Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Feyzioğlu Erdoğan'la Ne Konuştu?
Metin Feyzioğlu, Başbakanlık Çalışma Ofisinde
Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe'de gazeteciler ve yazarlarla yaptığının görüşmenin ardından Metin Feyzioğlu'nu kabul ediyor.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek için Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geldi.
3 MADDELİK DOSYA İLE GİTTİ
Feyizoğlu, Erdoğan'la görüşmeye 3 maddelik bir dosya ile gitti.
FEYZİOĞLU: İNANCIM TAMDIR
Feyzioğlu, Erdoğan'la yapacağı görüşmeyle ilgili dün yaptığı açıklamada 'Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzücü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir.
- Haberler
Feyzioğlu Erdoğan'la ne konuştu?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki ofisinde görüşen Metin Feyzioğlu gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.
İşte Feyzioğlu'nun o açıklamalarından satır başları...
Yapıcı bir basın toplantısı oldu.
5 temmuz 2012 tarihinde özel görevli mahkemeler TBMM'nin çıkardığı bir kanunla kaldırıldı. Ancak bu mahkemelerin aynı kanuna eklenen geçici bir ekle yargılanmaya devam etmeleri hükmü getirildi. Ben daha önce de bir örnekle açıklamışım. Bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu buluyorsunuz ancak stoklar bitene kadar satmaya devam ediyorsunuz yani öldürmeye devam ediyorsunuz.
Özel Görevli Mahkemeler kaldırılmalı.
Bu mahkemelerin yargılanmalarına son verilmeli.
Balyoz davasında yeniden yargılanma yapılmalı.
Balyoz davası 1 maddelik eklemeyle bozulmalı
Hukuk trajedisinin çözümünün önü açılmalı.
Başbakan'ın yaklaşımı son derece olumlu. Adalet Bakanlığı ile pazartesi günü çalışmalara başlayacağız.
- Vatan
Başbakan talimatı: Pazartesi başlıyoruz
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu bugün saat 14.50'de başlayan mini zirvede Başbakan'a TBB'nin Ergenekon ve Balyoz reçetesini anlattı. Toplantı 17.20'de bitti. Çıkışta Feyzioğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Feyzioğlu'nun açıklamasından satırbaşları:
1,5 saatlik görüşme yaptık. Sayın Bozdağ’da katıldı. Son derece yapıcı ve samimi bir ortamdaydık. Çalışma toplantısı oldu. Gündemdeki ilk konum işçi kardeşlerime sözüm var. Fen-İş alüminyum işçilerinin 1 yıllık bir direnişi vardı. Söz vermiştim onu dile getirdim, Başbakan çok ilgilendi. 5 Temmuz 2012 tarihinde özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Ancak kaldırılmış olan bu mahkemelerin aynı kanuna eklenen geçici 2. Maddeye dayandırılarak ellerindeki işler bitene kadar yargılamaya devam etme hükmü getirildi. Bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu tespit ediyorsunuz, üretimini yasaklıyorsunuz ama eczanelerdeki stoklar bitene kadar satışına devam ediyorsunuz, bu örnektir. Bu mahkemeler kaldırıldı ama 1. Maddeyi kabul etti. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık sebebiyle çekiyoruz. 2. maddenin kaldırılması gerekir. Başbakan’ın olumlu yaklaştığı kanaatini getirdim.
Özel görevli mahkemeler kaldırılmalı. Ergenekon davasında Yargıtay’ın derhal hiçbir takdir etkisi kullanmaksızın görev yönünden karar bozma kararı vermiş olması. Balyoz’da da yine bir maddelik bir ekleme. Sadece özel görevli mahkemece mahkumiyet hükmü verilmiş sebebiyle yargılama sonucu. 2. maddeyi kaldırdığımızda iş artık ilgili mahkemesinde yeniden görülecektir ve adil yargılanma evrensel çözümle sonuçlanacaktır. Bu formülümüzde af veya denetimli serbestlik talebi yok. Af talebi sıkıntı yaratır. Çünkü suçsusuz diye haykıran insanlar var. Sapla samanı ayırmak lazım.
PAZARTESİ ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ
Yargıya yöneltilen suçlumalar karşısında yıpranan yargıya yeniden güvenin sağlanması sağlanacak. Sayın başbakanın bu konudaki yaklaşımı bizim izlediğimize son derece ılımlı oldu. Adalet bakalnlığına konuyu iletti, birlikte çalışılmasını istedi. Hukukun üstünlüğünün sağlanması konusunda ilkeli duruşumuzu koruduğumuz için Başbakan’ın talebine evet dedik. Adalet bakanlığıyla bu konuda çalışma içinde olacağız.
JAPONYA'DAN DÖNDÜĞÜNDE...
Başbakan Japonya’dan döndüğünde çok somut bir önerimiz çıkacaktır. Pazartesi başlayacağız çalışmalara. Herkesin adil yargılanma hakkını savunmak zorundayız. Haksızlık kime yapılırsa yapılsın siyasi bir menfaat gözetmeksizin durmak lazımdır, duruşumuz bu. Geçici 2. Madde kaldırıldığında özel mahkemelerin elinde hangi davalar varsa ilgili mahkemelere dağıtılacaktır.
Sayın Başbakanın ne düşündüğünü basından takip ettim, bu konuya girmedik. O bir başka konudur. Milat 5 Temmuz 2012’dir. Özel görevli mahkemeler hiç olmamalıydı. Aynı kanunu çıkartırken 2. Maddeyi eklemeseydi bugün bu konuşmalaru yapmayacaktır. Kamuoyunu rahatsız etmeyecek tam aksine feryat edenlere gel adil yargılanacaksın diye önünü açmak.
2 başlıkta incelememiz gerekiyor
Ergenekon davası benzer davalarıyla henüz Yargıtay’da dava devam ediyor kesinleşmedi onanmadı
fakat bu davanın kaynağı konuşulan hüküm 5 Temmuz’da yasama organı tarafından gayri meşruluğu ortaya konulmuş bir mahkemece verilmiş
Önerimiz şu; 5 temmuz 2012 sonrasında verilmiş bir mahkumiyet hükmü Yargıtay’ın ilgili ceza dairesi önünde beklemekte ise Yargıtay’a hiçbir takdir yetkisi bırakmadan, bu tür davaların sadece görev noktasında bozulmasını hükme bağlamak.
ERGENEKON SANIKLARI İÇİN NE OLACAK?
Bizim önerimiz terörle mücadele mahkemelerinin de kaldırılması. İki başlı ceza yargısı sistemimden kurtulmak zorundayız. Daima adil yargılanma hakkını savunmayan sapı samanı ayırmayan kağıda döken bir yaklaşım sergiliyor. Terör mahkemelerinin de kaldırılması durumunda her yurttaşın aynı şekilde yargılanacağı mahkemeler istiyoruz. Başbakan yeniden yargılanma konusunda bir adım atılması düşüncesinde olduğunu sanıyorum.
- Hürriyet