Görüş Bildir
Haberler
Merkür'den Gökyüzü Şöleni

etiket Merkür'den Gökyüzü Şöleni

Deniz Gök
06.05.2016 - 23:47 Son Güncelleme: 09.05.2016 - 14:39

Her 13 – 14 yılda bir görülebilen nadir bir gökyüzü olayı gerçekleşti. Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür, Güneş'in önünden geçti. Türkiye saatiyle 14:12'de başlayarak 21:42'ye kadar görülebilen geçişi NASA'nın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de meraklılar teleskoplarıyla izledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneş sistemimizde yer alan sekiz gezegenin en küçüğü olan Merkür’ün Dünya ile Güneş arasındaki yolculuğu yaklaşık 7,5 saat sürdü.

Merkür’ün Dünyadan görünecek şekilde Güneş’in önünden bundan sonraki geçişleri 2019 ve 2032 yıllarında olacak.

NASA tarafından kaydedilen görüntülerden bir kesit...

Gezegenlerin en miniği

Merkür, Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni. Çapı 4 bin 880 kilometre. Dünya'nın çapı ise 12 bin 700 kilometre. En büyük gezegen ise 143 bin kilometre çapıyla Jüpiter. Yani Merkür'den neredeyse 30 kat daha büyük.

Güneş'e en yakın gezegen

Merkür, Güneş'e en yakın gezegen. Yaklaşık 60 milyon kilometre mesafede bulunuyor. Dünya ise Güneş'ten 149 milyon kilometre uzaklıkta. En uzak gezegen Neptün ise 4 milyar 480 milyon kilometre mesafede yer alıyor. Merkür, Güneş'e çok yakın olduğu için Güneş etrafında en kısa sürede dönen gezegen aynı zamanda. Bir turu 88 günde tamamlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sıcak ve soğuk

Merkür'ün Güneş'e yakınlığı göz önünde bulundurulunca, sıcaklığın 427 santigrat dereceye kadar ulaşması şaşırtıcı değil. Ancak Güneş'e dönük olmayan yüzünde ısı -173 dereceye kadar düşebiliyor. Bu aşırı ısı farkının nedeni ise ultra ince atmosferi.

İki sonda gönderildi

Güneş'e yakınlığı dolayısıyla Dünya'daki uzay ajansları Merkür'e şu ana dek çok fazla misyon düzenleyemedi.

Güneş fırtınalarının teknik aletleri bozmasından endişe ediliyor. Şu ana dek iki uzay sondası gezegene ulaştı. NASA'nın Mariner programı kapsamındaki 10 sondadan sonuncusu 1975 yılında Merkür'e gitmişti. 2011 yılında ise Messenger adlı özel sonda Merkür'e ulaştı ve 2015'e kadar gezegen yörüngesinde dolaştı.

DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
356
204
48
14
10
8
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cako Bey

Merkür boş işlerle uğraşma evladım onun yerine git KPSS'ye filan hazırlan

Pasif Kullanıcı

hazırlanıyor derken? ne yapıyor idman mı yapıyor?

Ali Ahmet

Bunların da işi gücü yok amk can sıkıntısından birbirlerinin arasından geçiyorlar,birbirlerinin etrafında dönüyorlar...Bir durun amk durduğunuz yerde siz gez... Devamını Gör

M

gezegen kendi kendine dur şurdan geçeyim demez :) taş parçası sonuçta. Burada ki hikmeti anlamak için oluyor bunlar, gezegenleri döndüren, çekim kuvveti sağ... Devamını Gör