Görüş Bildir
Haberler
Keşifleriyle Çığır Açan Tüm Zamanların En Büyük 10 Fizikçisi

etiket Keşifleriyle Çığır Açan Tüm Zamanların En Büyük 10 Fizikçisi

Taner Bayram
24.05.2015 - 22:29 Son Güncelleme: 29.05.2015 - 19:17

Bilim, tarih boyunca bize bilmediklerimizin kapısını açtı; her geçen gün de yenilerini açmaya devam ediyor. Fizik bilimi de bu bilinmeyenleri bilinir kılan, evrenin ve dünyanın yasalarını bizim önümüze seren bilimlerin başında geliyor. Bilim tarihi boyunca birçok önemli fizikçi bizim evrene yönelik bakışımızı geliştirdi, kimileri devrim niteliğinde keşiflere imza attı. İşte bu liste gelmiş geçmiş en önemli fizikçileri bir araya getiren birçok liste karşılaştırılarak ve uzman bir fizikçiye danışılarak hazırlandı. Yine de hatalarımız affola. :) İşte karşınızda keşifleriyle çığır açan 10 büyük fizikçi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Albert Einstein

1. Albert Einstein

Albert Einstein, özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Sadece matematik hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları sonradan deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır.E=mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin önünü açmıştır.

2. Sir Isaac Newton

2. Sir Isaac Newton

Newton, 1687’de yayınlanan ve tarihin akışını değiştiren en önemli bilimsel kitaplardan biri olan 'Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica' ile klasik mekaniğin temellerini atmıştır. Bu çalışmasında Newton evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuş ve sonraki üç yüzyıl boyunca bu bakış açısı bilim dünyasına egemen olmuştur.

3. Galileo Galilei

3. Galileo Galilei

Galileo, 'modern gözlemsel astronominin', 'modern fiziğin' ve 'modern bilimin' atası olarak tanımlanmaktadır. Copernicus'un geliştirdiği Güneş merkezli evren sistemini destekleyen keşifleriyle bilim anlayışımızda devrim yaratmıştır.

4. Michael Faraday

4. Michael Faraday

İngiliz kimya ve fizik bilgini Faraday, 19. yüzyılın ve genel olarak bilim tarihinin en büyük bilim insanlarından biri olarak kabul edilir. Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü buldu. Elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir.

5. James Clerk Maxwell

5. James Clerk Maxwell

İskoç teorik fizikçi ve matematikçi. En önemli başarısı klasik elektromanyetik teorisinde daha önceden birbirleriyle ilişkisiz olarak gözüken elektrik ve manyetizmanın aynı şey olduğunu kendisine ait olan Maxwell Denklemleri'yle (4 denklem) ispatlamıştır. Bu denklemler elektrik, manyetik ve optik alanlarında kullanılır. Maxwell Denklemleri sayesinde bu alandaki klasik denklemler ve yasalar basitleştirilmiş oldu. Maxwell'in elektromanyetik alandaki çalışmaları, birincisi Isaac Newton tarafından gerçekleştirilmiş, 'fizikteki ikinci büyük birleşme' olarak isimlendirilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Niels Bohr

6. Niels Bohr

Niels Henrik David Bohr, atomik yapıları ve kuantum teorisini anlamaya yardımcı çalışmalarıyla 1922 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmış Danimarkalı fizikçidir. Bohr, aynı zamanda bir filozof ve bilimsel araştırmalar için öncü rol oynayan bir bilim insanıdır.

7. Archimedes

7. Archimedes

Archimedes (Arşimet) Antik dünyanın ilk ve en büyük bilim adamı olarak kabul edilir.Hidrostatiğin ve mekaniğin temelini atmıştır. Bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime en çok bilinen katkısıdır. Bu kuvvet cismin batan hacmi, içinde bulunduğu sıvının yoğunluğu ve yer çekimi ivmesinin çarpımına eşittir.

8. Erwin Schrödinger

8. Erwin Schrödinger

Avusturyalı fizikçi. Kuantum mekaniğine olan katkılarıyla, özellikle de 1933'te kendisine Nobel Ödülü kazandıran Schrödinger Denklemi'yle tanınır. Schrödinger'in Kedisi diye bilinen düşünce deneyini önermiştir.

9. Werner Heisenberg

9. Werner Heisenberg

Alman kuramsal fizikçi ve kuantum mekaniğin en önemli yaratıcılarından biridir. Kendi ismiyle de anılan 'belirsizlik ilkesi'ni bulmuştur.

10. Max Planck

10. Max Planck

1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi Alman fizikçi Max Planck, 'kuantum kuramı'nın öncülerinden olmuştur.Termodinamik yasaları üzerine çalışmıştır. Kendi adıyla bilinen 'Planck sabiti'ni ve 'Planck ışınım yasası'nı bulmuştur. Ortaya attığı kuantum kuramı, o güne değin bilinen fizik yasaları içinde devrimsel ve çığır açıcı niteliktedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
229
96
63
49
48
41
36