Küçük Büyük Herkesin Sevgilisi Makarnanın Daha Önce Duymadığınız İlginç Tarihi
Küçük Büyük Herkesin Sevgilisi Makarnanın Daha Önce Duymadığınız İlginç Tarihi
Öğrenci evlerinin vazgeçilmezi, gece yarısında birden gelen acıkma perilerinin kahramanı, kullanılan her sosla bambaşka bir yemeğe dönüşen makarna, büyük küçük herkesin sevgilisidir. Kalplerimizin sultanı olan makarna her sosla mükemmel bir yemek haline gelir. Makarna ne zaman üretilmiş? Makarnanın anavatanı neresi? Makarna çeşitleri nelerdir? Tüm bu sorulara cevap arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
İtalyan mutfağının temel besini olan makarna, Türkçeye İtalyanca ''maccherone''sözcüğünden geçmiştir. Makarnanın çok eskilere dayalı olduğu bilinse de aslında tam olarak ilk kimin bulduğu bilinmemektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Makarnanın ilk olarak nerede üretildiği konusunda hala net bir bilgi yoktur. Şehriye yapma sanatını Çinliler ilk olarak kendilerinin keşfettiğini ileri sürmüştür. Makarnanın da İtalya' ya Marco Polo tarafından getirildiği iddia edilmiştir. Bu nedenden dolayı da İtalyanlar makarnanın mucitti kendilerinin olduğunu söylemişlerdir.
Tarihçiler ise Antik Yunanlılar ve Romalıların sofralarında makarnanın yer aldığını ifade etmişlerdir. Makarnanın yaygın olarak kullanımı, Güney İtalya’daki fırıncıların ekmeğe alternatif olarak makarna satmaya başladıkları 14.yüzyıla uzanmaktadır.
Sanayinin gelişmeye başlaması ile birlikte, 17. yüzyıldan itibaren makarna makinelerle yapılmaya başlanmıştır.
"Cesare Spadaccini" isimli mühendis tarafından makarna kesme makinesi icat edilmiştir. 20.yüzyılda İtalyanlar tarafından makarna üretimi teknolojik olarak geliştirilmiş ve oldukça iyi kalitede makarnalar üreterek makarna ihracatına başlamışlardır.
Makarna, 1780’lerde Osmanlı’ya İtalya’dan gelmiştir. Geleneksel Türk mutfağı için fazla yabancı bir ürün olmayan makarnanın erişte, şehriye, kuskus, mantı gibi suda haşlanan çeşitleri vardır.
1830 yılında ordunun önemli bir gıdası olan makarna üretimi için Selimiye Kışlası’nda bir fabrika kurulmuştur. Hasan Tahsin Bey tarafından da makarna fabrikası; 1922 yılında İzmir’de “Türk Makarna Fabrikası” adıyla kurulmuştur.
Durum buğdayı makarnanın hammaddesidir. İrmik haline getirilen buğday, su ile karıştırılır ve şekil verilir. Ekmeklik buğday ile durum buğdayı arasında protein ve B vitamini açısından fark vardır. Durum buğdayı daha zengindir.
25 Ekim dünyada Makarna Günü olarak kutlanır. Makarnayı ne kadar az pişirirseniz o kadar sağlıklı makarna yemiş olursunuz. 600 çeşitte makarna şekli bulunmaktadır. Ancak bunların bazıları çok daha ünlüdür.
Makarna çeşitleri ve isimleri nelerdir?
Spagetti, İtalyan kökenli olarak en ince ve uzun makarnadır. Doğru haşlama süresi ile yanmaz ve dibi tutmaz, harika soslar eşliğinde tüketilir. Her sos spagettiyle uyum içindedir ama salçayla başka güzel.
Lazanya, yaprak biçimindeki makarna çeşididir. Kısa süre içerisinde kaynar şekilde haşlanır ve sebzelerde kıyma kullanılarak kat kat biçimini alır.
Burgu, makarna denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden bir tanesidir. Kıvrımları her türlü sosa kolayca tutunma özelliği katan burgu makarna sade veya çeşitli soslarla tüketilebilir.
Linguine, spagettiye benzeyen uzun ama hafif dar ve yassı bir makarnadır. Pesto sosu ve krema ile lezzetli tarifler yapabilirsiniz.
Fettucini, eriştenin daha uzunudur. Kremalı soslarla oldukça lezzetli fettucini yiyebilirsiniz.
Ravioli, mantı olarakta bilinir. İnce makarna hamuruyla sarılmış bir dolgu içeren bir makarna türüdür. Genellikle et suyunda veya sosla servis edilirler, İtalyan mutfağında geleneksel bir yiyecek olarak ortaya çıkar.
Penne, İtalyanca "Penne Rigate" diye telaffuz edilir. İçi boş yapısı gereği kremalı, domatesli soslar penneye çok yakışır.
Kelebek, İtalyancası “farfalle”dir. Makarna salatasının, yoğurt soslu makarnaların göz bebeğidir. Şekli nedeniyle salatalarda da karşımıza çıkar.
Erişte, kesme makarna olarak bilinir. Yoğun yumurta içeren makarna hamuru, ince ince açılır. Keskin bir bıçak yardımıyla uzun ince şeritler halinde açılıp küçültülür. Bol peynirli olarak yapılır en sık bu şekilde tercih edilir.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın