İlginç Madde ile Ufkunuzu İki Kat Değil 27 Kat Açıyoruz!

Zihninizin derinlerinde gezinmeyi sever misiniz?

Yeni bilgi tohumları ekmeyi, dipsiz kuyulara dalmayı?

Twitter'da uzay ve evren hakkında ilginç ve eşsiz bilgiler paylaşan Lagaribey adlı kullanıcı, verdiği bilgilerle ufkumuzu açma konusunda oldukça ısrarlı...

Serinin ilk içeriği için şuraya:

İkincisi için şuraya:

Üçüncüsü için şuraya:

Dördüncüsü için şuraya:

Beşincisi için şuraya:

Altıncısı için şuraya:

Ve sonuncusu için şuraya:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir önceki içeriğimizde Karanlık Madde, Sicim Teorisi ve Enerji Alanlarından bahsetmiştik.

Şimdi oradan devam edelim...

1. Ufak bir hatırlatma ile başlayalım: Sicim teorisine göre her şeyin özü titreyen çok küçük sicimlerdi.

2. Yani katı sandığımız şeyler bile çok çok küçük boyutlarda, sürekli titreyen bir tür enerji yumağından (sicimden) oluşuyordu.

3. Bu sicimlerin boyutu o kadar küçük ki, bir sicimin bir atomun büyüklüğüne oranı, bir atomun bütün Güneş Sistemi’ne olan oranına eşit!

4. Ancak teorileriyle ilgili hesapta bir sorun vardı. Çünkü evrenin 3+1 (zaman) boyutlu olarak hesaba katılması durumunda, çözüm tıkanıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Sicimlerden, sabun baloncuğunun zarı gibi düşünülebilecek membranlar oluşturuldu. Teoriye göre bunlar çok boyutta varlık gösteriyorlardı.

6. Çalışmalarda 4 boyuttan başka boyutların da olabileceği hesaba katıldı. 5,6,7 derken toplamda "11 boyutlu evren" çözümü sağlıyordu.

7. Bu çözüme göre bildiğimiz, yaşadığımız ya da algıladığımız 4 boyutlu (3 boyut + zaman) evrenin dışında 7 boyut daha vardı (7 katlı gök?).

8. Sağ-sol, aşağı-yukarı, ön-arka olarak bildiğimiz 3 boyut, zamanla birlikte 4 boyut vardı ama bilmediğimiz 7 boyut daha olduğu öğrenildi.

9. Akıllara hemen şu soru geldi: "Peki ama madem algıladığımızın dışında 7 boyut daha var, onları niçin algılayamıyoruz? "

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Bilim insanlarına göre büyük patlamanın ardından bizim bildiğimiz 4 boyut, kozmik büyüklüğe erişti ama kalan 7 boyut sicim boyutunda kaldı.

11. Ancak bu 7 boyut, sicim yumakları şeklinde tüm evrene dağıldı. Yani yaşadığımız evren içinde algılayamadığımız diğer boyutlar vardı.

12. Bir boyuta gidebilmek için, daha üst bir boyuta gitmeye gerek vardı. Yani 4.boyut olan zamanda yolculuk için, 5.boyuta çıkmak gerekiyor.

13. Böylece evrenin, 11 boyuttan oluşan, tüm her şeyin birbirine bir yapıyla bağlı olduğu kabul edildi ki, bu yapı da zardı (membran).

14. 11.boyut, 1mm'nin trilyonda biri ölçüsünde 3 boyutlu dünyamızın her noktasında vardı. Yanı başımızda ama algılayamadığımız bir evren.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Teoriye göre bizim evren de, sicimlerden meydana gelmiş 3 boyutlu bir zardı ve 11 boyutlu hiper uzayda baloncuk gibi hareket ediyordu.

16. Sicim teorisi, kuantum(mikro) ile kütle çekim(makro) teorilerini birleştirmişti, ancak kütle çekimi tam olarak açıklayamıyordu.

17. Çünkü evrendeki 4 temel kuvvetten biri olan kütle çekim(yer çekimi), diğer kuvvetlere göre çok zayıftı ve neden olduğu bilinmiyordu.

18. Bu sorunun cevabı sicim teorisinin temellerinde arandı ve sonunda bir çözüme ulaşıldı: 'Farklı evrenler', kütleçekimini zayıflatıyordu.

19. Bir yandan algılayamadığımız 7 boyutun olduğunu öğrenmek, diğer yandan başka evrenlerin varlığını kabul etmek insanlar için zordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Ancak matematiksel denklemler ve fiziksel yorumlar, kaçınılmaz olarak açığa çıkan bu gerçeğe işaret ediyordu: 11 boyutta çoklu evrenler.

21. Fiziğin çoklu evrenler ya da paralel evrenler dediği gerçeğe, eskiler “evren içre evrenler” diye önceden işaret etmişlerdi.

22. Teoriye göre bizim dışımızda çok sayıda evren var ve bunlar da bizim evren gibi sicimlerin oluşturduğu zarlardan(membranlardan) oluşuyor.

23. Bu olayı, bir küvetteki baloncuklar gibi düşünün. çok sayıda farklı boyutlarda baloncuklar var, her bir baloncuk başka bir evren demek.

24. "Peki, kaç tane evren var?" Bu sorunun net cevabı yok, ancak teoriye göre binlerce, milyonlarca hatta sonsuz sayıda paralel evren olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Evrenimizde ışık hızını geçmek pratikte mümkün değil. Ancak denklemlere göre bu hız aşıldığında kütle sanallaşıyor (soyutlaşıyor).

26. Madde soyut olunca, enerji de soyut olacak, bu da o evrendeki kütle enerji tüketmeyecek, üretecek demekti (negatif entropi).

27. Bunun anlamı, zaman oku tersine işlediği için bu evrenlerde zaman tersine akabilir ya da durmuş, yani sonsuz/ebedi olabilir demek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
506
212
68
63
21
18
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Leman Sadıqova

Teşekkürler onedio evde oturduk bunu tartışıyoruz evde herkes farklı teoriler ortaya koyuyor şuan..az önce anneannem ışık hızını araba geçemiyor mu dedi kafa... Devamını Gör

Ertaç Emir Volkan

Bunun gibi bilgileri okullarda ders olarak verseler, milyonlarca Tesla'mız olurdu :(

ventolin

Yav şöyle 7 katlı gök falan diyorsunuz ondan sonra çomarların "Kur'an do yozoyor kordosom" laflarını biz çekiyoruz amk.