Görüş Bildir
Haberler
Doğruluk Payı Analizi: Suriyeli Sığınmacılar Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar

etiket Doğruluk Payı Analizi: Suriyeli Sığınmacılar Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar

Emre Ordu
13.07.2016 - 22:24 Son Güncelleme: 14.07.2016 - 14:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki Suriyelilere vatandaşlık verilebileceğini açıklamasının ardından Suriyelilere yönelik basında çok sayıda haber çıktı ve zaman zaman ırkçılığa kadar varan söylemler giderek yayıldı.

Peki bu haber ve söylemlerin ne kadarı gerçeği yansıtıyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM’nin Temmuz 2016’da açıkladığı son verilere göre, dünya çapında 4 milyon 835 bin Suriyeli göçmen bulunuyor. Özellikle Suriye’nin çevre ülkelerine dağılan bu sığınmacılardan, resmi BM verilerine göre 2 milyon 733 bini Türkiye’de yaşıyor. Türkiye, bu sığınmacı sayısı ile birlikte dünya üzerinde en fazla sığınmacı ağırlayan ülke konumunda. Çevremizdeki diğer ülkelere göz attığımızda ise Lübnan’da 1 milyon 50 bin, Ürdün’de 660 bin, Irak’ta 250 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu görüyoruz. Dünyada toplam sığınmacı sayısının ise 2016 verileri itibariyle 15 milyonu aştığı görülüyor.

Türkiye, 1951 yılında imzaladığı Cenevre Konvansiyonu'na koyduğu coğrafi çekince nedeniyle sadece Avrupa'dan gelenleri "mülteci" olarak kabul ediyor

Türkiye, 1951 yılında imzaladığı Cenevre Konvansiyonu'na koyduğu coğrafi çekince nedeniyle sadece Avrupa'dan gelenleri "mülteci" olarak kabul ediyor

Suriye’deki iç savaş yüzünden ülkesinden kaçıp, Türkiye’ye sığınan milyonlarca insanın statüsü de tartışmalı bir konu aslında. Kamuoyunda sıklıkla kullanılan “mülteci” kelimesi, ülkemizdeki Suriyeliler için uygun bir ifade değil.

Çünkü Cenevre Konvansiyonu'nu 1951 yılında diğer ülkelerle birlikte imzalayan Türkiye, uyguladığı coğrafi çekince nedeniyle sadece Avrupa'da meydana gelen olaylar nedeniyle ülkemize sığınan ve ülkesine dönemeyen kişilere 'mülteci' statüsü veriyor.

Dolayısıyla Suriye’den ülkemize gelen kişiler burada özel bir “misafir” statüsünde kalıyorlar.

Suriyelilere yönelik son dönemde yayınlanan haberlerin önemli bir kısmı gerçeği yansıtmaktan uzak

Suriyelilere yönelik son dönemde yayınlanan haberlerin önemli bir kısmı gerçeği yansıtmaktan uzak
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de, özellikle son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilebilir” söylemi sonrası Suriyeliler ile ilgili tartışmalar daha da alevlendi. 

Kamuoyunda, evlerimizde, sokakta, gazetelerde her gün onlarca haber okumaya başladık sığınmacılar ile ilgili. Bu haberlerden bazıları ise giderek artan bir ayrımcı dile ve ötekileştirmeye sahip. İşin kötü yanı ise, yapılan haberlerin ve atılan manşetlerin ciddi bir kısmının doğru olmaması, kamuoyunu yanıltması.

İşte onlardan bazıları şu şekilde;

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriyelilere yönelik harcanan paralar hakkında dile getirilen söylemler ve mali tutarsızlıklar kafa karışıklığı yaratmaya devam ediyor

Suriyelilere yönelik harcanan paralar hakkında dile getirilen söylemler ve mali tutarsızlıklar kafa karışıklığı yaratmaya devam ediyor

2013 yılından beri yoğun şekilde devam eden bu göç dalgalarını yönetebilmenin ciddi de bir maddi yükümlülüğü olduğu şüphesiz. Siyasilerin, özellikle de hükümet yetkililerinin sıklıkla dile getirdiği iddialardan biri de, Türkiye'nin sığınmacılar için bugüne kadar 10 milyar TL civarında bir harcama yaptığı, AB'nin ise Türkiye'ye bu konu ile ilgili katkısının bu miktarın %5'i civarında olduğu. 

Sığınmacılar ile ilgili neredeyse her konuda yaşanan belirsizlikler ve şeffaf olmayan süreçler, insanların doğru olmayan haberlere yönelmelerine ve genel bir ayrımcılık dilinin yayılmasına aracılık etmekte.

doğruluk payı

kaynaklar:

Üniversiteye Giriş Konusu

Öğrenci Bursu Konusu

Sağlık Hizmetleri ve İlaç Katkı Payları Konusu

MTV Kanunu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1239
820
297
58
45
23
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Suriyeliler neden kamplarda tutulmuyor ? Neden İzmir ile İstanbul'da bunlardan ordular var ve Büyükada sadece bunlara ayrılmış gibi Suriyeliden geçilmiyor ?

kartacali

sen antepe kilise gelde suriyeli gör asıl...antepteki suriyeli sayısı yukardaki saydıgın kentlerdekinin 5 katıdır

bootstrap will

Özelse biz çıkalım ülkeden.

Gökberk

Irkçılık yapıyorum çünkü kadınları dikizliyorlar, laftan anlamıyorlar ve toplumun huzurunu bozuyorlar, insanları dilencilik vs. İşler ile yakasını bırakamıyo... Devamını Gör