Görüş Bildir
Haberler
Dink Cinayetinde Yeni Şüphe: Jandarma Nezaretinde mi İşlendi?

Dink Cinayetinde Yeni Şüphe: Jandarma Nezaretinde mi İşlendi?

ATKN
04.01.2016 - 11:38 Son Güncelleme: 04.01.2016 - 14:06

Hrant Dink'in öldürüldüğü saatte olay yerinde jandarma istihbarata ait telefonlardan sinyal geldiği daha önce tespit edilmişti. Başsavcılık şimdi bu telefonları kullananlardan üçü üzerinde yoğunlaşıyor. Görüntülerdeki üç kişinin istihbaratçı olduğu kesinleşirse, Hrant Dink'in 'jandarma gözetiminde öldürüldüğü' ortaya çıkacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hrant Dink’in öldürüldüğü saatte o caddedeki güvenlik kameralarına ait olan ve dava dosyasında yer alan bu görüntülerin yeniden gündeme gelmesi ‘içindeki bazı kişilerin jandarma istihbarat elemanı olma' ihtimâlinden kaynaklanıyor. 

Dink öldürüldüğü sırada çevrede altı jandarmanın bulunduğunu telefon kayıtlarından tespit eden savcılık, kişilerin bu jandarma grubundaki üç kişi olmasından şüpheleniyor. 

Al Jazeera Türk'ten Selahattin Günday'ın haberine ve söz konusu kişilerin paylaşılan yüzü kapalı görüntülerine göre bu kişiler savcılığın şüphelendiği gibi jandarma istihbaratçıları ise ‘Hırant Dink’in jandarma nezâretinde öldürülmüş’ olduğu ortaya çıkacak.

Savcılığın şüphelendiği üç kişi

Savcılık, Al Jazeera’nin yayınladığı dosyada yer alan görüntülerdeki bu üç kişinin ‘Ogün Samast’a yardımcı-gözlemci ve takipçi olan’ jandarma görevlileri olma ihtimâli üzerinde duruyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 26 kamu görevlisi hakkında dava açılmış, kamu görevlileri ile ilgili soruşturma aşamasında altı jandarma görevlisinin Dink’in öldürüldüğü sokakta olduğu tespit edilmişti.

Soruşturma aşamasında savcılık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan cinayet gününde bölgedeki HTS (Cep telefonu) kayıtlarını istemişti.  HTS kayıtlarında cinayetin işlendiği gün bölgeden sinyal veren altı numaranın Jandarma İstihbarat üzerine kayıtlı olduğu tespit edilmişti.

Cinayetin tetikçisi Ogün Samast ifadesinde ‘kendisinin takip edildiği’ belirtmişti. İddianamede, Samast’ın savcılığa verdiği ek ifadede bu konu da yer aldı. Cinayet günü kendisini takip edenleri farkettiğini, bu kişilerin polis olmasından şüphelendiğini belirten Samast, 'Yasin Hayal’i aradım. Takip edenler olduğunu söyledim.  Yasin Hayal de ‘Korkma onlar bizden’ diye konuştu.” şeklinde ifade verdi. Bu ifade sırasında Samast’a kamera görüntüleri de izlettirildi. Samast, bu görüntülerde kendisini takip eden üç kişiyi teşhis etti.

Görüntülerde üç kişi üzerinde şüpheler yoğunlaştı

Görüntülerde üç kişi üzerinde şüpheler yoğunlaştı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu bilgiler ışığında savcılık, olay anına ilişkin dava dosyasındaki görüntüleri yeniden incelemeye aldı.

Görüntüler olay yerinde Jandarma olduğunu belgeleyen HTS kayıtları ve Samast’ın ifadesi ışığında kare kare incelendi.

Bu incelemede  cinayetin işlendiği bölgede cinayetten önce ve sonra görünen üç kişi üzerinde yoğunlaşıldı.  Savcılık, etrafı kontrol eden, sık sık telefonla konuşan bu kişilerin cinayet sırasında Ogün Samast’ı takip ve kontrol eden Jandarma İstihbarat görevlileri olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Dink davası görülürken ailenin avukatları bu kişilerden birinin azmettirici Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal olma ihtimalini gündeme getirdi. Bunun tespiti için de Adli Tıp  Kurumu’ndan rapor bekleniyor. Ancak savcılık bu kişinin de ‘Osman Hayal değil, jandarma’ olma ihtimalinin güçlü olduğu görüşünde.

Evini de izlediler

Evini de izlediler

Soruşturma aşamasında  Hrant Dink’in Bakırköy’deki evinin bulunduğu bölgenin de HTS kayıtları incelendi.  Bu kayıtlarda çarpıcı bir bilgiyi daha ortaya çıkardı. HTS kayıtları incelemesinde jandarmaya ait bazı telefon numaralarının Dink’in evinin bulunduğu bölgede sinyal verdiği tespit edildi.  Yani bazı jandarma görevlilerinin Dink’in evinin çevresini de cinayetten önceki dönemde izledikleri anlaşılıyordu.

26 kamu görevlisine dava açıldı

26 kamu görevlisine dava açıldı

Kamu görevlileri hakkında yürütülen Dink soruşturması kapsamında Aralık ayının ilk haftasında 26 kamu görevlisi hakkında dava açıldı. Davanın sanıkları arasında İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek ve Sabri Uzun gibi isimler yer alıyor.

Selahattin Günday, Al Jazeera Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
11
7
5
4
3
2