Görüş Bildir
Haberler
Amerikan İç Savaşı Nedir, Ne Değildir?

Amerikan İç Savaşı Nedir, Ne Değildir?

aedificium
07.07.2016 - 10:47

Bu yazımızda, Amerikan iç savaşını pek ayrıntıya girmeden, yediden yetmişe herkesin anlayabileceği bir şekilde özetlemeye gayret edeceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eyalet Ekonomileri ve Lincoln'ün Başkan Seçilmesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin özellikle güney eyaletlerinde pamuk, tütün ve şeker kamışı tarımına dayalı bir ekonomi söz konusuydu. Ve tarımda iş gücü olarak da genellikle Afrika'dan kaçırılıp getirilen köleler tercih ediliyordu. Kuzeyde ve aynı zamanda batıda kurulan yeni eyaletlerde ise sanayileşme göze çarpıyordu. Abraham Lincoln, eğer başkan seçilirse halka köleliği kaldıracağı sözünü vermişti. Nitekim 1860 yılında Lincoln, 16. Amerikan Başkanı seçilmişti.

Savaş Başlıyor

[Fotoğrafta mavi bölgeler kuzey(birlik), sarı bölgeler güney(konfederasyon) ve yeşil bölgeler sınır eyaletleri temsil etmektedir. Turuncu bölgelerde ise henüz yerleşim henüz bulunmamaktadır.]

Lincoln'ün başkan seçilmesiyle beraber güney eyaletleri, köleliğin kaldırılmasına kesin gözüyle bakıyorlardı. Ve köleliğin kaldırılması da, güney eyaletlerinin tarıma dayalı ekonomilerinin bitmesine tekabül ediyordu. Bunu anlayan 7 güney eyaleti, hemen Amerika Birleşik Devletleri'nden bağımsızlıklarını ilan ederek Amerika Konfedere Devletleri'ni kurdular. Kısa bir süre ardından, 4 güney eyaleti daha bu konfederasyona katıldı. 

Bu 11 güneyli eyalet konfederasyon tarafını oluştururken, ülkenin geri kalanı ise birlik tarafını oluşturdu. Bir süre sonra bu iki taraf arasında savaş patlak verdi.

Savaş

Savaşın ilk yıllarında her iki taraf da büyük kayıplar verdi ve zaman zaman askeri başarılar elde etti. Ancak baskın çıkan olmamıştı.

1863 yılında gerçekleşen Gettysburg Muharebesi ise tam bir dönüm noktası oldu. Bu muharebede de iki taraf da büyük kayıplar verdi ancak kuzey ordusu, güneyin  ordusunun etrafını birçok koldan sarmayı başardı ve teslim olmaya mecbur bıraktı. Bu savaşın ardından peşpeşe bir şekilde güney orduları, kuzeye teslim olmaya başladı. Kazanan taraf, yavaş yavaş belli oluyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzeyin Zaferi, Köleliğin Kaldırılması ve Lincoln Suikasti

Toplamda 600.000'den fazla askerin ölümü neticesinde  Amerikan iç savaşı, kuzeyin tartışmasız zaferi ile sonuçlandı. Bu zafer ile birlikte kölelik, tüm ülkede yasaklandı ve iş gücünün azalması nedeniyle güney eyaletlerinin ekonomilerinde de sanayişme hareketleri başladı(Günümüzde de tarım, bu eyaletlerin önemli bir gelir kapısıdır.).

Kuzey galibiyetinden yalnızca 5 gün sonra ise Abraham Lincoln, suikast sonucu öldürüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın