Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Rus Uçağı Hızla Düşerken Gözümüzün Önünden Bir Film Şeridi Gibi Geçen Acı Gerçekler
Uçağın düşürülmesinin ardından, 'Sırtımızdan bıçaklandık. Ciddi sonuçları olacaktır' diyen Putin'in elindeki kozlara ve yakın gelecekte Türkiye'ye karşı yapabileceği karşı hamlelerin neler olabileceğine, isterseniz hep birlikte bakalım...
1. Türkiye ve Rusya'nın yaklaşık 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var.
2. Ticaret hacmi içerisinde Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz ciddi bir oran tutuyor.
3. Doğalgaz ithalatında Türkiye 45 milyar metreküp ile dünyada da 5. sırada yer alıyor.
4. Doğalgaz ithalatı yaptığımız ülkeler arasında, ilk sırada Rusya, ikinci sırada İran ve üçüncü sırada Azerbaycan geliyor.
5. Doğalgaz ithalatında Rusya ve İran’a bağımlılığımız yüzde 73 seviyelerinde.
6. Elektrik üretimi rakamlarına bakarsak, Türkiye'nin 194.4 milyar kilovatsaatlik üretiminin, 72 milyar kilovatsaati doğalgazla çalışan santrallardan geliyor.
7. Geçtiğimiz yıla baktığımızda, doğalgazın, elektrik üretimindeki payı yüzde 48.7’ydi.
8. Türkiye doğalgazın yüzde 55’ini Rusya’dan alıyor. Gaz, Mavi Akım ve Batı hattından geliyor.
9. Geçtiğimiz yıl ülkemizde üretilen elektriğin yüzde 27’si, Rusya’dan alınan doğalgazla çalışan santrallardan sağlandı.
10. Ne var ki, enerji bağımlılığı işin sadece bir boyutu.
11. Turizm dersek; 2014 yılında Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 4 milyon 480 bindi. Ve bu rakam yaklaşık 4 milyar dolarlık bir turizm geliri anlıma geliyordu.
12. Ancak bu yaz, Ruble'nin dolar karşısında erimesi ve çeşitli diğer faktörlerle turist sayısı yaklaşık yüzde 40 oranında azaldı.
13. İnşaat sektöründe ise; TMB'nin Ocak 2015 raporuna göre dünyada Türk müteahhitlerin en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan'dan sonra Rusya.
14. Dahası, 1972 yılından bu yana Türk müteahhitler Rusya'da 50 milyar doları aşan projeyi hayata geçirdi.
15. Yaş sebze ve meyve ihracatımız da bir diğer önemli unsur. Çünkü Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya ilk sırada
16. 2015 yılının ilk 9 ayında Rusya'ya (Ocak-Eylül) 544 milyon 858 bin 278 dolarlık bir yaş sebze ve meyve ihracatımız oldu.
17. Rusya-Türkiye ilişkilerindeki sorunlar son dönemde giderek büyüyor.
18. Türkiye'nin geçtiğimiz aylarda yaptığı Akkuyu Nükleer Santrali restinden sonra, Rusya'nın attığı adımlar da bunun bir göstergesi.
19. Örneğin Rusya, Türk tırlarına Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Moğolistan’a yönelik taşımalarında, transit geçiş belgesi vermeyi durdurdu.
20. Böylece yaklaşık iki milyar dolarlık ihracatın yapıldığı, Orta Asya ülkelerine yönelik mal taşımacılığı sektörü de zor duruma düştü.
21. Gümrük geçişlerinde zorluklar çıkartmaya başlayan Rusya, tonlarca meyve ve sebzeyi hızla iade ederek, Türkiye’den yapılan ihracata da büyük darbeler indirebileceğinin işaretlerini de veriyor.
22. Bu arada, Gazprom, Türkiye’nin 2016 yılı için artan ihtiyaçlar nedeniyle, Mavi Akım’dan üç milyar metreküp ilave doğal gaz talebini reddetti.
23. Gazprom ayrıca “Türk Akımı Boru Hattı” projesinin kapasitesini de yarı yarıya düşürdüğünü ve projeyi bir yıl erteleyebileceğini açıkladı.
24. Buna karşılık "Biz de doğalgaz almayız" diyemiyoruz çünkü Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz anlaşması, uzun vadeli ve “al ya da öde” kuralını içeriyor.
25. Dolayısıyla, Türkiye Rusya’dan gaz almayı durdursa bile, parasını ödemek zorunda.
26. Rusya Federal Turizm Ajansı'nın bu noktada vatandaşlarına, Türkiye'ye gitmemelerine yönelik yeni bir açıklama daha yapması da, ihtimal dahilinde.
27. Akkuyu Nükleer Santrali ihalesini iptal etmemizin sonuçları ise bir hayli ağır olur. Çünkü:
Akkuyu Nükleer Santrali konusunda yapılan anlaşma TBMM tarafından onaylandı. Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali’nden vazgeçerse ya da başka bir şirkete yaptırmaya kalkarsa, önce TBMM’yi toplayıp anlaşmayı iptal etmek zorunda.
Bunun yanında, 20 milyar dolarlık finansmanın tümünü üstlenerek, Yap-İşlet-Devret modeliyle nükleer santralin yapımına başlayan Rusya’ya, geriye dönük olarak işletilecek faizle oldukça yüklü bir tazminatın da ödenmesi gerekecek.