1859'da Sultan Abdülmecid'e Karşı Yapılan Bir İhtilal Girişimi: ''Kuleli Olayı''
1859'da Sultan Abdülmecid'e Karşı Yapılan Bir İhtilal Girişimi: ''Kuleli Olayı''
Tarihimiz içerisinde isyanlar ve ihtilaller büyük bir alanı işgal etmektedir. Bu olaylardan önemli bir kısmını bilerek geçmişten günümüze dersler çıkartmak zaruridir. 1859 yılında gerçekleşen Kuleli Olayı da bu tip girişimlerden birisiydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Devir, yenilikçi bir babanın yenilikçi oğlu olan Sultan Abdülmecid'in devriydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sultan Abdülmecid 1 Temmuz 1839'da babasının ölümü sonrasında daha 17 yaşında tahta geçmişti. Yeni padişah hayli sıkı bir eğitime sahipti. İyi seviyede Fransızca bilir, batıdaki gelişmeleri takip ederdi. İlk işlerinden birisi 3 Kasım'da meşhur Tanzimat Fermanının ilan edilmesiydi.
Tanzimat'ın mimarlarından olan Mustafa Reşid Paşa bu ferman sayesinde birçok problemin halledileceğini düşünenlerdendi.
1853-56 yılları arasında süren Kırım Savaşı ve ardından Islahat Fermanı ile padişaha karşı rahatsızlıklar daha da arttı.
Bu gelişmelere karşı yalnız halk değil, ulema ve askeriyeden de çeşitli kitleler rahatsızlık duymaktaydı. 1859'da bu kişiler gizli bir cemiyette birleşeceklerdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fakat işler hiç hesaplandığı gibi gitmedi. Cemiyetin askeriye içerisindeki yapılanmaları Mirliva (Tuğgeneral) Hasan Paşa tarafından hemen fark edildi.
Tutuklananlar derhal Anadolu yakasına geçirilerek Kuleli Kışlasına getirildi. Yargılamalar burada yapıldığı için bu olay zihinlere ''Kuleli Vak'ası'' olarak kazınacaktı.
Sultan Abdülmecid bu karar sonrasında mahkemeye verdiği bir emirle idam cezalarının hapis ve sürgüne çevrilmesini istedi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Meşhur bir laf var dünyanın en güçlü devleti osmanlıdır diye sebebine gelince siz dışardan biz içerden yıkmaya çalıştıkça hala sağlam duruyor. Lakin akabinde... Devamını Gör
Biz tarih boyunca birlikte hareket etseydik, öyle sanıyorum ki tüm dünyaya diş çöktürmüştük. Bizi yıkan yine soyumuzdan oldu. İslamiyet öncesi ve sonrası dah... Devamını Gör