Görüş Bildir
Haberler
Tolkien'in Yarattığı Orta Dünyadaki 15 Savaş Aleti

Tolkien'in Yarattığı Orta Dünyadaki 15 Savaş Aleti

Veysel Taha Albayrak
16.07.2015 - 13:33 Son Güncelleme: 01.08.2015 - 13:36

Aşağıdaki listede adları geçen silahlar ve zırhlar, J. R. R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili anlattığı efsanelerde geçen hayalî savaş aletleridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aeglos (Kar Ucu)

1. Aeglos (Kar Ucu)

Noldor elflerinin krallarından Gil-galad’ın mızrağıdır. Gil-galad, Son İttifak Savaşı’nda katledildi. Gil-galad’ın mızrağına ne olduğu bilinmiyor.

2. Andúril (Batının Alevi)

2. Andúril (Batının Alevi)

Ü.Ç. 3019’da Elendil’in kılıcı Narsil’in kırık parçaları kaynaştırılarak dövülmüş kılıç. Kılıç, Isildur’un varisi Aragorn için dövüldü. Bu kılıç, Yüzük Kardeşliği’nin bir üyesi olarak güneye yaptığı yolculukta Aragorn’un yanındaydı. Hikayenin bazı yerlerinde bu kılıca atfen Kırılan Kılıç tabiri geçmektedir. Narsil (kırılmış ve yeniden dövülmüş kılıç), Arnor ve Gondor Krallığı'nın bir sembolü olmuştur.

3. Anglachel (Demir Yıldız Alevi)

3. Anglachel (Demir Yıldız Alevi)

Kara elf Eöl tarafından dövülmüş bir kılıç. Bu kılıç, Eöl'ün toprağa düşmüş kara bir meteoritten dövdüğü iki kılıçtan birisidir; diğeri kendisi için sakladığı Anguirel'dir. Eöl, Doriath ormanının hemen doğusundaki Nan Elmoth ormanında kalmasının bir bedeli olarak, Thingol'e vermiştir. Kral Thingol bu kılıcı, halkından Beleg'e verir. Beleg, Túrin Turambar'ın bağlarını çözerken yanlışlıkla bu kılıçla Túrin'i keser, Túrin o anda kendine gelerek, bilinçdışı bir refleksle kılıcı Beleg'den alır ve Beleg'in karnına sokar ve Beleg orada ölüverir. Daha sonra, bu kılıç Gwindor tarafından Túrin'e verilir. Kılıç yeniden dövülür ve Gurthang adını alır.

4. Aranrúth (Kralın Öfkesi)

4. Aranrúth (Kralın Öfkesi)

Doriath kralı ve Yüksek Sindar Kralı Elu Thingol'e ait bir kılıç. Kılıç elden ele dolaşarak, Númenor kralları'na erişir ve kralların soyunda bir ata yadigârı haline gelir. Númenor'un çöküşünde, son kral Ar-Pharazôn'la birlikte Unutulanların Mağaraları'na gömülüp gider.

5. Belthronding (Zorlu Yay)

5. Belthronding (Zorlu Yay)

Kara porsukağacından yapılmış bir yay. Beleg Cúthalion tarafından kullanılmıştır. Túrin, yanlışlıkla Beleg’i öldürünce, Beleg’in arkadaşı Gwindor ve Túrin bu yayı Beleg’le birlikte gömdüler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Durin'in Baltası

6. Durin'in Baltası

Durin'in Halkı'ndan olan cücelerin bir ata yadigârı olarak sakladığı balta. Mazarbul Kitabı'nda anlatılışından başka bir bilgi yoktur. Bununla birlikte, Tolkien'in metinlerinde geçmese de, bazı kaynaklarca,[18] bu baltanın I. Durin'in baltası olmasından yola çıkarak, baltanın Khazad-dûm'da olduğu ve Üçüncü Çağ 1981'de krallık boşaltıldığında baltanın burada kalmaya devam ettiği, daha sonra Balin'in yaptığı seferde Ü.Ç. 2989'da baltanın tekrar bulunduğu ve Ü.Ç. 2994'te Balin'in kurduğu cüce kolonisi yok edildiğinde tekrar kaybolduğu öne sürülüyor.

7. Glamdring (Düşman Tokmağı)

7. Glamdring (Düşman Tokmağı)

Birinci Çağ'da elf kralı Turgon için dövülmüş bir kılıç. Birkaç bin yıl boyunca sır olduktan sonra bir gün, Gri Gandalf ve kafilesi yolları üzerinde karşılarına çıkan ve taşlaşan trollerin mağarasında Sting ve Orcrist ile birlikte bu kılıcı buldular ve Gandalf kılıcı kendisi için aldı. Sting ve Orcrist gibi bu kılıç da, orklar yaklaştığında mavi mavi parlar.

