Görüş Bildir
Haberler
Canlı Bombalar 21 Kişilik Arananlar Listesindenmiş...

Canlı Bombalar 21 Kişilik Arananlar Listesindenmiş...

Onedio Medya
14.10.2015 - 10:52 Son Güncelleme: 14.10.2015 - 14:04

Bugün basına yansıyan haberlere göre, barış mitingine yönelik saldırının ardından canlı bombaların kimliği netleşti. Bombacıların istihbarat birimlerinin takibe aldığı eylemci listesindeki 2 şüpheli olduğu iddia ediliyor. Bu kişilerden birinin Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz olduğu ve olay yerinde görüntüsüne ulaşıldığı gelen bilgiler arasında. İkinci canlı bombanın da arananlar listesindeki Ömer Deniz Dündar olduğu ileri sürülüyor. Henüz resmi kaynaklardan yapılmış bir açıklama yok. DNA eşleşmesinin ardından isimlerin açıklanması bekleniyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara'daki canlı bomba saldırısının ardından yürütülen soruşturma kapsamında, canlı bomba olduğu değerlendirilen bir kişinin fotoğraflarıyla patlamada parçalanan kafatası ve yüz dokularının eşleştiği bildirildi. 

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Emniyet kaynakları, “Daha önce istihbarat birimleri tarafından ismi bilinen, IŞİD ile bağlantılı olarak eylem yapacağı noktasında belli süre istihbarat takibinde olan bir kişi. Canlı bombanın bu kişi olacağı noktasında somut deliler var” dedi. Adıyaman nüfusuna kayıtlı şahsın, IŞİD ile bağlantılı olarak Suriye ’ye geçtiği, burada bomba eğitimi aldıktan sonra yasadışı yollarla Türkiye ’ye girdiği öne sürülüyor. MİT’in de takip listesinde olan söz konusu kişinin Türkiye’ye geçtikten sonra izini kaybettirdiği, yapılan istihbarat çalışmalarında bir sonuca ulaşılamadığı belirtildi. Kimliğinin kesin tespiti için aileden alınan DNA eşleşmesinin sonucu bekleniyor.

Sürpriz görüntü: Ağabey kamerada

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan'ın haberine göre ise bu şahıs Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz ve olay yerinde görüntüsüne ulaşıldı. Bu gelişme üzerine canlı bomba eylemcilerinin arta kalan doku örnekleri Alagöz ailesiyle örtüştürülmek amacıyla biyolojik çalışma başlatıldı.

Katliamın ardından bölgedeki kamera kayıtlarını özel kamera izleme sistemi içinde değerlendiren güvenlik birimleri, aranan ipucuna nihayet dün ulaştı. Emniyet ve MİT görevlilerinin birlikte yürüttüğü izleme çalışmaları sırasında, IŞİD içinde değerlendirilen Adıyaman Grubu’nda faaliyet gösterdiği tespit edilen Yunus Emre Alagöz’ün eşkaline uyan bir görüntü elde edildi.

Suruç’taki canlı bomba eylemini gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi olan ve halen polis ve UYAP kayıtlarında aranır konumda bulunan Yunus Emre Alagöz’e ait olduğu belirtilen görüntü çok net olmaması nedeniyle dijital görüntü uygulamalarıyla daha net hale getirildi. Yapılan son düzeltme sonrasında, görüntüdeki şüphelinin çok büyük olasılıkla Yunus Emre Alagöz.

Bu gelişme sonrasında, olayın ardından ilk aşamada gündeme gelen IŞİD ve Adıyamanlı Dokumacı Grubu bu kez daha güçlü halde soruşturmanın merkezine oturdu. Suruç eylemi sonrasında adı kamuoyuna gelen ve liderliğini Mustafa Dokumacı’nın yaptığı IŞİD bağlantılı grup içinde yeralan ağabey Yunus Emre Alagöz’ün adı kardeşinin canlı bomba eylemi sonrasında kamuoyuna yansımıştı. 

