Görüş Bildir
Haberler
İsrail'de Netanyahu Kazandı

İsrail'de Netanyahu Kazandı

FreiGeist
17.03.2015 - 09:09 Son Güncelleme: 18.03.2015 - 12:18

İsrail'de genel seçimlerde Başbakan Netanyahu liderliğindeki Likud 30 sandalye, Siyonist birlik 24 sandalye kazandı. İsrail basını sonucu 'Netanyahu'nun sürpriz başarısı' diye yorumluyor.

Al Jazeera muhabiri Ece Göksedef'in haberine göre, İsrail'de oyların yüzde 99'u sayıldı. Oyların yüzde 23,73'ünü Başbakan Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud aldı. En yakın rakibi olan Siyonist Birlik yüzde 19,06 oy aldı.

Bu sonuçlara göre 120 sandalyeli parlamentoda, Likud 30, Siyonist Birlik 24 sandalye kazandı. İsrail medyası, seçim sonucunu aday olmaması için gösteriler düzenlenen Netanyahu'nun 'sürpriz zaferi' olarak yorumladı. 2013'teki seçimde Likud'un 31 sandalyesi vardı.

Seçim öncesi yapılan neredeyse tüm anketlerde Netanyahu'nun 21,22 sandalye çıkarabileceği, Siyonist Birlik'in 24, 25 sandalyeyle birinci olacağı tahminleri yapılıyordu. İsrail basını, 'Seçimin en büyük kaybedeni araştırma şirketleri' yorumunu yaptı. 

İsrail'de hükümet çoğunluğu için 61 milletvekili gerekiyor. Netanyahu diğer sağ partilerle koalisyon için görüşmelere, ilk sonuçların açıklanmasıyla birlikte başladı. Seçim öncesi 'Netanyahu dışında herkes' kampanyası başlatan İsrail Evimiz Partisi lideri Lieberman, koalisyona katılıma yeşil ışık yaktı. Seçim sürecinde Netanyahu'ya açık destek veren Yahudi Evi Partisi lideri Bennett ve Netanyahu gece boyunca bir kaç kez görüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Netanyahu ilk sonuçların açıklanmasının ardından 'Bütün olumsuzluklara rağmen Likud için büyük bir zafer' açıklaması yaptı. Netanyahu, 'Şimdi bizi, tüm halkımızın güvenliğini tesis edecek bir koalisyon kurma görevi bekliyor' dedi.

Partisinin Tel Aviv'deki genel merkezi önünde toplanan destekçilerine seslenen Netanyahu, 'Tüm ihtimallere rağmen, Likud adına büyük bir zafer kazandık. İyiyle kötüyü ayırt edebilen İsrail halkıyla gurur duyuyorum. Şimdi bizi, tüm halkımızın güvenliğini tesis edecek bir koalisyon kurma görevi bekliyor' diye konuştu.

Güvenliğin herkes için önemli olduğuna değinen Netanyahu, 'Hepiniz benim için önemlisiniz' ifadesini kullandı.

Netanyahu ayrıca, 'konut fiyatlarını düşürme' ve 'halkın yaşam masraflarını azaltma' sözü verdi.

Likud gibi sağ kanatta olan Yahudi Evi Partisi lideri Bennett ile görüşerek koalisyon için desteğini aldı. Likud'un seçim bürosunda ise kutlamalar şimdiden başladı.

"Sıradışı bir başarı"

"Sıradışı bir başarı"

'Siyonist Birlik' lideri İzak Herzog ise, partisinin seçim çıkış anket sonuçlarını, 'sıradışı bir başarı' olarak nitelendirdi.

Tel Aviv'deki parti merkezi önünde toplanan destekçilerine seslenen Herzog, 'İzak Rabin'in 1992'deki seçim sonuçlarından beri böyle sıra dışı bir başarı elde edememiştik. Tzipi Livni'nin cesur ortaklığı olmasaydı bu başarıyı elde edemezdik' dedi.

İkinci parti olarak 24 sandalye kazanan Siyonist Birlik, koalisyon çalışmaları için bir müzakere grubu oluşturdu.

Herzog, ayrıca daha küçük partileri de kendi çatısı altında toplanmaya davet etti:

'Bu bizim için kolay bir sabah değil. Knesset'teki ortaklarımızla sosyal adalet için mücadeleye öncülük edeceğiz.'

Partiler hakkında detaylı bilgiler

Arap Listesi üçüncü sırada

Arap Listesi üçüncü sırada

Mevcut Knesset’te 11 sandalyeye temsil edilen üç Arap Partisi tarihinde ilk kez birleşmiş, Birleşik Arap Listesi ile seçime girmişti. Bu listenin sandalye sayısı ise ilk sonuçlara göre 14. Sandalye sayısıyla üçüncü sıraya yerleşen Arap Listesi için bu tarihi bir başarı.

Arap partileri lideri Ayman Odeh, Arap partilerinin tarihi bir başarı elde edildiğini belirterek, 'Birleşik Arap Listesi bir başarı hikayesidir. Belki de sağ blokun koalisyon hükümeti kurmasının önüne geçmiş olduk' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağ partiler koalisyon oluşturacak sayıya sahip

Sağ partiler koalisyon oluşturacak sayıya sahip

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesine göre, ilk sonuçlara göre sol Yesh Atid (Gelecek Partisi) 11 ve sol Meretz Partisi'nin sandalye sayısı ise 4'te kaldı. Partinin lideri Zehava Galon Knesset'ten istifa edeceğini açıkladı.

Sağ partilerin oyları bir önceki seçime göre yükseldi. Likud’dan ayrılarak Kulanu (Hepimiz) Partisi’ni kuran Moshe Kahlon 10, seçim kampanyasında Netanyahu'ya destek veren Yahudi Evi Partisi 8, ırkçı ve Filistin karşıtı görüşleriyle tepki toplayan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın İsrail Evimiz Partisi 6 sandalyeye sahip oluyor. 

Sağ partilerin oyu Merkezdeki Kulanu Partisi ve aşırı sağcı partilerle birlikte 68'e ulaştı. Netanyahu'ya destek vermesi beklenen radikal sağ partilerin sandalye sayısı 14. Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği 7'şer sandalye kazandı. 

Bu sayıyla birlikte Netanyahu'nun en az 61 sandalye gerektiren koalisyon hükümetini kurması çok zor görünmüyor.

Ekonomi politikası Siyonist Birlik'e benzeyen ve iki tarafla da koalisyona gitme ihtimali bulunduğu için kritik önemdeki Kulanu'nun lideri Mahlon ise gece yarısı kesin sonuçlar açıklandıktan sonra bir sonraki adımına karar vereceğini açıklamıştı.

5 milyon 881 bin 696 seçmenin olduğu İsrail’de sandığa gidenlerin sayısı, 2013 seçimlerine göre artış göstererek yüzde 71,8’e ulaştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0