Görüş Bildir
Haberler
Hasan Ferit Gedik Davasında Gece Yarısı Tahliyeleri

Hasan Ferit Gedik Davasında Gece Yarısı Tahliyeleri

FreiGeist
06.04.2015 - 12:08 Son Güncelleme: 07.04.2015 - 09:57

Hasan Ferit Gedik davasının bugünkü duruşması kapalı yapıldı, Gedik ailesi ve gazeteciler salona alınmazken, avukatların girişi de sınırlandı. Yaklaşık 14 saat süren duruşma sonrası mahkeme heyeti tutuklu 22 kişiden 6'sı hakkında tahliye kararı verdi ve duruşmayı 13 Nisan'a erteledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Maltepe Gülsuyu'nda, 2013 yılı Eylül ayında Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin görülen davada, 22 tutuklu sanıktan 6'sı tahliye edildi.

SON DURUŞMADA YAŞANANLAR

Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 22'si tutuklu toplam 24 sanık ile taraf avukatları katıldı.

Salona ilk önce tutuklu sanıklar ve ardından basın mensupları alındı. Tutuklu sanıklardan Şahin Eren, 'Birazdan buraya gelecek insanlar savcıyı şehit edenleri gidip adli Tıp'tan alan insanlar. Asıl örgüt onlar' diye konuştu. Avukatların alınacağı sırada Hasan Ferit Gedik'İn babası İbrahim Gedik duruşma salonunun kapısından, 'Böyle adalet olmaz, korkaklar' diye bağırdı.

Mahkeme başkanı Mahir Merdun yaşanan olaylarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirimde bulunduğunu belirterek, 'Geçtiğimiz celse SEGBİS kayıtlarından da anlaşılacağı üzere müşteki tarafın avukatlarıyla sanıklar ve avukatlarının arasında çıkan tartışmalar üzerine yargılama faaliyetinin devam edemediği tüm CD görüntülerinin gerekli işlemlerin yapılması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği, diğer celselerde de duruşma salonunda aynı şekilde arbede çıktığı bununla ilgili duruşma salonunda suç işleyenler hakkında gerekli işlemlerin yapılması konusunda Cumhuriyet Savcılığı'na bildirimde bulunulduğu' cümlelerini zapta geçirdi.

'YASAYA AYKIRI ŞEKİLDE İÇERİYE ALINMAMAKTADIR'

Müşteki avukatlarından Ebru Timtik, 'Sizleri yasaya uygun davranmaya davet ediyoruz. Müştekiler, müşteki vekilleri ve gazeteciler kapının önünde duruşmayı izlemek için bulunmaktadır ve yasaya aykırı bir şekilde içeriye alınmamaktadır. Bize mübaşir tarafından her müşteki için bir avukatın girebileceğini söylemiştir. Böyle bir karar varsa gösterilmelidir' dedi. Mahkeme başkanı ise bir kısım basın mensuplarının duruşma salonunda olduğunu belirtti.

SAVCIDAN 'DURUŞMA KAPALI YAPILSIN' TALEBİ

Duruşma savcısı Mustafa Okay, 'Geçen celse sözlü çatışmaların fiili çatışmaya dönüşmesi nedeniyle duruşmaların yapılamaması gözününe alınarak kamu güvenliğinin gerekli kıldığı hal mevcut olduğundan duruşmaların kapalı yapılması talep olunur' dedi.

SANIK AVUKATLARI DA 'KAPALILIK' İSTEDİ

Sanık avukatlarından Serhat Kamiloğlu da söz alarak, 'Savunma daha sağlıklı olacak ve dertlerini daha iyi anlatabilecekler. Gazeteciler ve davayla ilgisi olmayan giremeyecek, duruşmalar kapalı yapılsın' dedi. Diğer sanık avukatları da bu görüşe katıldıklarını beyan etti.

'KAMU GÜVENLİĞİ NEDENİYLE KAPALI DURUŞMA '

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, 'Duruşma salonu ve dışındaki kısımlarda çıkan arbedelerin sanıkların ve vekillerinin rahatça duruşmaya geleceğini engelleyebileceği gibi, arbede ve olayların duruşmanın yapılmasını engelleyici sorunlar doğurduğu, bu olayların en son duruşmada görüldüğü gibi taraf vekilleri arasında cereyan ettiği, baştan beri mahkememizin duruşma salonunun yetersiz olduğu ifade edildiği, yargılamanın sağlıklı yürütülememesi ve CMK182/2 maddesinde düzenlenen 'Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir' maddesi nedeniyle duruşmaların kapalı yapılmasına karar verilmiştir' cümlelerini zapta geçirdi.

SANIKLARDAN GAZETECİLERE: 'GÜLE GÜLE'

Bunun üzerine duruşma salonunda bulunan basın mensupları dışarı çıkarıldı. Sanıklar gazetecilerin arkasından 'Güle Güle' dedi.

35 SANIKLI DAVA

311 sayfalık iddianamede 'Kasten yaralama', 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma', 'Nitelikli yağma', 'Kasten öldürmeye teşebbüs', 'Nitelikli yağma' gibi suçlardan, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak 35 sanık bulunuyor.

Duruşmayı izleyen basın mensupları arasında ayrımcılık yapıldı. BirGün ve DİHA muhabirleri basın kartı olmasına rağmen içeri alınmadı.

Duruşma savcısı duruşmaların kapalı yapılmasını talep etti. Davanın bundan sonra kapalı görülmesine karar verildi. Mahkeme, duruşmada her müştekinin tek avukatla temsil edilmesine de karar verdi.

Basın dışarı çıkarıldı sanıklar 'Güle güle' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ADLİYE ÖNÜNDE GÖZALTI

Maltepe Gülsuyu'nda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen duruşma için adliye önünde toplanan gruba polis müdahale etti.

Yaklaşık 20 kişilik grup, duruşmayı izlemek istediklerini belirterek adliye binasına girmek istedi. Ancak polis gruba izin vermedi. Grup, kalkanlarla uzaklaştırıldı. Adliyeye yakın bir mesafede oturma eylemi yapan gruba polis ikinci kez müdahale etti. Polis, etrafını çevirdiği grup üyelerini gözaltına almak istedi. Bu sırada arbede çıktı. Kaçmaya çalışan grup üyeleri gözaltına alındı.

6 TUTUKLU SANIK TAHLİYE EDİLDİ

22 tutuklu sanığın yaklaşık 1 yıldır ifadesi alınamıyordu. Bu celse ise tüm tutuklu sanıkların ifadesinin alınması işlemi son buldu. Sadece sanık ve avukatlarının bulunduğu duruşmada tutuklu sanıklardan Süleyman Tüfekçi, Kinyas Taşhan, Yakup Kutlu, Şafak Velioğlu, Ercan Kütük ve Ahmet Turhan tahliye edildi. Mahkeme heyeti 6 tutuklu sanığın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Geri kalan 16 tutuklu sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAKLARI KALDIRILDI

3 tutuksuz sanığın savunmalarının alınmış olması gerekçesiyle haklarında bulunan yurt dışı çıkış yasağını kaldıran mahkeme heyeti, il dışında bulunan sanıkların ifadesinin gelecek celse SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığı ile alınmasına hükmetti.

MÜŞTEKİLER ZORLA GETİRİLECEK

Mahkeme heyeti, müştekilerin gelecek celse duruşmaya zorla getirilmesine karar verirken, duruşma 13 Nisan saat 10.00'a ertelendi.

Kaynaklar: DHA ve Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0