Görüş Bildir
Haberler
Kanuni Sultan Süleyman'dan Sonra Tahta Kim Çıkmıştır?

Kanuni Sultan Süleyman'dan Sonra Tahta Kim Çıkmıştır?

Elif Ateş
12.01.2022 - 11:49

Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman, tarihte I. Süleyman olarak da bilinmektedir. Osmanlı padişahları içerisinde en çok sefere çıkan I. Süleyman'dır. Hükümdar olduğu dönem boyunca seferlere çıkarak birçok yeri fethetmiştir. Yaşamının tam 10 yılını savaşlarda geçirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte devlet yükselme dönemine girmiştir. Devletin sınırları Orta Avrupa, Balkanlar ve Anadolu'ya kadar yayılmıştır. Sadece Osmanlı tarihine değil, dünya tarihine de adını yazdırmayı başarmış bir hükümdardır. Peki, Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra tahta kim geçmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kanuni Sultan Süleyman, 1494 yılında babasının vali olduğu yer olan Trabzon'da doğdu. Çocukluk dönemlerinde diğer şehzadeler gibi askeri, ilmi ve siyasi birçok eğitim aldı. 1508 yılında ilk Şebinkarahisar'a vali olarak atandı. Daha sonra ise Bolu, Edirne, Kefe ve en son Saruhan sancakbeyliğine atandı. 7 yıllık görevinden sonra babasının ölümü ile birlikte hiç kimse ile mücadele etmeden tahta oturdu. I. Süleyman, Batı'da Muhteşem olarak bilinirken, Doğu'da ise adaletli yönetim anlayışından dolayı Kanuni lakabını almıştır. Son Zigetvar seferinin başarı ile sonuçlanmasından hemen sonra da hayatını kaybetmiştir. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra tahta geçen padişah hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kanuni Sultan Süleyman'dan Sonra Tahta Kim Çıkmıştır?

Kanuni Sultan Süleyman'dan Sonra Tahta Kim Çıkmıştır?

Kanuni Sultan Süleyman'ın 1566 ölmesi ile birlikte tahta II. Selim çıkmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 11. padişahı ve 90. İslam halifesi olan II. Selim, ilk seferini Batı'ya yapmıştır. Babasının ölümünden sonra fethedilen ilk yer Sakız Adası'dır. Bu fetih ile boğazların güvenliğini sağlamıştır. 1517 yılından beri Osmanlı toprakları içinde yer alan Yemen'de büyük bir isyan çıkmıştır. Bunun üzerine Osmanlı ordusu, 1568 yılında Yemen'i tekrar sınırların içine dahil etmiştir. II. Selim döneminde Kahire Kalesi, Sumatra, Kevkeban Kalesi, Dalmaçya, Kıbrıs, Tunus gibi pek çok bölge fethedilmiştir.

Ancak Osmanlı tarihinde devletin yönetilmesi ile ilgilenmeyen ve ordusu ile birlikte savaşa gitmeyen tek padişah II. Selim'dir. Devletin yönetimini dönemin ünlü devlet adamlarından biri Sokullu Mehmet Paşa'ya bırakmıştır. Savaşlarda da ordunun başında ise genellikle Barbaros Hayreddin Paşa, Turgut Reis, Uluç Ali Paşa, Müezzinzade Ali Paşa ve Sokullu Mehmet Paşa bulunmaktaydı.

II. Selim, saltanatı boyunca saraydan çıkmamıştır. Kışlarını Edirne'de, geri kalan vakitlerini ise İstanbul'da geçirmiştir. Şehzadelik yıllarındaki eğlenceye düşkünlüğü padişahlık döneminde de devam etti. Bu nedenle tarihte Sarhoş Selim olarak da bilinmektedir. 1574 yılında hamamda düşmesinden dolayı hayatını kaybetti. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'in saltanatı 8 yıl kadar sürebilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın