Yurt Analizi Ve Demokrasi İle Sosyal Yaşam Hakları
Yurt Analizi Ve Demokrasi İle Sosyal Yaşam Hakları
Bir hatırlatma ve kısa bilgilerle Philodox.Net olarak yazımıza başlasak fena olmaz sanırım. Bildiğiniz gibi Osmanlı Devleti yıkılıp, yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmasından sonra, gerçekleştirilen inkılaplardan bir tanesi de Türk Dili’dir. O zamanlar okuma-yazma seviyesi %10 civarındaydı. Bunun sebebi, geçiş döneminin verdiği zorluktan kaynaklanıyordu. 2005 yılındaki verilere göre Türkiye Cumhuriyeti okuryazarlık oranı %88’e yükselmiştir. Bu arada Gürcistan %100, Küba %99,9, Estonya %99,8, Ukrayna %99,7 okuryazarlık oranlarına sahip olduklarını da hatırlatmak isteriz. Ne demek istediğimizi yazımızın devamında anlayabileceksiniz. Şimdi gelin bir de demokrasi ne demektir? Ona bakalım…
Demokrasi , Yunanca dimokratia kelimesinden türetilmiş, Türkçe’ye ise Fransızca democratie kelimesiyle geçmiştir. Üyelerin, ortakların, halkın, vatantaşların, organizasyonların veyahutta devlet politikası şekillendirilmesinde herkesin eşit hakka sahip olduğu ve kimsenin bir diğerinden üstün olmadığı bir yönetim biçimidir. Ancak unutulmaması gereken birşey varsa, o da demokrasinin nasıl daha iyi işleyeceğidir. Bundan dolayı zaman içersinde bu konuda tartışmalar çıkmış ve ortaya liberaller, komünistler, sosyalistler, muhafazakarlar, anarşistler ve faşistler gibi görüşler peydah olmuştur. Nerede olursa olsun, çok seslilik zarar vermediği sürece orayı geliştirir, güçlendirir. Burada tüm klasik demokrasi, koruyucu demokrasi, kalkınmacı demokrasi, liberal demokrasi ve sosyal demokrasi kavramlarına tek tek değinmeyeceğiz. Ancak bilmeniz gereken, tek bir demokrasi çeşidi bulunmayıp, farklı görüşlerin kendilerine göre demokrasi tanımı bulunmaktadır. Burada da demokrasinin kabaca eşit haklara sahip olmak gerektiğini anlamış olduk.
Bu arada demokrasinin refah ortamına ihtiyacı vardır. Hiçbir özgürlük kısılması ve tahammülsüzlüklere tahammülü yoktur. Demokrasi ile eline aldığı gücü, sırf kendine ve iktidarına zarar gelmemesi için tüm medyayı, polisi ve hukuku susturarak, baskılayarak, korkutarak rant elde etmeye çalışana demokrat denemez. Peki ne denir?
Şimdi bir ülkede siz okumamış oran %12 iken, ülkenin yarısının oyunu aldığınızı söylüyorsanız, ki herkes geçerli oy kullanmamıştır. Bu arada hatırlatmak isterim ki, herkes oyunu kullanmalıdır. Eğer bir hak iddia etmek istiyorsanız, öncelikle bunda bir payınız olması gerekir. OYUNUZU muhakkak kullanın! Şimdi gelelim asıl meseleye, oy kullanmamış vatandaşları çıkarttığımızda geriye, toplamın %60’ı gibi bir oran çıkar. Bu oranın da yarısını aldıklarında toplam oy kullananların (tüm ülkenin değil), %50’si, oy kullananlara göre de %30’u iktidarı şeçmiş olmaktadır. Okuryazarlık oranın da bölgeselliğine de dikkat çekecek olur, ve oy kazanılan yerlerin de aynı noktalara geldiği dikkate alınırsa, %12 bilinçsiz oy ve %18’lik menfaat oyu aslına bakarsanız hiç de öyle güçlü bir birlik değildir. Bundan dolayı da her an istenilen tarafa çekilebilecek, bukalemun gibi her an renk değiştirebilecek bir seçmene duyulmayan güvenden dolayı “diğer” kişilere şiddeti arttırarak göz dağı verilmeye çalışılmaktadır. Ancak hala anlaşılamayan bir durum var ki, 1 vurulup, 1000 gelen bir kitle için , bu baskıların bir sonuç vermeyeceğidir.
Önce okuryazarlığı arttırıp, cehaleti azaltıp, sonra demokrasi nutukları atmayı kendimize hedef edinmek belkide en doğrusudur. Her baş sıkıştığında dini istismar etmek, birilerini “ötekileştirmek”, kendi halkına “çapulcu” demek, halka “halkın alanını işgal ediyorsunuz” demek, her karşı cümleye ağır şiddetle yaklaşmak, hiç birşeye tahammül edememek, halkı kışkırtmak, binlerce kişiyi 3, 5 kişi olarak nitelendirmek, Farklı düşünen kişileri “marjinal” olarak anmak, hukuka baskı uygulayıp, yine ondan sağlıklı karar vermelerini beklemek, ve daha sayabileceğimiz milyon durum, birilerinin saltanatının sonu anlamına gelmektedir. Milli irade, binlerce insanın toplu taşımalarla, para verilerek, yardımlar yapılarak meydana bırakılması değildir. Buna parasal irade denir. Milli irade ise, halkın kendi isteğiyle kaynaşıp tek bir yürek olmasıdır. Philodox.Net olarak halkın görüşlerini yayınlıyoruz.
Demokratik sosyal yaşam hakları ile herkesin, hiçbir kişiye zarar vermeden, etrafına saygılı ve sevgili olduğu ortamda düşüncelerini serbestçe açıklamaya hakları vardır. Bu yürüyerekte olur, gezi parkı ile de olur, durarakta olur, karanfille de olur. Ancak gazla, suyla, tomayla, kimyasalla OLMAZ! Anlayana…