Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'un En Büyük Toplanma Alanı Taksim'e 'Meydan Vasfını Yok Edecek Proje'

İstanbul'un En Büyük Toplanma Alanı Taksim'e 'Meydan Vasfını Yok Edecek Proje'

Batuhan
01.09.2014 - 13:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul'un En Büyük Toplanma Alanı Taksim'e 'Meydan Vasfını Yok Edecek Proje'

İstanbul Beyoğlu’ndan sorumlu koruma kurulu, meydana çok sayıda ağaç ve süs havuzu getiren ‘ Taksim Meydanı düzenleme projesi ‘ni onayladı. Uzmanlar, projeyle İstanbul’un en büyük toplanma alanı olan Taksim’in meydan vasfını yitireceği görüşünde.

Radikal’den Elif İnce’nin haberine göre, Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Kurulu, Taksim Meydanı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Tümaş ve On Tasarım şirketlerine hazırlattığı ‘düzenleme projesi’ ni 16 Temmuz’da kabul etti.

Düzenleme projesine göre, Taksim Meydanı ‘ ağaçlandırılacak ‘, birçok noktaya ağaç dikilecek. Ayrıca süs havuzları ve oturma grupları da yapılacak. Cumhuriyet Caddesi boyunca, AKM önünde, Gezi Parkı’yla Marmara Oteli arasında ve Tarlabaşı tarafında ağaçlı yeşil adalar yer alacak.

Projenin sahibi Tümaş ve On Tasarım şirketleri, ‘İstanbul’un en önemli meydanı ‘ Taksim’in şu anki haliyle boşluk ve mekansızlık hissi uyandırdığını, projeyle beraber ‘ bir kent meydanı olma özelliği’ kazanacağını öne sürdü.

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ise Meydan’ı ağaçlandıracak Taksim projesiyle İstanbul’un en büyük toplanma alanı Taksim’in meydan vasfını yitireceğini kaydetti.

Yapıcı, “Bu ağaçlar meydanın toplu kullanılmasını engeller, dolayısıyla proje meydan fonksiyonunu değiştirmeye yöneliktir” derken, kararın Mimar Cengiz Can’ın 2 No’lu Koruma Kurulu’nun başkanlığından alınmasının hemen ardından onaylanmasını manidar olduğunu söyledi.

Yapıcı, “Kentin en önemli merkezinden sorumlu kültür varlıklarını koruma kurulunun başkanlığını şu anda bir avukatın yürütüyor olması da ayrı bir problem” diye konuştu.

Tayfun Kahraman ise Gezi Parkı’nın projenin üç boyutlu görsellerinde yer aldığını, fakat orijinalinde boş alan olarak gözüktüğünü belirterek, bunun Topçu Kışlası’nın ihya edilmesi ihtimalini düşündürttüğünü söyledi.

Kahraman’ın dikkat çektiği bir diğer nokta da Danıştay’ın iptal kararıyla kaçak durumuna düşen araç tünelinin projede yer alması oldu.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/istanbulun-en...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0