Hobbit'te Glamdring ve eşi Orcrist'in, çok güzel kınları olduğundan bahsedilir ve üzerinde Gandalf'ın dahi okuyamadığı rünler yazılıdır. Bununla birlikte Gandalf rünleri gördüğü zaman derhal fark eder ki bu kılıçlar ne bir troll tarafından yapılmıştır ne de bu dönemde yaşayan bir demirci tarafından yapılmıştır. Daha sonra Ayrıkvadili Elrond rünleri çözer ve kılıcın yapılış amacının ve nerede yapıldığını anlatır. Kılıç, Gondolin elfleri tarafından Goblin savaşları için yapılmıştır. Elrond, kılıca 'bir zamanlar Gondolin kralının kullandığı düşman tokmağı' anlamında Glamdring adını takar.

Gandalf, Yüzüklerin Efendisi’nde anlatılan olaylarda Glamdring'i kullanmaya devam ediyor. Kesin bir şey bilinmese de, kılıcı kendisiyle birlikte Üçüncü Çağ'ın sonunda Ölümsüz Diyar'a götürdüğü söylenebilir.

8. Grond

8. Grond

Birinci Çağ'da Grond, Morgoth Bauglír'in topuzuydu. İlk Kara Lord, Yüksek Noldor Kralı Fingolfin'le yaptığı düelloda bu topuzu kullandı. Morgoth, topuzu yere her vuruşunda yerde bir krater oluşuyor ve kraterden lav ve duman fışkırıyordu. Morgoth, Yüksek Kral Fingolfin'i öldürmeyi başardı, ancak kendisi de birkaç yara aldı. Bu topuza, 'Yeraltı Tokmağı' da denirdi.

9. Gurthang

9. Gurthang

Nargothrond'lu usta demircilerin elinde Beleg'in kılıcı Anglachel'in yeniden dövülmesi sonrasında Anglachel'e verilen yeni isim. Yeni ismi kendisine Túrin tarafından verildi. Túrin bu kılıcı, Beleg'i yanlışlıkla öldürdükten sonra yanına almıştı. Orklar, elfler ve Túrin bu kılıca 'kara kılıç' anlamında Mormegil unvanını verdiler. Túrin, karısı Níniel'in aslında kız kardeşi olduğunu ve kendisini öldürdüğünü öğrenince, bu acıya dayanamayarak kendisini Gurthang'ın üzerine bırakarak intihar etti. Gurthang, Túrin ölü bedeninin altında kırılmış hâlde bulundu ve kendisiyle birlikte höyüğüne gömüldü.

10. Herugrim

10. Herugrim

bakım yapması için Gríma’ya Théoden’in kullandığı bir kılıç. Théoden, Gríma Solucandil’e güvenerek kılıcı koruması ve verdi. Ama Gríma, kılıcı bir köşeye sakladı ve bozulmaya terk etti. Gandalf, Théoden’in üzerindeki efsunu dağıttığında kılıç onarılarak Rohan’ın kralına geri verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kara Ok

Girion Hanedanı'nda bir ata yadigarıdır. Ejderha Smaug'u öldüren Bard, bu oku kullanarak ejderhayı öldürdü. Bu onun sadağındaki son oktu. Bir ardıç kuşu gelerek Bard'a, oku Smaug'un zırhındaki zayıf noktayı söyledi ve Bard da orayı nişan alarak amacına ulaştı. (Filmde ardıç kuşundan bahsetmez)

12. Mithril

12. Mithril

Mithril madeninden yapılmış bir zırh gömlek. Thorin Meşekalkan tarafından Bilbo Baggins'e verildi. Bilbo, vakti geldiğinde zırhı akrabası Frodo'ya verdi ve Frodo bu zırh sayesinde birkaç kez ölümcül yara almaktan kurtuldu. Thorin, bu zırhın yanında Bilbo'ya bir de miğfer hediye etmişti fakat miğfere ne olduğu bilinmiyor.

13. Morgul Bıçağı

13. Morgul Bıçağı

Yüzüktayfları tarafından kullanılan zehirli ve büyülü bir tür bıçak. Frodo, Ayrıkvadi'ye doğru yol alırken Fırtınabaşı'nda bir Nazgûl tarafından bir Morgul bıçağı ile yaralandı. Bıçak, arkadaşları tarafından vücudundan çıkarıldı fakat Frodo'nun içinde bıçaktan bir parça kaldı. Parçacıktaki büyülü zehir Frodo'nun kalbine doğru ilerlemeye başladı ve bir şey yapılmadığı takdirde bıçağın parçası, Frodo'yu da bir tayf (yaşayan ölü) haline getirecekti ve Frodo, Yüzüktayfları'nın bir kölesi durumuna düşecek, Tek Yüzük'ü kendi isteğiyle onlara verecekti. Elrond parçayı temizledi ve yarayı iyileştirdi. Bununla birlikte yara hiçbir zaman tam olarak iyileşmedi ve Frodo, bıçaklandığı tarihin her yıldönümünde ağır şekilde hastalandı. Ancak Eldamar'a gitmek üzere son yolculuğuna çıktığında tam bir iyileşmeye erişti. Athelas (ya da kralfoyası) olarak bilinen bitki, Morgul bıçağının etkisini bir miktar azaltıyordu. Morgul bıçağının bir başka kurbanı, 11. Gondor Vekilharcı Boromirdir (Frodo'nun kafilesindeki Boromir değil). Boromir, bıçaklandıktan sonra bir yüzüktayfına dönüşmedi ve bir süre sonra hayata gözlerini yumdu.

