Görüş Bildir
Haberler
Dil Yuvarlama ve Çok Üstünde Durulmayan Diğer 5 Garip Genetik Özellik

Dil Yuvarlama ve Çok Üstünde Durulmayan Diğer 5 Garip Genetik Özellik

ilmissha
25.05.2015 - 14:17 Son Güncelleme: 25.05.2015 - 15:39

Dilinizi yuvarlayabiliyor musunuz? Cevabınız evet ise; siz de büyük bir çoğunluğun parçasısınız. Dünya üzerindeki insanların %65-81 lik kısmı, bu ilginç, gayri ihtiyari yapılan yeteneğe sahip. Peki nasıl oluyor da bazılarımız yapabilirken bazılarımız bunu yapamıyor? En bilinen cevap, ilkokulda öğrendiğimiz üzere genetik. Eğer ebeveynlerinizden birinden bu baskın geni devraldıysanız, siz de bu kalıtsal yetenekle doğdunuz demektir. Diğer bir deyişle dil kıvıramıyordanız, sorumlular anne ve babanızdan başkası değil.

Delaware Üniversitesi' nden biyoloji profesörü John H. McDonald' a göre, eğer bu söylem doğru olsaydı, ikisinde de bu genetik özellik bulunmayan anne ve babanın, çocukları da dil kıvıramayacaktı. Profesöre göre hem öğretmenler hem de ders kitapları , bu konuyu yıllardır oldukça basitleştirerek anlatıyor. Bilim adamı Alfred Sturtevant tarafından ortaya atılan bu genetik teori, 1940 lı yıllara dayanıyor. 1950 lerin başında, biri bu özelliğe sahip diğeri ise sahip olmayan ikizlerin olduğunu belirten McDonald, bunun tamamen genetik olmadığını net bir şekilde belirtiyor: '' Bugün bile, öğrencilerime genetik bir özellik olan dil yuvarlamayı kaçınız yapabiliyor diye sorduğumda, çoğu elini kaldırıyor. ''

Gerçek ise biraz daha karmaşık. McDonald, bazı durumlarda, çevresel faktörlerin de rol oynağını söylüyor. Yetiştirme ve doğanın karşı karşıya olduğu bu durumda, bazı insanlar genetik bağlarını kırarak, kendilerine bu gizli sanatı öğretebiliyorlar. Diğer durumlarda da ana rahminde olduğu gibi gelişiminizdeki bir tuhaflık olabiliyor.

Peki öyleyse bu söylenti neden devam ediyor? Profesör, bunu sadece bir odayı inceleyerek deney yapmaya benzetiyor. Ona göre ders kitapları ve laboratuvar eşliğinde devam eden bu efsane, biyoloji eğitiminde gerçekten utanç kaynağı. Birçok öğrenci bunu ciddiye alıp annesi ve babasını gözleyecek, hatta içlerinden birinin kendi ebeveyni olmadığnı bile düşünebilecek.

Dil yuvarlamanın sadece genetik bir faktöre bağlı olmadığını belirten McDonald, sizin için buna benzer birkaç örnek veriyor.

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/62294/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. El kenetlemek

1. El kenetlemek

Efsane: Sol baş parmağın ya da sağ baş parmağın üste gelmesi, genlerimiz tarafından belirlenir.

Gerçek: Tek yumurta ikizleri bile ellerini farklı şekilde kenetleyebilir. Sol baş parmağın üstte olmasını sağlayan bir gen yoktur.

2. Göz rengi

2. Göz rengi

Efsane: Mavi göz tek bir baskın gen tarafından belirlenir. Gözleri kahverengi olan bir çocuğun, ikisi de mavi gözlü olan anne ve babaya sahip olma ihtimali yoktur.

Gerçek: Göz rengi, pek çok farklı genin varyasyonları ve etkileşimiyle belirlenir. McDonald' a göre, bu da mavi gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bir çocuğa sahip olmasını mümkün kılar.

3. Saç rengi

3. Saç rengi

Efsane: Kızıl saç, diğerlerine göre çekinik olan bi gen tarafından belirlenir. İki kızıl saçlı ebeveynin çocukları da kızıl saçlı olur.

Gerçek: Kızıl saç pigmentini kontrol eden genin, çeşitli varyasyonları bulunabilir ve bu gen kahverengi saç geni tarafından kontrol altına alınabilir. Sonuç olarak kızıl saçlı bir çiftin, kumral ya da sarışın çocukları olabilir.

4. Yapışık kulak memesi

4. Yapışık kulak memesi

Efsane: Her insan iki çeşit kulak memesinden birine sahiptir: yapışık ya da yapışık olmayan. Kulak memelerinizin kaderi tek bir gene bağlıdır.

Gerçek: Kulak memeleri iki sınıfa ayrılmazlar; yapışık ve serbest olanın arasında değişen bir ölçek vardır. Yapışık kulak memesinin dominant olduğu üzerine yapılan iki çalışma, genetik özelliklerimizin bu kadar basit olmadığını göstermiştir.

5. Otostopçu parmağımız

5. Otostopçu parmağımız

Efsane: Başparmağımız ya düzdür ya da kıvrıktır. Nasıl olursa olsun, bu tamamen genlerimizin farklı kombinasyonlarıyla alakalıdır. Profesör McDonald' a göre bu doğru olsaydı, kıvrık parmaklı anne ve babanın düz parmaklı bir çocuğu olmazdı.

Gerçek: Parmak şeklinin belirli bir tanımlaması yoktur, esnekliği kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Düz ve eğimli parmak arasında bir çizgi belirlemek tamamen keyfidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
96
47
33
25
21
21
18