Görüş Bildir
Haberler
Günde 3 Öğün Kırmızı Et Yediğinizde Vücudunuza Verdiğiniz Zarara İnanamayacaksınız!

Günde 3 Öğün Kırmızı Et Yediğinizde Vücudunuza Verdiğiniz Zarara İnanamayacaksınız!

merverdd
24.11.2022 - 10:12

Kırmızı eti sofralarından eksik etmeyenler, her öğün kırmızı et tüketenler ve kırmızı etten vazgeçemeyenler aman dikkat! Kırımızı etin fazla tüketiminin sağlığımız için olumsuz etkileri var. Peki, her gün et yemeli mi? Günde en fazla ne kadar et yemeli? Sağlığımız için ne kadar et tüketmeliyiz? Kırmızı et ile ilgili tüm sorularınıza cevap veriyoruz. Gelin hep birlikte detaylarıyla, fazla et tüketimin insan vücuduna ne gibi zararları var göz atalım.

Ne kadar kırmızı et tüketmeliyiz?

Ne kadar kırmızı et tüketmeliyiz?

Kırmızı etin vücudumuza yararları elbette ki var. Özellikle diyet yapanlar için kaliteli bir protein kaynağı. Fakat, beslenme uzmanları aşırı kırmızı et tüketmememiz konusunda uyarıyorlar. 

Sağlıklı bir vücut için, haftada maksimum 500 gram yağsız, pişmiş kırmızı et tüketmelisiniz. Bu ölçüyü dengeli bir şekilde haftanın günlerine bölmelisiniz. Böylece vücudunuz için gerekli olan proteini almış olacak ve fazla et tüketiminden dolayı hastalık risklerini azaltacaksınız.

Et tüketmenin kuralları:

Et tüketmenin kuralları:

Et tükettiğinizde;

  • Kabızlık yaşamamak için günde en az 8-10 bardak su için.

  • Sindirimi kolaylaştırmak ve hazımsızlık problemi yaşamamak için eti iyice çiğneyerek yutun.

  • Tükettiğiniz etin yağsız olmasına mutlaka dikkat edin.

  • Etle birlikte kalorisi yüksek içecekler içmeyin.

  • Yatmadan en az 4 saat öncesine kadar et tüketiminden uzak durun.

  • Pişirme yöntemi olarak ızgara yada haşlamayı seçin.

  • Etin yanında mutlaka sebze ve meyve tüketin.

  • Sindirimi kolaylaştırmak için et tükettiğinizde mümkün olduğunca fazla hareket edin.

Fazla kırmızı etin yol açtığı hastalıklar nelerdir?

Fazla kırmızı etin yol açtığı hastalıklar nelerdir?

Kronik hastalık riskinden korunmak için kırmızı eti, haftada 500 gramdan fazla tüketmemelisiniz. Özellikle ailesinde kardiyovasküler hastalıklar bulunanlar, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü olan kişiler daha dikkatli olmalılar. 

Doymuş yağ ve sodyum içeriğinin yüksek olduğu kırmızı etin fazla tüketimi, felç, obezite, gut, kardiyovasküler rahatsızlıklar, tip2 diyabet ve kanser gibi hastalıkları tetikliyor. 

Yüksek oranda protein alımı ise idrarda kalsiyum seviyesini arttırarak dokulara zarar veriyor, böbrek ve karaciğerin aşırı çalışmasına sebep oluyor. 

Detayları: 👇

Sindirimi zorlaştırır.

Sindirimi zorlaştırır.

Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemimizi etkiler. Et güç parçalanan bi besin olduğu için mide zorlanır. Bu sebeple de midenizde kramp, şişkinlik, ağrı ve bağırsaklarda gaz gibi rahatsızlıklar oluşur.

Su tüketmeyi unutmayın.

Su tüketmeyi unutmayın.

Çok miktarda veya hızlı et tüketimi, bağırsak alışkanlığı üzerinde değişiklik yaparak kabızlık problemine yol açabilir. Bunun önüne geçmek için et tükettiğinizde yanında mutlaka sebze ve salata gibi içinde lif olan gıdalar tüketmelisiniz. Ve en önemlisi etin yanında, yedikten sonra bol miktarda su içmelisiniz.

Fazla yağ safra kesesine zararlıdır.

Fazla yağ safra kesesine zararlıdır.

Fazla yağlı et tüketimi safra kesesini etkiler. Diğer yemeklerle birlikte etteki yağda birleştiğinde fazla gelebilir. Yağ fazlalığı safra kesesi ve pankreasa zarar verir. Özellikle safra kesinde taş yada çamur olanların şikayetleri artar.

Eklem ağrıları ve böbrek taşı riskini arttırır.

Eklem ağrıları ve böbrek taşı riskini arttırır.

Fazla et tükettiğinizde vücudunuzda ürik asit miktarı da artar. Buna bağlı olarak, gut hastalığı olan kişilerin eklemlerinde ağrılar başlayabilir. Böbrek taşı problemi olanlarda da ürik asit yükselmesine bağlı taş miktarında artış yaşanabilir. Özellikle, gut hastalığı olan ve böbreklerinde taş bulunan kişilerin et tüketimine çok daha fazla dikkat etmeleri gerekir.

Kolesterolü fırlatır.

Kolesterolü fırlatır.

Fazla et tüketimiyle birlikte yağlı gıda tüketiminde olması kolesterolü tetikler. Kan kolesterol değerlerinin yükselmesi, özellikle kalp damar hastalığı olanlar için risk oluşturur.  Yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olanlar belirtilen tüketim miktarını geçmemeliler.

Kansere sebep olur.

Kansere sebep olur.

Fazla kırmızı et tüketimi başta kalın bağırsak olmak üzere mide ve pankreas kanserleriyle yakından ilişkili. Kırmızı et, bağırsaklarda emilimi sırasında serbest radikaller oluşturabiliyor. Ayrıca yeterince lifli beslenilmezse, bağırsaklarda kalma süresi uzuyor ve sorun oluşturuyor. 

 Kanser gelişimi riski, fazla kırmızı et tüketmeyenlere oranla tüketenlerde daha yüksek.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
7
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın