Görüş Bildir
Haberler
Putin: 'Askeri Güç Kullanımı Son Seçenek'

Putin: 'Askeri Güç Kullanımı Son Seçenek'

Ulaş
04.03.2014 - 13:42 Son Güncelleme: 04.03.2014 - 13:44

Putin Konuştu: Ukrayna ile Savaşmak İstemiyoruz

Ukrayna’da yaşananlar ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den açıklama geldi. Yaşananların meşru olmadığını söyleyen Putin, Ukrayna ile savaşmak istemediklerini Ukrayna’da Rusça konuşan vatandaşlardan bir yardım talebi geldiği takdirde ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ancak askeri seçeneğin masada olduğunu da belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna ile son günlerde yaşanan gerilim konusunda önemli açıklamalar yaptı. Yaşananların askeri bir darbe olduğunu söyleyen, “Meydandaki insanları da anlıyorum. Çünkü geçmişte yüzeysel değişiklikler yapan yönetimlere alışmışlar” diyen Putin, “İnsanlara, halka kendi geleceğine karar verme hakkının verilmesinden yanayız. Katılım hakkını kullanabilmeleri ve ülke geleceğinde söz sahibi olmalarından yanayım.' dedi.

GEÇİCİ YÖNETİM MEŞRU DEĞİL

Putin sözlerine şöyle devam etti: 'Geçici yönetim meşru değildir. Tek meşru devlet başkanı Yanukoviç’tir. Çünkü Yanukoviç görevden alındı ama bu süreç içinde anayasanın dışına çıkıldı. Bu prosedür kanunsuz bir prosedür. Bugün de yetkililer anayasa mahkemesini görevden alma kararı aldılar ki Avrupa standartlarına karşı bir şey... Hukuki açıdan yaşananlar mümkün değil… Bu tür talimatlar nasıl verilebiliyor.”

FİNANSAL YARDIM SÖZ KONUSU

Bir de işin finansal yardım kısmı var diyen Putin, “İnsani yardım açısından Kırım’a yardım edeceğiz. Tam miktar veremiyorum ama Kırım ve civarı için insani yardım ve maddi yardım çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

“ASKERİ SEÇENEK MASADA ANCAK GEREKLİ DEĞİL'

Vladimir Putin, Ukrayna'ya yönelik askeri seçeneğin masada olduğunu, ancak gerekli olmadığını söyledi. Askeri gücün kullanılmasına ilişkin henüz bir durumun oluşmadığını da belirten Vladimir Putin, “Askeri tatbikatlar önceden planlanmış tatbikatlardı. Bu tatbikatların ardından askerlere geri dönme emrini zaten verdim” diye konuştu.

Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/putin-ko...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin: 'Ukrayna'da Yaşananlar Darbe'

Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna’da Viktor Yanukoviç’in devlet başkanlığından uzaklaştırılmasına neden olan olaylar ile ilgili olarak ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtladı. Putin, Ukrayna'da 'anayasaya aykırı bir şekilde darbe yapıldığını' ve 'silah zoruyla yönetime el konduğunu' söyledi.

Moskova'da bir basın toplantısı düzenleyen Putin, Yanukoviç’in muhalefetin bütün taleplerini yerine getirdiğini ancak 'militanların' Ukrayna'yı kaosa sürüklediğini belirtti.

Putin, 'milliyetçilerin' ve 'Yahudi karşıtlarının' Ukrayna'da başkent Kiev'de ve diğer şehirlerde coşkuyla dolaştıklarına dikkat çekti.

Rusya lideri, 'Kiev'in Maidan (Bağımsızlık) Meydanı'nda radikal değişim isteyen insanları anlayabiliyorum. Ancak 'yasadışı bir değişim' teşvik edilemez.' dedi.

Putin ayrıca Viktor Yanukoviç'in hala Ukrayna'nın meşru lideri olduğunu vurguladı.

Yanukoviç, görevden uzaklaştırılmasının ardından Rusya'ya kaçmıştı. Putin ise Yanukoviç'in siyasi bir geleceği olduğunu düşünmediğini, kendisine 'insani' nedenlerle yardım ettiklerini zira aksi takdirde öldürüleceğini söyledi.

'Asker göndermeye gerek yok'

Rusya lideri basın toplantısında ayrıca Ukrayna'ya asker göndermeye gerek görmediklerini ancak bunun bir seçenek olarak ortada olduğunu söyledi.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki vatandaşlarını korumak için 'tüm imkanları' kullanma hakkı olduğunu belirtti.

Ukrayna'nın kendileri için sadece bir komşu değil aynı zamanda 'kardeş' bir ülke olduğunu söyleyen Putin, 'Nerede yaşarlarsa yaşasınlar Ukrayna vatandaşlarının eşit haklara sahip olmasını umuyorum.' dedi.

Putin, Kırım'daki askeri üslerde bulunan silahlı kişilerin ise Rus askerleri olmadıklarını vurguladı.

Putin'e yetki verilmişti

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'ın Kırım'daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00'e dek süre verdiğini duyurmuştu. Rus donanması sözcüsü ise iddiayı reddetmişti.

Rusya Parlamentosu, Viktor Yanukoviç'in geçen hafta devrilmesinin ardından cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevki için Putin'e yetki vermişti.

Kremlin, Ukrayna'daki yeni yönetimi tanımıyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0