Görüş Bildir
Haberler
Barzani: 'Bağımsız Kürdistan Geliyor

Barzani: 'Bağımsız Kürdistan Geliyor

FreiGeist
07.05.2015 - 10:20 Son Güncelleme: 07.05.2015 - 14:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ziyaretini sürdüren IKBY Başkanı Mesut Barzani, referandumu IŞİD ile mücadele sebebiyle ertelediklerini belirterek 'Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor' dedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, ABD'nin dış politikası üzerinde etkili olan düşünce kuruluşlarından biri olan Atlantik Konseyi'nde, 'Gelecek yıl bağımsız bir Kürdistan olacak mı, olmayacaksa neden olmayacak' sorusuna verdiği yanıtta, Kürt halkına kendi kaderini belirleme hakkının referandumla verilmesi gerektiğini belirterek, 'Gelecek yıl ya da ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor. Referandumumuz olacak ama şimdi IŞİD ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak. Bu konuda geri adım atmayacağız' diye konuştu.

Barzani, 'ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve öteki Amerikalı yetkililerle yaptığı görüşmelerin bu süreci etkileyip etkilemeyeceği, görüşmelerden sonra bağımsızlığa daha yakın olunup olunmadığı' sorusunu da, 'Bu işlemekte olan bir süreç, durmayacak, geri adım atmayacak. Görüşmeler konusunda ayrıntılara girmek istemiyorum. Ama elbette ki bu sürecin şiddet içermeden, barışçıl yolla ve diyalogla gerçekleşmesini istiyoruz' diye yanıtladı.

Referandum tartışması

Referandum tartışması

2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peşmerge güçleri Kerkük'te kontrolü sağlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliğini peşmerge güçleri sağlıyor.

Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM’den de bu konuda destek beklediklerini söylemişti. Dönemin Irak başbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına başladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar İbadi'nin Irak Başbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaşmaya varılması Bağdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuşattı.

Barzani geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına rağmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiş ve 'Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynaklar: DHA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
10
6
3
3
0
0