14. Orcrist (Ork Keser)

14. Orcrist (Ork Keser)

Hobbit kitabındaki cüce karakterlerden Thorin Meşekalkan'ın kılıcı. Sting ve Glamdring gibi bu kılıç da Gondolinli elfler tarafından, Goblin savaşlarında (Mücevherler Savaşı'nda) Morgoth'un adamlarına karşı kullanılmak üzere, dövülmüştü. Orklar yaklaştığında bu kılıç da diğer ikisi gibi mavi mavi parlar. Goblinler bu kılıca 'Isıran' adını takmıştı.

Thorin'in Erebor Macerası kafilesi, Orcrist, Sting ve Glamdring'i bir troll ininde bulmuşlardı. Elrond, üzerine kazılı rünlerden yola çıkarak kılıcın 'çok ünlü' olduğunu söyledi. Thorin'in kılıcı, Orman elfleri tarafından elinden alınmıştı. Thorin, bu yüzden Beş Ordu Savaşı'nda bir balta kullandı. Thorin, bu savaşta ölümcül bir yara aldı ve savaşın bitiminden kısa bir süre sonra da hayata gözlerini yumdu. Orman elflerinin kralı Thranduil, Thorin'in mezarı üzerine bu kılıcı yerleştirdi. Tolkien'in belirttiğine göre, lahtin üzerindeki kılıç, 'düşman yaklaştığında karanlıkta bile parlardı.

15. Sting

15. Sting

Birinci Çağ'da Gondolin'de yapılmış bir elf bıçağı. Hobbit Bilbo Baggins, Cüce Thorin Meşekalkan liderliğindeki birkaç cüce ve Büyücü Gandalf ile birlikte çıktığı Erebor Serüveni'nde, bir troll ininde Glamdring ve Orcrist ile birlikte bu kılıcı buldu. Glamdring'i Gandalf, Orcrist'i Thorin ve Sting'i Bilbo aldı. Sting, ortalama boydaki bir insan ya da elf için bir kama sayılırdı, fakat bir hobbit için Sting bir kılıç sayılırdı ve o da kılıç olarak kullandı. Bilbo, Kuyutorman'da dev örümceklerle yaptığı savaşta, kılıçtan ötürü bir hayli kayıp veren örümcekler, kılıca -kendi iğnelerine atfen onun stingi  tabirini kullandılar. Bu kılıç da, birlikte bulunduğu Glamdring ve Orcrist gibi, orklar yaklaştığında mavi mavi parlardı. Birinci Çağ'da ve özellikle Gondolin'de dövülen kılıçlar, kamalar, vs. savaş aletleri böyle bir özelliğe sahipti 

Bilbo, Yüzük Kardeşliği, Ayrıkvadi'den ayrılmadan az önce Sting'i Frodo'ya verdi. Frodo, Cirith Ungol geçidinde Gollum'un ihanetine uğrayarak önce Shelob'a sonra da orklara yakalandığında, Samwise Gamgee, bu kılıçla Frodo'yu kurtardı ve sonra silahı Frodo'ya geri verdi.

Elflerin yapımı her şeyden nefret eden Gollum, Sting'den korkmuştu. Hobbit’te, Sting'in Gollum'da yol açtığı korkudan dolayı Bilbo Dumanlı Dağlar'da Gollum'dan kurtulabildi. Yüzüklerin Efendisi’nde, Sting sayesinde Frodo, geçici bir süreliğine de olsa, Gollum'u ehlileştirebildi.

Sting son derece keskin bir kılıçtı. Bilbo bir keresinde Ayrıkvadi'de, hiç zorlanmadan, Sting'i tahta bir direğe soktu. Moria'da Frodo bir trollü yaraladı. Aynı trolle, Gondorlu Boromir kılıcıyla bir hamle yapmış fakat hiç zarar verememişti. Shelob'un ininde kaybolduklarında, Frodo Shelob'un ağlarını Sting vasıtasıyla rahatlıkla kesebildi, ağlar Sting'in karşısında adeta eriyordu. Halbuki, Samwise aynı ağları kendi Höyük kılıcıyla kesmenin neredeyse imkânsız olduğuna hükmetmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
40
11
3
3
1
1