Görüş Bildir
Haberler
Ankara Kulisi: Kongreye Üç Kala Binali Yıldırım Bombası

Ankara Kulisi: Kongreye Üç Kala Binali Yıldırım Bombası

FreiGeist
11.09.2015 - 09:37 Son Güncelleme: 11.09.2015 - 12:42

AK Parti’nin yarınki büyük kongresi öncesinde kulislere ‘Binali Yıldırım bombası’ düştü. Basına yansıyan kulis bilgilerine göre AK Parti kongresinde şekillenecek MKYK listesi Beştepe ile Çankaya arasında görüş ayrılığına neden oldu. Çarşamba akşamı gerçekleşen Erdoğan - Davutoğlu görüşmesinde somutlaştığını söylenen anlaşmazlığın Binali Yıldırım'ın kongrede genel başkanlığa aday olması ihtimaline kadar uzandığı ve Yıldırım için imza bile toplanmaya başladığı belirtiliyor. Yıldırım’ın genel başkan adaylığı için 'nabız yoklaması' Davutoğlu cephesinde deprem etkisi yarattı.  Ancak mutabakat sağlandı, Davutoğlu'nun tek aday olacağı kongreye gidiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12 Eylül'de 5. Olağan Büyük Kongresi'ni yapacak olan AK Parti'de kongreye üç gün kala liste anlaşmazlığı çıktı. Partinin en üst karar organı olan ve 50 asil, 25 yedek üyeden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu listesinin nasıl şekilleneceği büyük önem taşıyordu. 

Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre Beştepe ile Çankaya yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki anlaşmazlığın çarşamba akşamı gerçekleşen Erdoğan - Davutoğlu görüşmesinde somutlaştı.

Erdoğan'ın resmi gündeminde olmaksızın AK Parti kurucular kurulu üyeleri ile bir araya geldiği, bu toplantıda kurucuların MKYK listesinin önemli olduğuna işaret ettiği öğrenildi. Erdoğan'ın bu görüşe katılarak, bu parti kurucularına akşam konuyu Davutoğlu ile görüşeceğini söylediği belirtildi. 

Akşam gerçekleşen görüşmede, Davutoğlu'nun kendi hazırladığı listeyi Erdoğan'a sunduğu ancak Erdoğan'ın listeye onay vermediği konuşuluyor. 

Al Jazeera'ye konuşan kaynaklar, Davutoğlu'nun listesinde kendisine yakın isimlerin ağırlıklı olduğunu buna karşın 'ağabeyler' olarak anılan isimlerin yer almadığını söyledi. Davutoğlu'nun listesinde başta ısrarcı olması üzerine anlaşmazlığın büyüdüğü, bunun üzerine Binali Yıldırım'ın kongrede Davutoğlu'nun karşısına aday olarak çıkmasının gündeme geldiği öğrenildi.

Milletvekili aday adaylığı başvurusu yaparak aktif siyasete dönen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çevresinin, dün sürpriz bir biçimde delegeleri arayarak adaylığı konusundaki görüşlerini sorması, kulisleri hareketlendirdi. 

Yıldırım yakın çevresine, “Henüz kesin kararımı vermedim” derken, kulislerde de adaylığına ilişkin, “Yüzde 50 ihtimal. Temasları var, yakında netleşir” yorumu yapıldı. 

Kongreye saatler kala yaşanan bu gelişme Davutoğlu cephesini karıştırdı. Davutoğlu dün özel konutunda kurmaylarıyla uzun uzun gelişmeleri değerlendirirken, parti kaynakları ise Hürriyet’e, “İki adaylı bir yarış olmaz, kongreye o karar verilmiş olarak gidilir” dedi.

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Binalı Yıldırım için bine yakın imza toplanmış

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan’ın Ankara kulislerine dayandırdığı haberine göre yaşanan bu anlaşmazlık üzerine Erdoğan, danışmanı Yıldırım’ın adaylığı için delegelerden imza toplanması talimatını verdi. Yıldırım için dün sabah saatlerinden itibaren bine yakın delegeden imza toplandı.

Bunun üzerine Davutoğlu ekibinin, kongreyi ertelemeyi değerlendirdiği ileri sürüldü. Kongre kartlarını teslim alan delege ve milletvekillerinden, haziran defteri için imza alınırken üst yazısı olmayan bir kâğıda da imza atmaları istendiği kaydedildi. Bu kâğıda imza vermeyen bazı milletvekilleri, durumu “Kongrenin ertelenmesine yönelik bir çalışma olduğunu duyduk. Bizden istenen ek imzanın da bu olduğunu düşünüyoruz” diye değerlendirdi.

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki kriz, dün öğle saatlerinde aşılabildi. Davutoğlu’nun itirazlarından vazgeçmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan milletvekillerine “Anlaşma sağlandı, sıkıntı yok. İmza toplamanıza gerek kalmadı” mesajı gönderildi.

Gözlerin çevrildiği Erdoğan ise dün Davutoğlu ve Yıldırım ile ayrı ayrı görüştü. Bu temasların, Yıldırım’ın adaylık ihtimalinden çok Davutoğlu’nun MKYK listesinin, ‘Saray’ın etkisi altında oluşmasıyla’ sonuçlanacağı belirtiliyor. 

Dün gün boyu yaşanan gelişmelerin ardından Yıldırım’ın adaylığı gündemden düşerken, kulislere de Davutoğlu ile Saray arasındaki kongrede oylanacak MKYK ve sonrasında MYK’ya girecek isimlerin uzlaşmayla belirlenmesi çabaları yansıdı.

Yine kulislerden gelen bilgiye göre, yoğun görüşme trafiğinin ardından listenin, Saray ile Davutoğlu arasında “yüzde 60-40” dengesiyle oluştuğu bilgisi var. 

'Listenin sürprizleri olacak'

Cumartesi gününe kadar her türlü değişiklik olabileceği belirtilen liste hakkında 'Erdoğan'ın izlerini taşıyacak' yorumları yapıldığı, buna göre Davutoğlu'nun listesinde yer vermediği birçok üç dönemlik ismin listede yer alacağı belirtiliyor. Binali Yıldırım'ın Genel Başkan Yardımcısı olacağı konuşuluyor. Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Bekir Bozdağ'ın da listede yer alan diğer üç dönemlikler olacağı belirtiliyor.

Kaynaklar: 

Didem Özel Tümer | Al Jazeera

Nuray Babacan ve Turan Yılmaz | Hürriyet

Emine Kaplan | Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0