Görüş Bildir
Haberler
Bilim İçin Tarihi Gün: Einstein'ın Kütle Çekim Dalgaları Kanıtlandı

etiket Bilim İçin Tarihi Gün: Einstein'ın Kütle Çekim Dalgaları Kanıtlandı

Ulaş
11.02.2016 - 17:58

ABD Bilim Vakfı beklenen açıklamayı yaptı. Kurum, Alman fizikçi Albert Einstein'ın Kütle Çekim Teorisi'nde bahsettiği dalgaları tespit ettiklerini açıkladı. Fizikçiler milyonlarca ışık yılı uzaklıkta iki kara deliğin çarpışmasının sesini duyduklarını ve kaydettiklerini duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'deki Ligo Çekim Dalgaları Gözlemevi astrofizikçileri, gözlemleri sırasında birbiriyle çarpışan iki kara delik tespit etti. Çarpışma sesinin kaydedildiği bildirildi. Nobel Ödülü alabileceği düşünülen keşifte Alman araştırmacılar da yer aldı.

Max-Planck Enstitüsü Çekim Fiziği Bölümü Direktörü Bruce Allen, kara deliklerden alınan sinyalin çekim dalgalarının doğrudan varlığı konusunda hiçbir şüphe bırakmadığını bildirdi.

Büyük kütleli cisimler zamanı bükebiliyor

Büyük kütleli cisimler zamanı bükebiliyor

Einstein'ın yüz yıl önce geliştirdiği teoriye göre uzaydaki cisimler, kütleleri ne kadar büyük olursa o kadar çok çekim kuvveti uyguluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu çekim kuvveti, uzay ve zamanın üst üste geçmiş olan katmanlarından oluşuyor.

Bu katmanlar genişleyip büyüyebiliyor. Yani kara delik gibi büyük kütleli cisimler hem çok fazla çekim kuvvetine sahip hem de tam olarak zamanı bükebiliyor.

1. Yerçekimi dalgaları nedir?

1. Yerçekimi dalgaları nedir?

İki büyük kara deliğin çarpışması gibi şiddetli olaylarla doğuyor ve örneğin bir havuza taş atıldığında yüzeyinde oluşan halkalar gibi dağılmaya başlıyorlar.

Işık hızıyla hareket eden bu dalgalar zamanla yalnızca galaksiye değil, uzay-zamanın tümüne yayılıyor.

Başka açılardan da ışığa benzeyen bu dalgaların, ışıktan önemli bir farkları var: Onun gibi başka cisimler tarafından saçılmıyor ya da emilmiyorlar. Yani bozulmadan kalıyorlar.

Bu nedenle de bilim insanları onlara 'Mükemmel haberciler' diyor. Bu dalgalarla gönderilen mesaj, aradan milyonlarca yıl da geçse ilk günkü gibi kalıyor.

2. Bu keşif ne işe yarayacak?

2. Bu keşif ne işe yarayacak?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Keşfi yapan Ligo İşbirliği adlı uluslararası ekip, gözlemlerinin astronomide çığır açacağını ve nihayetinde Büyük Patlama'yı anlamamıza yardımcı olacağını söylüyor.

Çünkü yerçekimi dalgalarının ilk olarak evrenin oluştuğu anda meydana geldikleri ve hala uzayda dolaştıkları tahmin ediliyor.

Profesör Stephen Hawking, BBC'ye verdiği özel mülakatta bunun bilim tarihine geçecek bir an olduğunu söyledi.

Kara delikler konusunda uzman olan Hawking, 'Yerçekimi dalgaları, evrene bakmanın yepyeni bir yolunu sunacak bize. Onları saptayabilir olmamız, astronomide devrim yaratabilir.' dedi ve ekledi:

'Einstein'ın İzafiyet Teorisi'ni sınamanın yanı sıra, evrenin tarihi boyunca oluşmuş tüm kara delikleri görmeyi umabiliriz. Hatta Büyük Patlama sırasındaki evrenden kalıntıları bile görmek mümkün olabilir.'