Ancak, Polis ve MİT’in yaptığı çalışmalar sonucunda Alagöz’ün Adıyaman’dan ayrıldığı ve büyük ihtimalle Suriye’de olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı. Ankara eylemi şüphelisi Alagöz’ün adı ve fotoğrafı Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nce geçen Temmuz’da hazırlanan listede yer almıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkinci bombacı da listeden

Güvenlik güçleri saldırı sonrası bölgede bulunan MOBESE kameralarından ikinci bombacının kimlik bilgilerine de ulaştı. 

Hürriyet'ten Arda Akın'ın verdiği bilgiye göre, DNA testleri de uyuşan Ömer Deniz Dündar’ın, Yunus Emre Alagöz’le Gaziantep’ten Ford Focus ve Citroen marka iki ayrı araçla Ankara’ya geldikleri belirlendi. Saldırı öncesi, Y.Ş. ile birlikte bölgede keşif yaptıkları tespit edilen canlı bombaların, Suriye’den Türkiye’ye geçiş yaptıkları ihtimali üzerinde duruluyor.

Kimliklerin tespit edilmesinin ardından bu sabah Gaziantep’te Y.Ş. ile iki aracın sahibi operasyonla gözaltına alındı. Üç kişinin soruşturmanın yürütüldüğü Ankara’ya gönderileceği öğrenildi.

 Patlayıcı yasadışı yollardan Türkiye’ye sokulmuş

Canlı bombaların kullandığı TNT patlayıcısının fabrikasyon olduğu belirlendi. Fabrikasyon patlayıcıların sadece devletlerin kontrolünde üretilmesi nedeniyle saldırganların farklı devlet bağlantıları da araştırılıyor. Bu noktada yapılan değerlendirmede saldırganların patlayıcıyı yasadışı yollardan Türkiye’ye soktuğu da kaydedildi.

Görevlendirmeye el konuldu

Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili başlatılan “güvenlik zafiyeti” soruşturmasıyla ilgili müfettişlerin incelemesi devam ediyor. İçişleri Bakanlığı 2 mülkiye müfettişi, EGM ise 2 polis başmüfettişi görevlendirdi. Miting günü yapılan görevlendirme yazılarına el koyarak incelemeye alan müfettişler, alandaki sorumlu emniyet müdürü, müdür yardımcıları, istihbarat ve terör ekibinin bilgisine başvuruyor. Müfettişler, saldırı öncesi paylaşılan istihbarat bilgileri ve saldırı olabileceğine yönelik gelen uyarı yazılarıyla ilgili yapılan işlemleri de inceliyor. Emniyet kaynakları, “Canlı bomba eylemlerinde kritik ve önemli olan husus, eylemi yapacak kişiyle ilgili önceden istihbarat sağlamak ve eylem yapacağı noktaya yaklaşmadan yakalamaktır. Canlı bomba o alana kadar geldiyse artık 10 bin polis dikseniz de bir anlam ifade etmez. Yasadışı yollardan Türkiye’ye geldilerse MİT, Türkiye içerisine girdikten sonra da takip yapılmadıysa istihbarat birimleri sorgulanmalı” yorumunu yaptı.

Hepsi Dokumacılar'dan

Diyarbakır, Suruç ve Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıların ardından gözler IŞİD terör örgütüne çevrilmişti. IŞİD içerisindeki Dokumacılar Grubu’nun 21 üyesinin ismi belirlenmiş ve 19’unun fotoğrafı dün basına yansımıştı. 

Yabancı uyruklu 2 kadının fotoğrafına ise ulaşılamadı. Bu kişilerden 18’inin Adıyamanlı, 3’ünün ise bu kişilerle evlilik yapan yabancı kadınlar olduğu ifade ediliyor. İstihbarat birimleri bombalı eylem eğitimi alan 21 kişilik listedeki bazı isimlerin Türkiye’ye geçip, ‘uyuyan hücre’ olarak adlandırılan evlerde kaldığını saptadı. 

Kaynaklar: Hürriyet, Milliyet ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
57
46
8
5
5
2