Görüş Bildir
Haberler
İki Askerin Ölümü İki İstifa Getirdi: Hollanda Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Görevlerinden Ayrıldı

etiket İki Askerin Ölümü İki İstifa Getirdi: Hollanda Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Görevlerinden Ayrıldı

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis, Mali'de Birleşmiş Milletler adına görev yapan iki Hollandalı askerin kaza sonucu yaşanan patlama nedeniyle hayatını kaybetmesinde siyasi sorumluluğu olduğunu kabul ederek görevinden istifa etti. Hennis'in yanı sıra Hollanda Genelkurmay Başkanı General Tom Middendorp da 'ihmalkarlık' suçlamalarını içine sindiremediğini belirterek görevini bıraktı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hollanda, BM'nin Mail'de siyasi istikrarı sağlamak amacıyla oluşturduğu uluslararası güce asker desteği veren ülkeler arasında yer alıyor.

Temmuz 2016'da Kidal kasabasındaki bir operasyon sırasında, kaza sonucu 60 milimetrelik bir havan topunun infilak etmesi sonucu iki asker yaşamını yitirmiş, bir asker de ağır yaralanmıştı.

Kaza ile ilgili olarak Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin (OVV) hazırladığı rapor geçen hafta açıklandı.

Rapor: 'Sorumluluk siyasi otoritede'

Rapor: 'Sorumluluk siyasi otoritede'

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre,raporda, Mali'deki Hollanda görev kuvvetinin güvenlik konusunda ciddi eksikleri bulunduğu belirtildi. Birliğin, tıbbi donanım konusunda da yetersiz olduğuna işaret edilen raporda, sorumluluğun siyasi otoriteye ait olduğu vurgulandı.

Konsey'in raporu, Salı günü Hollanda Meclisi'ndeki genel görüşmede ele alındı. Meclisteki partilerin büyük bölümü Savunma Bakanı Hennis'e sert eleştiriler yöneltti.

Rapor konusunda bakanlığın Haziran ayında bilgilendirilmesine karşın, Jeanine Hennis'in gerekli adımları atmadığı belirtildi. Bakan Hennis, araştırma raporunun açıklanmasının ardından 'ezbere konuşmakla' suçlandı.

Hollandalı bakan, 'Doğru, tuhaf davrandım. Ama ben de bir insanım' dedi. Savunma Bakanı, mecliste eleştirileri yanıtladıktan sonra istifasını şu sözlerle açıkladı:

'Geçen yıl Mali'de meydana gelen kaza ile ilgili siyasi sorumluluğum var. Bütün sorumluluğu üstleniyor ve görevimden ayrılıyorum.'

Genelkurmay Başkanı da istifa etti

Genelkurmay Başkanı da istifa etti

Genelkurmay Başkanı Tom Middendorp

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hollanda Ordusu'nun bir numaralı ismi olan General Tom Middendorp da, Mali'de bazı hatalar yapıldığını ancak, silah arkadaşlarının riske atılmasına izin vermediklerini savundu. 'ihmalkarlık' suçlamalarını içine sindiremediğini belirten General Mideendorp da, görevinden ayrıldığını duyurdu.

Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı için bu hafta içinde yeni atama yapılması bekleniyor.

Hollanda siyasetinde rekor: Aynı kabinede 7. istifa

Hollanda siyasetinde rekor: Aynı kabinede 7. istifa

Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Liberal Sağ Parti'nin (VVD) yeni koalisyon arayışları döneminde Bakan Hennis'in istifası ile güç kaybettiği yorumları yapılıyor.

Hennis, ikinci Rutte kabinesinde istifa eden yedinci isim oldu. Daha önce Güvenlik ve Adalet Bakanlığı'nda iki kez bakanlar ve bakan yardımcısı istifa kararı almıştı.

Ekonomi, Çevre ve Maliye Bakanlıkları'nda da istifalar yaşanmıştı. Aynı kabineden bu sayıda istifa, Hollanda'nın modern siyasi tarihinde bir rekor olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
637
105
41
18
16
16
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murat Günal

Bizimkiler böyle haberleri görünce ne düşünüyolar acaba? Kerizlere bak 2 asker için istifa edilir mi ulan diyip gülüyolar mıdır?

Hipergrafi

Onlar Avrupa'nın göbeğinde, biz terör yuvası ortadoğunun sınırındayız. İki yıllığına yer değişelim bakalım ne halt edecekler.

Mesudiyeli Mesut

IŞİD tarafından yakılan 2 asker vardı. Millet istifa ediyor, bizde sayfaları siliyor, bir yerleri engelliyor. Alın size AKP Adaleti (!)

Can Kocabey

AKP Işid'e destek vermiyor muydu yav, o askerleri nası yaktılar.

Çapulcu Kayra

ne kadar onurlu hareketler bunlar aynı bizim badem bıyıklılar !!!