Görüş Bildir
Haberler
10 Maddede "Keşke Hiç Olmasa" Dediğiniz Ağrı Hissinin Hayatınızdaki Önemi

10 Maddede "Keşke Hiç Olmasa" Dediğiniz Ağrı Hissinin Hayatınızdaki Önemi

19.09.2014 - 23:30 Son Güncelleme: 20.09.2014 - 12:53

Ağrı vücudun savunma sisteminin bir parçasıdır. Bu his vücutta sağlığı olumsuz yönde etkileyecek bir durum oluştuğunu işaret eder ve buna karşı önlem alınmasını sağlayarak, vücutta oluşabilecek fiziksel zararın asgariye indirilmesine yardımcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nitekim bir kişi herhangi bir durumda ağrı duyuyorsa ağrıyı ortadan kaldıracak bir önlem alır ve bu şekilde vücuda verilen zararı ortadan kaldırır.

Örneğin eli sıcak suda yanan kişi yanma hissinin oluşturduğu acı ile elini hemen sudan çekerek derisinin zarar görmesini engeller, oluşan acı hissinin devam etmesi durumunda tıbbi yöntemlerle, koruyucu tedbirler alır.

“Konjenital analjezi” adı verilen ağrıya karşı duyarsızlık hastalığı, doğuştan itibaren dış uyaranlardan gelen fiziksel acıları hissetmeme durumudur. Bu kişiler dokunma ve hissetme duyularına sahiptirler.

Fakat beynin sinir sistemi adeta filtrelenmiş bir şekilde bilgi

akışında engel oluşturur ve sıcaklık değişimleri ya da ani yaralanma

gibi acil reaksiyon gösterilmesi gereken konularda vücudun tepki vererek

önlem almasını engeller.

Sinir sisteminin iletişiminde bir aksaklık olması çözümü imkansız sorunlara neden olabilmektedir. Nitekim bu rahatsızlıkta ağrı ile ilgili beyne sinyal iletilmediğinden ağrı hissedilmez, bazı durumlarda ise ağrı hissedilir, fakat vücutta ağrının kaynağının neresi olduğu saptanamaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuşkusuz her iki durum da kişi için büyük risk oluşturur. Çünkü ağrının yerinin kişi tarafından saptanamaması da en az ağrıyı hissetmemek kadar hayati bir durumdur.

Örneğin kalp krizi geçirmek üzere olan ve vücudunda ağrı hisseden fakat ağrının kaynağının neresi olduğunu bilemeyen bir kişi, belki tıbbi müdahalede bulunulamadığı için hayati bir tehlikeyle karşı karşıya kalabilir.

Bu rahatsızlık “SCN9A” adlı bir gendeki bozulmaya bağlı olarak meydana gelir. Bu gende en ufak bir bozulma bile onu tamamen işlevsiz hale getirmekte ve beyne iletilen sinyallerin sağlıklı olarak yorumlanmasını engellemektedir.

Ağrı hissi, bir eksiklik, kusur değil, aslında hayatımızda çok önemli bir detaydır. Hastalığın çözümünü teşhis edip hemen tedaviye başlanması için ağrı hissi aslında çok büyük bir kolaylıktır. Hayatımızda yaratılan hiç bir ayrıntı boşuna değildir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın