Görüş Bildir
Haberler
Şırnak Valisi: 'Katırlar Öldürülmedi, İntihar Etti'

Şırnak Valisi: 'Katırlar Öldürülmedi, İntihar Etti'

Batuhan
16.04.2015 - 14:55 Son Güncelleme: 16.04.2015 - 15:40
İçeriğin Devamı Aşağıda

Şırnak Valisi, Roboskî'de katırların öldürülmediğini, uçurumdan atladığını söyledi. HAYTAP üyeleri ise 2'si ölü 9'u yaralı 11 katırın silahla vurulduğunu tespit etti. Hayvan hakları savunucuları Şırnak Valisi ve Jandarma hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Şırnak Valisi, Roboskî'de askerler tarafından katledilen katırlarla ilgili olarak hayvan hakları savunucularına 'Öldürülen veya yaralanan katırlar yok. Siz hayvanları bırakın kaçakçılıkla ilgilenin' demişti. Ancak Roboskî'de incelemeler gerçekleştiren HAYTAP üyeleri, 2'si ölü, 9'u yaralı toplam 11 ateşli silahla yaralanmış katır tespit etti.

Vali: 'Ölen katır yok, hayvanları bırakın kaçakçılarla ilgilenin'

Vali: 'Ölen katır yok, hayvanları bırakın kaçakçılarla ilgilenin'

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyesi hayvan hakları savunucuları, Roboskî'de askerlerce 'sınır ihlali yaptığı' gerekçesiyle katledilen katırlarla ilgili dün Şırnak'a geldi. Hayvan hakları savunucuları, konuyla ilgili olarak Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile görüştü. Vali Su, yapılan görüşmede Şırnak'ta öldürülen veya yaralı olan herhangi bir hayvanın olmadığını, katırların silah seslerinden korkarak uçurumdan düşmüş olabileceğini iddia etti. Hayvan hakları savunucularına yeni bir misyon da yükleyen Vali, 'Hayvanlarla uğraşmayı bırakın ilk önce kaçakçılarla görüşün, kaçakçılığı çözün. Burada asıl sıkıntı kaçakçılar, o sorunun çözülmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.

2'si ölü 9'u yaralı 11 katır bulundu

Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile yapılan görüşmenin ardından Roboskî'ye geçen HAYTAP üyeleri, burada bölge halkıyla görüştü. Bölge halkı, öldürülen ve yaralı olan katırlarının dağda mahsur kaldığını, askerler tarafından dağa çıkıp onları almalarına izin verilmediğini söyledi. Bunun üzerine CHP Milletvekili Melda Onur'un da aralarında bulunduğu hayvan hakları savunucuları, askerle görüşerek katırları almak üzere dağlık alana çıktı. Burada yapılan tarama sonucu 2'si ölü, 9'u yaralı toplam 11 katır bulundu. Heyette bulunan veterinerlerin yaptığı incelemelerde ateşli silahla vurulmuş olduğu tespit edilen katırlar, köye geri indirildi. Veterinerler, yaralı katırların tedavilerini yaptı.

'Katırlar silahlarla kendiler mi intihar etmiş?'

Yapılan ziyaret sonucu ETHA'ya konuşan HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan, 'İyi ki buraya gelmişiz. Şırnak Valisi ölen ve yaralanan katırlardan haberinin olmadığını belirtiyordu. Burada vahim bir tabloyla karşılaştık. Dağda ölü halde bulduğumuz iki katırın haftalar önce vurulduğunu tespit ettik. Katırlar boyunlarından vurulmuşlardı. Vali 'Silah sesinden korkup uçurumdan düşmüş olabilirler' demişti. Valiye göre katırlar silahla kendileri intihar mı etmiş oluyor' diye konuştu.

Baylan, askerlerin bölgede ağaç da kestiğini belirterek, 'Askerin güvenlik altına aldığı bölgede 20-30 civarında ağaç kesildiğini gördük. Yeni kesildiğini anladığımız bu ağaçların katırları öldürürken görüş açısını arttırabilmek için mi olduğu merak konusu. Ayrıca katırları ararken askerlerin burada çadırlarla kamp kurduğunu da gördük. Çevrede konserve kutuları, şişeler vs. gibi ürünler vardı' ifadelerini kullandı.

Vali ve jandarma hakkında suç duyurusu

HAYTAP üyeleri, katırların tedavisinin ardından Uludere'ye dönüyor. Bugün Uludere Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak olan hayvan hakları savunucuları, açıklamanın ardından Şırnak Valiliği ve Şırnak Jandarması hakkında 'Görevi kötüye kullanma ve 'Görevi ihmal'den suç duyurusunda bulunacak.

ETHA

Kaynak: http://www.etha.com.tr/Haber/2015/04/...

Twitter'dan yorumlar

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0