Görüş Bildir
Haberler
Kur'an Kursunda Yangın Faciası: Kapıyı Açamayan 6 Çocuk Hayatını Kaybetti

Kur'an Kursunda Yangın Faciası: Kapıyı Açamayan 6 Çocuk Hayatını Kaybetti

FreiGeist
01.12.2015 - 10:11 Son Güncelleme: 01.12.2015 - 19:32

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç Köyü'nde bulunan Kur'an kursunda çıkan yangında 6 çocuk hayatını kaybetti. Köylüler, öğrencilerin dışarı çıkmak için gittikleri balkon kapısının plastik olduğunu ve yangında erimesi nedeniyle dışarıya çıkamadıklarını dile getirdi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kulp İlçesi'ne 17 kilometre uzaklıkta bulunan ve Sarım Çayı yakınlarındaki Karaağaç Köyü'nde bulunan yatılı Kur'an Kursu binasında saat 02.40 sıralarında, ilk belirlemelere göre elektrikli ısıtıcıdan yangın çıktı. Köyü 400 metre uzaklıkta 2 katlı Kuran Kursu'nda öğrenim gören çocuklardan yangını fark edenler, pencereden atlayıp canlarını kurtarırken, onların haber vermesi üzerine köylüler alevlere müdahale etti ve bir yandan da itfaiyeyi aradı. Alevler arasından çıkamayan öğrenciler hayatını kaybederken, köylüler ve Kulp'tan gelen itfaiye ekibi yangını güçlükle söndürdü.

Kulp itfaiyesi yetkilileri, ilk belirlemelere göre yangının elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığını söyledi.

20 çocuk yatılı kalıyordu

20 çocuk yatılı kalıyordu

Kursta 8 ile 16 yaşları arasında 50'den fazla öğrenci eğitim alırken, yatılı olarak 20 öğrencinin gece kaldığı belirtildi.

Kulp İlçesi'nin yanı sıra Lice ve Silvan ilçelerinden gelen çocukların da eğitim aldığı ve dün gece 3 öğrencinin kursun bulunduğu Karaağaç Mahallesi'ndeki evlerine gittikleri ortaya çıktı. Dün gece evine giden öğrencilerden 12 yaşındaki Salih Çankaya, her gece saat 21.30 gibi kalanların uyumaya gittiğini belirterek, 'Ben köyde oturmama rağmen zaman zaman geceleri kursta kalıyordum. Kurs binasında kalorifer var ama yetersiz kaldığı zamanlarda elektrikli ısıtıcıyı kullanıyordum. Ben eve gittiğim için kurtuldam ama arkadaşlarımın ölmesini çok üzüldüm' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki katlı ve ruhsatlı olduğu belirtilen Kur'an Kursu binasında öğrencileri ikinci katta kaldıkları odalar ile eğitim aldıkları sınıfları bulunuyor. Binanın alt katında ise dinlenme salonları bulunuyor. Yangının ikinci katta 6 öğrencinin gece yarısı kaldığı odada çıktığı belirlendi.

Balkon kapısı eridiği için dışarıya çıkamamışlar...

Balkon kapısı eridiği için dışarıya çıkamamışlar...

Kur'an Kursu'na koşan köylüler üst kata çıktıklarında öğrencileri balkon kapısı önünde üst üste ölü olarak bulduklarını belirterek, kendilerine haber veren öğrencinin de durumunun ağır olduğunu ve köye çağırılan sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen hayatını kaybettiğini anlattı. 

Köylüler, öğrencilerin dışarı çıkmak için gittikleri balkon kapısının plastik olduğunu ve yangında erimesi nedeniyle dışarıya çıkamadıklarını dile getirdi. Ölen öğrencilerin 3'ünün Karaağaç Mahallesi'nden, 2'sinin Kulp'tan 1'inin de Silvan İlçesi'nde yaşadıkları öğrenildi.

Sebep elektrikli ısıtıcı

Kulp İlçe Jandarma Komutanlığı yangınla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Yapılan ilk incelemede yangına elektrikli ısıtıcının battaniyeye değmesiyle birlikte battaniyenin alev almasıyla çıktığı tespit edildi. Kursta her gece 1 öğretmenin nöbetçi olarak kaldığı belirtildi. Jandarma dün gece nöbetçi öğretmenin kursta olup olmadığını da araştırıyor.

15 gün önce de yangın çıkmış

15 gün önce de yangın çıkmış

Kur’an kursunda öğrenim gören Mehmet Salih Çankaya, yatılı olarak kursta kaldığını ancak dün akşam uyumak için kurs binasına gitmediğini söyledi. Çankaya şöyle konuştu: 

“Ben bu mahallede oturuyorum. Annem bana dedi 'sen eve gel', eve geldik. Ben normalde burada kalıyorum. Biz akşam 21.30'da uyuyorduk. Ben yangının çıktığı odada kalıyordum. Biz biraz konuşuyorduk, sonra uyuyorduk. Daha önce de yangın çıktı, söndürdük 15 gün önce. Odada elektrikli soba ile ısınıyorduk. Soba her zaman yanıyordu. Yangını saat 24.00'te duydum. Çok kötü oldum. Arkadaşlarımın ölümüne üzülüyorum. Çok şükür ediyorum Allah’a ben de orada olmadığım için.”

Ölen çocuklardan Selami Çankaya’nın amcasının oğlu olan Fethi Çankaya, acılarının büyük olduğunu söyledi. Çankaya, “Olayda ölen amcamın oğlu cenazesi Diyarbakır’da. Toplam yatılıda kalan öğrenci sayısı 24. Bu gece burada kalan öğrenci sayısı 12. 6 kişi yangının çıktığı odada yanmışlar, kül olmuşlar. Yangının çıktığı sırada öğrenciler yatıyor. Diğer odadaki öğrenciler sesleri duyunca hemen koşmuşlar, bakmışlar ki yangın çıkmış. Kapıya gelmişler kapı şişmiş. Sonra köylüler duymuş. Taş atıp camları kırmışlar oda hava alsın diye. İtfaiye geç geldiği için köylüler kendi imkanlarıyla yangını sündürmeye çalışmış. İtfaiye gelene kadar iş işten geçmiş. Acımız büyüktür. Allah sabır versin.” şeklinde konuştu.

DHA ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
121
58
13
8
6
5
0