Görüş Bildir
Haberler
Nedir Bu Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi?

Nedir Bu Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi?

FreiGeist
23.07.2015 - 14:04 Son Güncelleme: 23.07.2015 - 15:48

Suriye sınırında 'yabancı terörist savaşçı' diye tanımlanan IŞİD’e karşı alınacak ilave sınır güvenliği tedbirleri karara bağlandı. Modelin adı, “Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi”. 24 km gözetleme alanı kapasitesine sahip zeplinler ve İHA’lar kullanılacak, 4 ilin sınırında bazı yerlere duvar ve taşınabilir duvar inşa edilip hendek kazılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sınır güvenliğinin ele alındığı 7 buçuk saatlik Bakanlar Kurulu toplantısından sınır için yeni güvenlik önlemleri çıktı. 910 kilometrelik Türkiye - Suriye sınırının kritik bölümlerinin tespit edildi. Gazitantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin Sınır Hudut Alayının kontrolündeki bölgelerde entegre sınır güvenlik sistemi kurulacak. Kurulacak sisteme Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi (SFGS) adı verildi.

Al Jazeera'den Didem Özel Tümer'in haberine göreuzun vadede 24 kilometrelik gözetleme alanı imkanı olan zeplin (balonların), İnsansız Hava Araçları (İHA)’ların , 5 metrelik asfalt devriye yolunun ve mobil gözetleme araçlarının oluşturulması planlanıyor. Modeli hayata geçirecekler arasında ASELSAN’ın yanı sıra diğer savunma sanayi şirketlerinin de olacağı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk etapta yapılacaklar

SFGS kapsamında ilk etapta sınır bölgesinin belli bölümlerinde modüler duvar inşa edilecek, tel kafesler güçlendirilecek, aydınlatma yapılacak. Bakanlar Kurulu’na yapılan sunumda toplam maliyeti 233 milyon lira olarak öngörülen önlemlerden, ödenek temini halinde ilk olarak modüler duvar inşasına başlanacağı kaydedildi.

Bu kapsamda, Gaziantep sınırında 51, Hatay sınırında 36, Şanlıurfa sınırında 18, Mardin sınırında 44 km’lik modüler duvar planlanıyor.

Benzer şekilde Gaziantep sınırında 103, Hatay sınırında 58, Şanlıurfa sınırında 84 ve Mardin sınırında 32 km’lik yol yapılacak.

Bunun dışında Şanlıurfa sınırında 32 ve Mardin sınırında da 24 km alanda tel kafesler güçlendirilecek.

Gaziantep sınırında 72, Hatay sınırında da 46 km bölüm aydınlatılacak.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklama alınan önlemler için şunları söylemişti:

'Sınır güvenliğindeki risk sıralaması şüphesiz kaçakçılar, sığınmacılar ve teröristlere yöneliktir. Terör tehdidine karşı özelikle Suruç saldırısı üzerinde, Türkiye ve Suriye halklarını birbirinden ayırmayacak, sadece teröristlerin giriş çıkışlarını engelleyecek, insani amaçlı geçişleri kolaylaştırabilecek, yabancı savaşçıları engelleyecek bir çalışma gereklidir. DAEŞ'i bir tehdit olarak gördüğümüze göre özellikle onların bulunduğu yerlere göre en acil yerden başlayarak sınır güvenlik sistemimiz takviye edilecektir, teröristlerin geçiş noktalarının engellenmesi amacıyla fiziki engeller alınacaktır.'

Kaynak: Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Al Jazeera ve NTV

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0