Görüş Bildir
Haberler
Aslı Çakır Alptekin'e Doping Gerekçesiyle 8 Yıl Men Cezası!

Aslı Çakır Alptekin'e Doping Gerekçesiyle 8 Yıl Men Cezası!

ATKN
17.08.2015 - 16:23 Son Güncelleme: 17.08.2015 - 21:01

Milli sporcumuz Aslı Çakır Alptekin'in 2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metre koşu yarışında kazandığı altın madalya doping yaptığı gerekçesiyle geri alındı. Alptekin'e 8 yıl spordan men cezası verildi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda 1500 metrede şampiyon olan Aslı Çakır Alptekin'in madalyası doping gerekçesiyle geri alındı. Milli atlete 8 yıl da men cezası verildi. Kararı bugün Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS açıkladı. Cezanın, 9 Ocak 2021 gece yarısına kadar süreceği belirtildi.

1500 metredeki altın madalya ise ikinci olan Gamze Bulut'a verildi.

Aslı Çakır Alptekin'in 2012 Avrupa Şampiyonası'ndaki altın madalya da geri alındı.

Biyolojik pasaportunda kan değerlerinde tespit edilen anormal sapmalar nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Alptekin 2013'te Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından aklanmıştı.

Ancak Uluslararası Atletizm Federasyonu, Türkiye'nin bu kararını temyiz etti.

Daha sonra yürütülen soruşturma sonunda da Alptekin'in doping yaptığı tespit edildi. Alptekin, 2004 yılında dünya gençler şampiyonasında doping yaptığı gerekçesiyle yarışlardan iki yıl men edilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doping süreci

IAAF, Mart 2013'te 2012 Londra Olimpiyatları'nda kadınlar 1500 metrede altın madalya kazanan Alptekin’in biyolojik pasaportundaki verilerde sapmalar bulunduğunu, TAF'a bildirmiş ve gerekli cezanın uygulanmasını istemişti.

TAF, aynı yıl aralık ayında internet sitesinden yaptığı duyuruda, milli atletin doping kurallarına aykırı hareket etmediğine ve bu nedenle ceza tayinine yer olmadığına karar verildiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine IAAF, geçen yıl şubat ayında CAS'a başvurdu. Yaklaşık 1,5 yıl sonra CAS kararını verdi ve Alptekin’i 8 yıl müsabakalardan men etti.

2004 Dünya Gençler Şampiyonası'nda doping yaptığı gerekçesiyle 2 yıl müsabakalardan men edilen Aslı Çakır Alptekin, bu yıl yürürlüğe giren Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) kuralları doğrultusunda 2. kez doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıllık cezaya mahkûm edildi. 

Olimpiyat şampiyonluğu Türkiye'de kalacak

CAS tarafından dopingli olduğuna karar verilen Aslı Çakır Alptekin’in, 2012 Londra Olimpiyatları'nda kadınlar 1500 metrede kazandığı altın madalya, yarışta 2. olan bir diğer Türk atlet Gamze Bulut'a verilecek. Gamze, 4.10.43'lük derecesiyle gümüş madalya aldığı Londra Olimpiyatları'nın yeni şampiyonu olacak.  

Böylece gümüş madalya, yarışta 3. sırayı alan Bahreynli Meryem Yusuf Cemal'e, bronz madalya da Rus Tatyana Tomashova'ya gidecek.

AP Sports Eurosport ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
3
1
0
0
0