Görüş Bildir
Haberler
Tarihin Akışında Ayakta Kalamayan 10 Büyük Uygarlık

etiket Tarihin Akışında Ayakta Kalamayan 10 Büyük Uygarlık

Tarih boyunca birçok uygarlık gelip geçti; bazıları iz bıraktı, bazıları ise zamanın tozlu sayfalarında kayboldu. İşte, tarihin akıntısına kapılıp giden ve bize sadece hikayelerini bırakan 10 büyük uygarlık:

* Bu içeriğin görselleri ve metinleri yapay zeka aracılığıyla oluşturulmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Antik Mısır Uygarlığı

1. Antik Mısır Uygarlığı

Firavunların, büyülü nil nehri ve muazzam piramitlerin memleketi. Mısır, binlerce yıl boyunca tarihe meydan okudu ama sonunda kumların arasında kayboldu. Günümüzde sadece mumyalar ve hiyeroglifler kaldı, onlar da zaman zaman 'Yeter artık, rahat bırakın şu mezarımı!' diyor olabilir.

2. Antik Yunan Uygarlığı

2. Antik Yunan Uygarlığı

Demokrasinin, tiyatronun ve filozofların doğduğu yer. Antik Yunan, tarihe ışık tuttu ama zamanla Olimpos Dağı'nın tanrıları bile onları kurtaramadı. Bugün bile 'Bu Yunan tanrıları gerçekten işin içinde miydi, yoksa sadece iyi bir hikaye mi?' diye düşünmeden edemiyoruz.

3. Roma İmparatorluğu

3. Roma İmparatorluğu

Mühendisliği, hukuku ve gladyatör dövüşlerini bize miras bırakan büyük imparatorluk. Ancak tüm yolların Roma'ya çıkması, barbarların da yolunu Roma'ya bulmasını sağladı. Ve nihayetinde, 'Roma bir günde yıkılmadı' desek de, yıkıldı işte.

4. Maya Uygarlığı

4. Maya Uygarlığı

Takvimleri, astronomi bilgileri ve elbette apokaliptik kehanetleriyle ünlü. Mayalar, kendi takvimlerinin sonunu göremeden tarihin tozlu sayfalarında kayboldu. Belki de sadece 'Biraz uzaklaşıp, tüm bu 2012 meselesini izleyelim,' demişlerdir.

5. Aztek Uygarlığı

5. Aztek Uygarlığı

Kurban ritüelleri, zengin mitolojileri ve muazzam piramitleriyle tanınan Aztekler, İspanyol konkistadorlar karşısında ayakta kalamadı. Hernán Cortés'in 'Buraya sadece arkadaş olmaya geldim' demesiyle her şey değişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İnka İmparatorluğu

6. İnka İmparatorluğu

Muhteşem mühendislik harikaları ve altın şehirleriyle ünlü İnka İmparatorluğu, İspanyolların gelmesiyle birlikte tarih sahnesinden silindi. Machu Picchu, bugün bile 'Beni neden bu kadar geç buldunuz?' diye sormakta.

7. Sümer Uygarlığı

7. Sümer Uygarlığı

Dünyada yazıyı icat eden ve tarihin ilk şehir devletlerini kuran Sümerler, zamanla Akadların, Asurluların ve diğerlerinin gölgesinde kayboldu. 'Cuneiform yazı çok zor' diyenler, belki de haklıydı.

8. Hitit Uygarlığı

8. Hitit Uygarlığı

Anadolu'da hüküm süren ve demir işçiliğinde ustalaşmış Hititler, tarih sahnesinden ansızın kayboldu. Belki de 'Demir çağı bitiyor, ne yapacağız şimdi?' diye düşünürken zamanı geldi.

9. Pers İmparatorluğu

9. Pers İmparatorluğu

Büyük İskender'in fetihleriyle sona eren Pers İmparatorluğu, adaleti ve zenginliğiyle bilinirdi. Ancak 'Büyük' lakaplı birisiyle karşılaşınca, işler değişiyor demektir.

10. Mohenjo-Daro ve Harappa Uygarlıkları

10. Mohenjo-Daro ve Harappa Uygarlıkları

Tarihin en eski uygarlıklarından biri olan bu iki şehir, birdenbire ve açıklanamaz bir şekilde kayboldu. Belki de 'Sürdürülebilir şehircilik bu mu?' diye düşünüp, daha iyi bir yer aramaya çıktılar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
12
9
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın