Görüş Bildir
Haberler
Havalı Bir Kartvizitten Fazlası: CEO Olmanın Hiç de Kolay Olmadığını Gösteren 11 Güçlük

Havalı Bir Kartvizitten Fazlası: CEO Olmanın Hiç de Kolay Olmadığını Gösteren 11 Güçlük

Kimisi havalı titrinizi kıskanır, kimi maaşınızı, kimi başarınızı. Bir yandan şirket için hayati kararlar almanız beklenirken, diğer yandan herkesin gözü koltuğunuzdadır. Ve insanlar nedense, en tepedekinin en az çalışan kişi olduğunu düşünmeye meylederler.

Oysa açılımı Chief Executive Officer olan CEO'luk müessesesi, hem şirketi, hem de yöneticileri en iyi biçimde yönetebilme sanatıdır. İddialı olduğu kadar bir hayli meşakkatlidir; çok fazla sorumluluk ister, beraberinde çokça stres yükü getirir. Bu görevi layığıyla yerine getirebilmenin zorlu yanlarını tüm CEO'lar ve CEO'luğa yükselmek isteyenler için listeledik.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/11-rea...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. CEO'nun zamanının çoğu, üzerinde vakit harcamaya değecek ve değmeyecek şeyleri ayıklamaya çalışarak geçer.

Bir CEO için daima yapılacak milyon tane iş vardır. Ama en fazla zamanı, sürekli yeni durumları ele alıp, o durumların şirket için önemini anlamaya çalışıp, doğru elemana delege edip devretmek üzere yapılandırmak alır. Ve bunu devamlı olarak yapmak durumundasınızdır; her yeni konu için.

2. Büyük riskler ve en önemli kararlar CEO'nun dudakları ucundadır; ki bu son derece stresli bir iştir.

2. Büyük riskler ve en önemli kararlar CEO'nun dudakları ucundadır; ki bu son derece stresli bir iştir.

Büyük müşterilerle iş bağlamak, özellikle mali konularda zaman zaman ciddi riskleri göze almak, verdiğiniz her kararın her bir çalışanın geleceğini de etkileyeceğini bilmek çok ciddi bir sorumluluk. CEO olarak her zaman doğru kararı verebilmek için durumları iyi değerlendirmek ve büyük riskler almak durumundasınızdır.

Özellikle de politik ve ekonomik belirsizlikler söz konusu olduğunda.

3. CEO için şirketlerin içinde bir kullanım kılavuzu yoktur. Başınıza gelecekleri önceden kestiremezsiniz.

Örneğin hiç bir zaman, spesifik olarak CEO olmak için eğitilemezsiniz. Bu nedenle tek bir şirketin tarihi içinde dahi, her CEO kendisinden öncekilerden farklı olur. Sıra size geldiğinde, kendi liderlik biçiminizle şirketi birbirine entegre edebilmek için çoğunlukla el yordamıyla keşif yapmanız gerekir.

4. CEO'nun karar sürecinin önünü tıkayan kişi olma lüksü yoktur; kararsızlık ve yönetim zafiyeti gösteremez.

www.betches.com

Aslında iyi bir CEO, şirketle ilgili kararlar verme yetkisinin çoğunu, ekipteki diğer yöneticilere paslaması gerektiğini bilir; çünkü bu sayede, şirket için önemli işlere konsantre olabilmek için daha çok zamanı kalır. Ancak kendisinin vermesi gereken kararlar söz konusu olduğunda kararsızlık gösterme, arada kalma, süreci uzatma gibi bir şansı olduğunu söyleyemeyiz.

5. "O kişinin" kendisi olduğuna herkesi inandırmak zorundadır.

5. "O kişinin" kendisi olduğuna herkesi inandırmak zorundadır.

Şirket 30 kişilik de olsa, 30.000 kişilik de olsa, herkesin herhangi bir konuda CEO'nun ne yapması gerektiğine dair fikri olacaktır. Bu kişileri dinlemeniz (ki onları bunun için işe aldınız), karar vermeniz (siz de bunun için oradasınız) ve son olarak onları ve ekiplerini, kendi fikirlerinin daha iyi olduğunu düşünseler dahi, sizin verdiğiniz kararlara uymaları için ikna etmeniz gerekecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Her biri ayrı bir alanın konusu olan bir çok şeyden anlaması gerekir. Örneğin teknik kavrayışı da yüksek olmalıdır.

Bir teknoloji direktörünüz ya da danışmanınız olsa da olmasa da, teknik konularda yorum yapabilecek ve ürün geliştirebilmek için fikir üretebilecek kadar teknik bilginiz olmalıdır.

7. Bir gözü daima tüm bütçe ve harcamaların üzerinde olmak durumundadır.

Kasada, şirketin vizyonunun gerçekleşmesini ve diğer her konunun sorunsuzca yürümesini sağlayacak kadar para olduğundan her günün sonunda emin olması gerekir.

8. Her CEO aynı zamanda muhteşem bir satış elemanı olmalıdır.

CEO şirketin vizyonunu satar, ürününü satar, potansiyel işbirliklerine ve yatırımcılara işi satar... Yaptığınız işi, sattığınız ürünü, sağladığınız hizmeti büyük bir özgüvenle açık ve net, faydalı ve gerekli olarak ifade edemiyorsanız, CEO'luk hiç sizin işiniz değil demektir.

9. Takımıyla daima iyi iletişim kurmalı, motive etmelidir. Gardını düşürmesi, duygusal zayıflık göstermesi düşünülemez.

CEO, sorun çözerek yöneten kişidir. Şirketin hedeflerine ulaşabilmesi için mümkün olan en etkin yolu sağlayacak gerekli bilgileri, değerlerinden taviz vermeden bir araya getirmekle sorumludur. Bunun yolu ise motive edici bir takım lideri olabilmesinden geçer.

CEO'nun panik içinde sağa sola koşturduğu bir şirkette tek bir çalışanın dahi tedirgin olmadan motive kalabilmesi söz konusu olamaz.

10. CEO'nun en zorlu görevlerinden biri de, doğru ve sağlıklı bir şirket kültürü inşa edebilmektir.

Şirket kültürünü kısaca; bir kurum, bir kuruluş veya bir işletmedeki biçimsel ve işleyişsel yapıyı etkileme niteliğindeki kurum içi değerler, inançlar ve alışkanlıklar biçiminde tanımlayabiliriz. Şirket kültürü kişilerin davranışlarını yönlendiren normlar, kalıplar, inançlar, tutumlar ve davranışların oluşturduğu bir bütündür.

Dolayısıyla, iş hayatında yaratılması / değiştirilmesi en zor şeylerden biridir. Örneğin insanların, nedenini bile bilmemelerine rağmen, alıştıkları ve hızlı yaptıkları yol bu olduğu için değiştirmekten kaçındıkları yanlış, verimsiz vb. sistemler ve alışkanlıkları yavaş yavaş, sarsıcı olmayan bir biçimde değiştirmek CEO'nun görevidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kısacası davulun sesi uzaktan hoş gelir.

11. Kısacası davulun sesi uzaktan hoş gelir.

Kendinizi, ortaklarınızı, çalışanlarınızı ve şirketinizi, mali ve politik koşullar ne olursa olsun ayakta tutmak sizin görevinizdir. Başarıların takdirini çalışanlarla paylaşırken, strateji, değerlendirme ve performansla ilgili tüm hataları da üzerinize almakla sorumlusunuzdur. 

Ve açıkçası pek çok kereler, attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmiyor olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
17
15
9
6
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
birisi

ceo hazırlamış

Kayra

Aynen CEO olmak gerçekten zor tavsiye etmiyorum arkadaşlar

Ali Kodan

sanki hepimiz CEO olcaz yaw