Görüş Bildir
Haberler
Etkili Öğrenme Yolları: Odaklanma Becerini Geliştir

Etkili Öğrenme Yolları: Odaklanma Becerini Geliştir

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 18:28 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 21:10

Etkili Öğrenme Yolları: Odaklanma Becerini Geliştir

Sınavların, sosyal aktivitelerin, antrenmanların ve derslerin arasında ödev hazırlamak ve sınavlar için ders çalışmak pek çok öğrenci için oldukça yorucu olabiliyor. Bu yüzden öğrencilerin büyük bir çoğunluğu dikkatini kolaylıkla toplayamıyor ya da derslerine ve ödevlerine tam anlamıyla odaklanamıyor. Gün içinde uyanığımız andan itibaren katıldığımız aktivitelerin tümü zihnimizin yorulmasına ve dolmasına sebep oluyor. Bu yüzden günün ilerleyen saatlerinde dikkatimizi toplamakta ve odaklanmada zorluklar yaşayabiliyoruz.

Odaklanma sorununun altından gelmen için hazırladığımız öneriler sana yardımcı olabilir.

Uyku

Odaklanmanın ilk ve en önemli unsuru yeterince uyumak. İlk olarak rutin bir günün ardından yattıktan sonra alarma ihtiyaç duymadan kaç saat uyuduğunu hesaplamamalısın. Böylece alarm sesini duymadan önce bir günde ihtiyacın olan uyku süresini öğrenebilirsin. Genellikle yetişkin bir insan için 8 saat yeterlidir. Kendi uyku süreni öğrendikten sonra 2 hafta boyunca her gün o kadar uyuyabilecek şekilde bir program yap. İki haftanın sonunda daha enerjik olduğunu ve alarma ihtiyaç duymadığını göreceksin. Bunun yanı sıra fiziksel olarak daha rahat hissedecek ve gün içindeki işlerine daha rahat odaklanabilecek ve dikkatini verme konusundaki becerinin arttığını göreceksin.

Bunun yanı sıra uykunun öğrenme üzerindeki etkilerini öğrenmek için Gece Boyu Ders Çalışma(k)! Yazımızı okumak da sana yardımcı olabilir.

Egzersiz

Düzenli bir egzersiz programına sahip olmak hem zihninin ve bedeninin dinç olması hem de odaklanma konusunda oldukça yararlı. Düzenli bir egzersiz programına sahip olduktan bir süre sonra kendini daha iyi hissettiğini ve kaygı hissinin azaldığını da göreceksin.

Bir ödev hazırlarken ya da ders çalışırken dikkatinin giderek dağıldığını ve odaklanamadığını fark ettiğinde 10 dakika süreyle egzersiz yaptığında zihninin boşaldığını ve enerjinin arttığını göreceksin.

Değişiklik

Birbirine benzeyen derslere çalışmak ya da benzer konularda ödevler hazırlamak, seviyor olsan da, bir süre sonra sıkılmana sebep olabilir. Bu yüzden programını hazırlarken birbiriyle yakından ilişkili olmayan dersleri ve ödevleri arka arkaya düzenlemen sana yardımcı olabilir.

Kişisel Durumlarda Değişiklik

Bir duygu durumunda ya da zihinsel aktivitede uzun süre durmak odaklanmayı olumsuz etkiliyor. Örneğin, öfkeli ve gergin olarak gittiğin bir görüşmede rahat ve sakin olmayı deneyebilirsin ya da okuma yaparken bir süre sonra yazmaya ya da konuşmaya başlayabilirsin. Zihinsel ve duygusal durumunu her zaman kontrol edemeyebilirsin; ancak farkına vardığında bu tür değişiklikler yaparak zihninin yenilenmesini ve tazelenmesini sağladığını göreceksin.

Organizasyon

Çalışma ortamının dağınık olması dikkatini işine vermen ve odaklanman konusunda seni olumsuz etkileyecektir. Bunun yanı sıra çevrenin dağınık olması aradıklarını bulamamana sebep olarak seni yavaşlatacaktır. Tüm eşyalarının yerinde olması ve çevrenin tamamen düzenli olmasının gerekli değil; ancak dikkatini dağıtmayacak ve aradıklarını rahatlıkla bulmanı sağlayacak kadar düzenli ve organize olman yeterli olacaktır.

En İyi Sonuç

Motivasyonun ana merkezinin zihnin olduğunu unutmamalısın. Bir görevini elinden geldiğince en iyi şekilde tamamlaman veya başarılı bir sonuca ulaşman motivasyonunu arttıracaktır.

Görevini senin en ilgini çeken noktadan ele alman, ilgini koruman ve elinden gelenin en iyisini yapman hem motive olmanı hem de rahatlıkla odaklanabilmeni sağlayacaktır. 

Eğlenmek

Ne kadar yoğun bir dönemde olsan da mutlaka keyifli vakit geçirmek için kendine zaman ayır. Sevdiğin insanlarla görüş, sevdiğin yerlere git ya da hobine vakit ayır. Keyifli zaman geçirmek yaratıcılığını geliştirmeni, kendini iyi hissetmeni ve rahat odaklanmanı sağlayacaktır.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0