3. Bilim insanları şimdi nelere bakacaklar?

3. Bilim insanları şimdi nelere bakacaklar?

Keşfin özellikle uzayın 'Karanlık Evren' denen ve bugün elimizde olan teleskoplarla göremediğimiz daha büyük olan bölümünü anlamakta işe yarayacağı umuluyor.

Kara delikler, nötron yıldızlar ilk bakılacak yerler olacak.

Ama tabii asıl, uzayın derinliklerinde geçmişin ve 'Büyük Patlama'nın izleri aranacak.

Bilim çevreleri bu imkanın yepyeni bir kuşağı bilimsel araştırmalara yönelteceği umudunu da dile getiriyor.

4. Araştırma nasıl yapıldı?

4. Araştırma nasıl yapıldı?

Dünyanın çeşitli yerlerindeki laboratuarlar, yıllardır L şeklindeki uzun tüneller boyunca lazer ışıkları yollayarak uzay-zamanın dokusundaki dalgalanmaları saptamaya çalışıyordu.

Dalgaların izi, interferometre denen aletlerle ölçülen, bir atomun büyüklüğünden kat kat ufak değişimlerde arandı.

Sonunda ilk gözlem, Dünya'ya bir milyardan fazla ışık yılı uzaklıkta iki kara deliğin çarpışması sırasında yapıldı.

Üstelik kara deliklerin birleşmesi ABD'de Washington ve Louisiana eyaletlerindeki iki ayrı LIGO ( Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalgası Gözlemevi) laboratuarında birden, 14 Eylül 2015'te, 13:51'de saptandı.

Yani interferometreler bir milyar yıldan fazla bir süre önce yaşanan olayı kaydedebildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Gerçekten ilk kez mi görüldüler?

5. Gerçekten ilk kez mi görüldüler?

2014 yılında Antarktika'daki BICEP-2 teleskobuyla çalışan araştırmacılar ilk keşfi yaptıklarını sanarak bilim dünyasını heyecanlandırdı.

Ancak iki hafta kadar sonra, yanlış analiz yaptıkları ortaya çıktı.

6. Einstein ne demişti?

6. Einstein ne demişti?

İzafiyet Teorisi'ni yazarken ortaya attığı kuramlardan birinde, tüm evrenin yerçekimi dalgalarıyla kaplı olduğunu söylemişti.

Einstein'a göre uzayda bir bölgedeki yerçekimi ani bir olay sonucu değişirse, o bölgeden uzaya ışık hızıyla yerçekimi enerjisi dalgaları yayılır.

Bu dalgalar da uzayda geçtikleri yerleri gerer ya da sıkıştırır.

Fakat Einstein, bu dalgaların fiziksel varlığını saptamanın hiç mümkün olmayabileceğini de yazmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
652
150
85
20
12
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

simdiye kadar evren hakkinda bildigimiz hersey isikdan geliyordu. isik gorme ise, yercekim dalgalari duyma olacak. cunku ses ile ayni sey. ses havadaki atoml... Devamını Gör

feyk

cok buyuk kesif ne olabilir, bigbang den artakalan dalgalar hala evrende dolasiyor. bunlari duymamiz analiz etmemiz mumkun. daha ilginci eger bigbangler dong... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Almanı, İngilizi, Fransızı, Amerikalısı hepsi birleşmiş insanlık için yeni şeyler arıyor. Biz halen daha Özgecan yasasını tartışıyoruz. Artık namus ve din üz... Devamını Gör

neodammerung

Önce edep düzelecek

Ayna Efendi

solucan deliği vs de kanıtlandığında zamanda yolculuğu konuşmaya başlarız sanırım, bir de karadeliğin çıkışı olan akdelik teorisi var, keşfedilecek çok şey var

ladyescobar

Zaman yolculuğu bulunduğu zaman bile biz yine savaşıor kavga edior oluruz herhalde